Zeci de pastile care tratează o serie de afecțiuni psihiatrice au fost confiscate de Direcția de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Vrancea și urmează a fi distruse, dat fiind că reprezentau probe într-un dosar penal. Este vorba despre 41 de comprimate care conţin ca substanţă activă Alprazolam, ridicate de anchetatori în urmă cu un an, deoarece existau indicii potrivit cărora un vrâncean ar fi fost implicat în activităţi de import şi deţinere de droguri de mare risc, substanţe pe care le comanda din Marea Britanie prin colet poştal. Pastilele erau disimulate într-un plic, respectiv un flacon inscripţionat „Vitamin B12”, care în interior avea 51 de comprimate, de culoare roz, rotunde, cu o ștanță. Așa s-a început urmărirea penală, în octombrie 2022, pentru infracțiunile de import şi deţinere fără drept de droguri de mare risc în vederea consumului, una dintre măsuri fiind efectuarea unei constatări tehnico-ştiinţifice care să stabilească ce conținea exact flaconul „Vitamin Bl2”.
Câteva luni mai târziu, expertiza a stabilit că era vorba despre pastile care conțineau Alprazolam, care face parte din Tabelul – Anexă nr. III din Legea nr. 143/2000, adică privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri. Iar în România, produsul Alprazolam este utilizat la adulţi pentru tratamentul anxietăţii, tulburărilor anxios-depresive şi a tulburărilor de panică, pentru profilaxie şi tratament în delerium tremens şi în sindromul de abstinenţă la alcoolici, însă este vândut în farmacii în flacoane de câte 30 de comprimate, doar pe bază de rețetă. Substanța se știa și era deja probă, însă oricât s-a încercat, nu s-a reuşit găsirea persoanei asupra căreia planau bănuielile, dar despre care se știa că nu era cunoscut ca un consumator de droguri.
Și, după cum indicau probele, s-a constatat că nu sunt întrunite elementele constitutive sub aspectul laturii subiective ale infracţiunilor de introducere în ţară şi deţinere de droguri de risc în vederea consumului, având în vedere totodată şi modul de comercializare a produsului farmaceutic, astfel că s-a apreciat că fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege, mai ales că nu se putuse stabili dacă nu cumva persoana bănuită avusese rețetă pentru medicamentele în cauză. Totuși, după cum se arată în documentul încărcat pe rejust.ro, „s-a apreciat că în cauză se impune luarea măsurii confiscării substanţelor rămase după analize, având în vedere că acest produs se poate comercializa doar în baza unei reţete medicale, presupus a fi existentă la momentul achiziţiei de către inculpat, dar cu siguranţă inexistentă/ fără valabilitate la prezentul moment”.
Foto cu rol ilustrativ, sursa pixabay.com