Poţi să refaci o colecţie vestimentară ce a fost furată cu doar câteva zile înaintea prezentării sale? Olivier Rousteing, designerul-vedetă al casei Balmain, va oferi răspunsul la această întrebare în timpul Săptămânii Modei de la Paris, care a început luni, informează AFP. Defilarea casei Balmain a fost menţinută pentru miercuri seară în programul evenimentului, în pofida furtului inedit al celor 50 de creaţii vestimentare ce au fost realizate pentru acest show de modă: camioneta care le transporta de la Aeroportul Roissy spre sediul casei pariziene, pe 16 septembrie, a fost oprită de mai mulţi indivizi înarmaţi, care au fugit apoi la bordul acelui vehicul. „Echipa mea şi eu însumi am muncit din greu. Vom munci şi mai mult acum, zi şi noapte, la fel şi furnizorii noştri, dar a fost un gest atât de lipsit de respect. Voiam să împărtăşesc asta cu voi şi să vă reamintesc să nu consideraţi niciodată că un lucru este garantat de la sine”, a scris Olivier Rousteing într-un mesaj distribuit pe contul său de Instagram, urmărit de 10 milioane de abonaţi. „Ştiu că creativitatea ta va putea să surmonteze asta”, a reacţionat Donatella Versace. „Îmi pare atât de rău, Oli”, a adăugat stilistul Ludovic de Saint Sernin. „Fii puternic!”, l-a încurajat şi creatorul de modă Jacquemus.
O anchetă a fost deschisă, însă deocamdată nu se ştie nimic despre soarta articolelor vestimentare furate. Cazul este unul „excepţional”, ţinând cont de numărul creaţiilor furate, a declarat Serge Carreira, profesor conferenţiar la universitatea Sciences Po, specialist în modă şi produse de lux, care consideră că refacerea colecţiei Balmain până în seara defilării reprezintă totuşi un scenariu realist. Modelele furate sunt prototipuri şi tiparele existente vor permite refacerea lor. „Casa Balmain deţine ateliere, acestea au subcontractori, o reţea de artizani. Printr-o mobilizare la maximum a forţelor, este posibil să se realizeze acest lucru”, a subliniat profesorul francez.
Prima zi a Săptămânii Modei de la Paris, dedicată colecţiilor pret-a-porter, va fi consacrată, conform tradiţiei, tinerilor creatori. Stilista belgiană Marie Adam-Leenaerdt, care creează modă conceptuală pentru femeile avangardiste, va deschide seria de prezentări. Casa italiană Marni şi americanul Peter Do figurează printre noii creatori incluşi în calendarul oficial, în timp ce Carven, Maison Margiela şi Mugler vor reveni la Paris. Casa Pierre Cardin, care, sub impulsul lui Rodrigo Basilicati-Cardin, un nepot al celebrului creator de modă franceză, a revenit în martie în calendarul oficial după 25 de ani de absenţă, va prezenta o defilare nouă, într-o perioadă marcată de disputele ce vizează moştenirea lui Pierre Cardin, decedat în 2020 la vârsta de 98 de ani. Succesiunea face obiectul unei anchete pentru abuz comis asupra unei persoane vulnerabile şi escrocherie, precum şi al mai multor plângeri depuse de familia creatorului de modă şi de nepotul său, care i-a urmat la conducerea casei de modă.
Defilarea casei Alexander McQueen, pe 30 septembrie, va fi ultima pentru directorul său artistic Sarah Burton, care i-a succedat fondatorului mărcii, decedat neaşteptat în 2010. Sarah Burton s-a remarcat prin rochia de mireasă pe care a creat-o pentru Kate Middleton, soţia prinţului William. Casa Dior îşi va prezenta noua colecţie marţi, la mai puţin de o săptămână după ce s-a aflat în atenţia mass-media: regina Camilla a purtat o rochie lungă de seară, într-o nuanţă închisă de albastru, imaginată de creatoarea italiană de colecţii feminine Maria Grazia Chiuri, la dineul de stat oferit de preşedintele Emmanuel Macron la Palatul Versailles cu ocazia vizitei regelui Charles al III-lea în Franţa. Casa Dior o avea printre clienţii săi şi pe prinţesa Diana, fosta soţie a regelui britanic, decedată într-un accident de automobil la Paris în 1997, căreia i-a adus un omagiu prin lansarea poşetei Lady Dior, devenită un obiect legendar în istoria industriei de modă.