În 1995, vârful Everest – cel mai înalt vârf din lume, cu o altitudine de 8.848/8.850 de metri, era cucerit pentru prima dată de un român, pe numele său Constantin Lăcătușu. Joi, 28 septembrie 2023, pasionații de alpinism și drumeții montane sunt așteptați în amfiteatrul Parcului „Nicolae Bălcescu‟ din Focșani, la ora 18:30, la conferința „Dincolo de alpinism‟ susținută de Constantin Lăcătușu.
Într-o postare pe pagina de Facebook a Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei‟ este specificat faptul că „(…) invitatul va prezenta fotografii din cele mai importante expediții personale realizate pe toate continentele din dorința de a evidenția aspecte geologice și geografice inedite. Tinerii pasionați de alpinism și drumeții montane vor avea ocazia să înțeleagă modul în care se organizează o expediție în cei mai înalți munți și cum pot fi gestionate riscurile inerente (…)‟.
Potrivit wikipedia.ro, Constantin Lăcătușu este alpinist, geolog și cameraman român, născut la Piata Neamț în data de 21 februarie 1961. Este absolvent al Facultății de Geologie din București. În decursul timpului, alpinistul a primit mai multe premii și distincții, în 1999 fiind distins cu premiul „Cel mai bun sportiv al anului‟ – alături de Gabriela Szabo, potrivit sursei citate anterior.
Într-o postare publică pe pagina lui de Facebook, Constantin Lăcătușu povestește cum în data de 17 mai 1995 „tricolorul a ajuns pentru prima dată pe cel mai înalt vârf al Terrei, EVEREST, 8.850m‟. „17 MAI 1995. Parcă a fost ieri.. Dar au trecut 28 de ani! Într-o zi de 17 MAI, tricolorul a ajuns pentru prima dată pe cel mai înalt vârf al Terrei, EVEREST, 8.850m. În acea zi au mai urcat alți 5 alpiniști, niciun șerpaș, pe ruta nordică, dinspre Tibet. Printre cei victorioși s-a numărat și kazahul Anatoli Bukreev, unul din cei mai mari alpiniști de altitudine din întreaga istorie a alpinismului (dispărut într-o avalanșă pe Annapurna). (…) Ultima pantă a piramidei finale era acoperită de un strat de zăpadă proaspătă, adâncă și instabilă. Nicio coardă fixă. Pe vârf însă, totul era înghețat, bine bătut de vânt. Urcușul ce părea interminabil se sfârșise. Priveam ca din avion spre versantul opus, nepalez. Am făcut mai multe fotografii autoportret, cu pioletul, cu celebrul trepied chinezesc și spre cele patru zări, până ce bateriile aparatului foto au cedat (…)‟, poveștete alpinistul în respectiva postare.
Au urmat apoi alte expediții și aventuri pe munte pe care le vom afla joi, la conferința pe care o va susține. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Focșani, Societatea de Geografie din România – filiala Vrancea, Ansamblul Folcloric „Țara Vrancei‟ și Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia‟ Focșani. Intrarea este liberă.