Primăria Focșani a început reabilitarea monumentelor funerare ale Maiorului Gheorghe Pastia și părinților scriitoarei Hortensia Papadat Bengescu. Lucrările de reabilitare ale celor două monumente istorice au fost demarate în luna premergătoare aniversării a 110 ani de la inaugurarea Teatrului Municipal „Maior Gh. Pastia”, însă demersurile au început cu ani în urmă. Încă din 2018 au fost demarate acțiunile de punere în valoare a monumentului funerar al filantropului Maior Gheorghe Pastia. Documentația pentru clasarea în Lista Monumentelor Istorice a fost întocmită în 2018, iar ordinul prin care monumentul funerar din Cimitirul Sudic a fost declarat monument istoric a fost emis în 9 octombrie 2019.
Trei luni mai târziu, în februarie 2020, ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial. După aceste etape a fost demarată procedura de întocmire a documentației necesare restaurării mai multor monumente istorice din Cimitirul Sudic și din Cimitirul Nordic. Ieri, la Cimitirul Nordic, au început lucrările de restaurare la „Monumentul Basorelief Zoe și Dumitru Bengescu”, a cărui stare este una precară. Primarul Cristi Misăilă a anunțat că, peste câteva zile, vor începe lucrările și la monumentul funerar al Maiorului Pastia, care se află în Cimitirul Sudic.
„Reabilitarea monumentului funerar este un mic gest de recunoștință prin care îl omagiem pe cel care și-a donat averea pentru construcția celor mai emblematice instituții de cultură din Focșani, Teatrul Municipal și Ateneul Popular, care acum îi poartă numele”, a arătat primarul Misăilă. Monumentul funerar al Maiorului Gh. Pastia a fost realizat în 1929 și reabilitat în 1941, fiind avariat de cutremurul din anul anterior. Monumentul funerar a fost realizat în anii 1910 și 1929 – 1942 de către meșterii pietrari greci Nicolas P. Renieris și Nicolae Colios. Este alcătuit din două piese din marmură de nuanțe diferite: marmură de culoare alb-roșcată la partea superioară și marmură de culoare gri la partea inferioară.
Partea superioară, dedicată Maiorului Gheorghe Pastia, este formată din două coloane care străjuiesc o placă de marmură, împreună sprijinind o cupolă triunghiulară pe care este așezată o sculptură din marmură de formă conică și un înger din piatră. „Monumentul Basorelief Zoe și Dumitru Bengescu” este situat în Cimitirul Nordic. Basorelieful comandat de scriitoarea Hortensia Papadat Bengescu, fiica defuncților, a fost realizat în 1915 de celebrul sculptorul Oscar Spathe. Dumitru Bengescu a fost ofițer al Regimentului 10 Putna și a luat parte la Războiul de Independență, campania din anii 1877 – 1878 în luptele de la Grivița, Rahova, Plevna.