Din fericire, a cam înțeles toată lumea că, pentru ca focșănenii să aibă condiții mai bune în municipiu, este nevoie de înțelegere. Adică o majoritate amplă, respectiv consilierii PSD și cei PNL, minoritarele Alexandra Tătaru și Mirela Stroie (pe liste USR, în realitate nu suntem chiar sigur cui poartă interesele acum). Spuneți-i doar un „feeling”, dar credem că tare și-ar mai dori doamna viceprimar Alexandra Tătaru să fie iarăși iureș în ședințele de Consiliu Local Focșani, însă ședința extraordinară de vineri, 22 septembrie, s-a derulat rapid, s-a votat, aproape că a fost cu îmbrățișări și urări de bine… până la final.
E drept, ședința chiar a început cu urări de bine și felicitări, în condițiile în care a demarat cu premierea elevilor David Ștefan Preda și Mircea Balaș, medaliați la Olimpiade Internaționale în anul 2023 și a profesorilor îndrumători Iuliu-Octavian Dragomir și Adrian Canae, precum și acordarea acestora plachete de merit, pentru rezultatele deosebite obținute. Premierea s-a făcut în baza hotărârii adoptate în ședința ordinară a lunii august, așa că extraordinara de vineri a început cu bine. În rest, două probleme „stringente” a avut doamna Tătaru de ridicat, din online, din spatele unei poze reușite, așa cum s-a prezentat la ședința de vineri. Prima problemă, referitoare la proiectul care viza aprobarea aniversării Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice în data de 1 octombrie 2023.
Doamna a atras atenția că se face o discriminare față de „90% dintre pensionarii focșăneni care nu au fost invitați la acest bal”, cu referire la faptul că proiectul propus de Cristi Valentin Misăilă avea ca fundament o solicitare a unei asociații de profil, care reprezintă pensionarii. Drept e, numai proiectele de acest gen propuse strict de alții – și în speță de edilul Misăilă – creează discriminări. Pentru că festivalurile inițiate de Tătaru nu sunt discriminatorii, când o mână de oameni sărbătoresc cu tort și „vin fără sulfiți”. Sau cel puțin așa s-a întâmplat la întâlnirea de anul trecut a Societății de Geografie din România – Filiala Vrancea, care, ce să vezi, a fost finanțată inclusiv de municipalitate. Numele spune tot și nu credem că au fost invitați chiar toți focșănenii interesați de geografie să ureze „mulți ani să dăiruiască” – după exprimarea nefericită a geografei Tătaru de anul trecut, de pe Facebook.
În fine, am mai spus. E bine că s-a făcut ceva. Dar, totuși, haideți mai ușor cu pianul pe scări privind discriminarea focșănenilor, doamna doctor în geografie. Mai nou, doamna are și un alt festival de suflet, „Focșani Science 2023”, finanțat tot de municipalitate, care s-a desfășurat weekendul trecut. De altfel, aceasta a subliniat și primarul Misăilă, atrăgându-i atenția doamnei Tătaru că dumneaei, spre exemplu, în calitate de cadru didactic, nu a avut suficient timp pentru a invita toți elevii interesați. Ei, dar nu e treaba dumneaei să facă invitațiile, dumneaei a delegat aceasta către Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, ar fi explicația din spatele spuselor doamnei.
Și oricum a invitat „pe toată lumea”. Și cum a invitat deja pe toată lumea, a profitat de ocazie pentru a transmite în timpul ședinței de CL Focșani invitații orale de participare primarului și „colegilor consilieri”. Ba chiar a atras atenția că face cumva acest gest în ciuda faptului că primarul „aruncă cu ură”. Aruncarea cu ură, dacă ar fi un sport, spunem noi că „number one” ar fi doamna Tătaru, date fiind „veninul” din postările aproape zilnice de pe Facebookul dumneaei și uneori în paralel, pe pagina „Focșani strada mea”, un alt proiect de suflet al viceprimarului. Noroc că pe pagina de USR nu decide dumneaei, că altfel ar reuși să umple și aici mediul virtual cu frustrări și meme-uri. Pentru că, nu-i așa, nimic nu funcționează în Focșani fără bagheta magică a „viceprimarului USR care modernizează Focșaniul”. Ce să mai… proiecte de mare angajament are doamna, noroc de dumneaei că se pricepe. Ceea ce a spus și primarul, după ce doamna Tătaru a găsit hibe la un alt proiect discutat vineri.
Era vorba despre unul dintre cele patru proiecte incluse suplimentar pe ordinea de zi, care viza modificarea unei hotărâri anterioare de CL, privind lucrările de reabilitare pe strada Mare a Unirii. Doamna Alexandra Tătaru a opinat că „e strigător la cer” ceea ce se întâmplă. Adică de ce durează așa mult, de ce nu e gata, de ce se dau bani, de ce trebuie să contribuim noi focșănenii, la acest proiect, care este finanțat prin PNI „Anghel Saligny”. În fine, ceva de genul.
„Rămân uimit de faptul că, în sfârșit, avem un câștig în urma unui mandat de doi ani și jumătate – trei ani, de când doamna Tătaru este viceprimar. Un câștig în faptul că avem un expert în ceea ce privește construcțiile. Și o invit pe stradă, la trotuare, să verifice cu atenție calitatea lucrărilor, dar totodată să citească și documentația, cu maximă atenție. Contractul a fost încheiat cu clauză suspensivă în 2020. Dar nu am putut lansa ordinul de începere a lucrărilor decât în iunie anul acesta, când am avut sursa de finanțare. Conform legilor privind finanțele publice locale, nu puteam să lansăm o execuție fără a avea finanțarea.
Din ianuarie 2020, până în august 2023, conform Institutului Național de Statistică, indicele de inflație a crescut cu 45,2%. Conform legilor statului, se actualizează toți indicatorii tehnico-economici, conform indicelui de inflație. Dacă citeați cu atenție în 2020 – dar nu ați avut timp atunci, erați ocupată cu campania electorală – ați fi văzut că (…) nu au fost prevăzute de către proiectant lucrări de distrugere a plăcii de beton (…). Trotuarele, care au fost făcute printr-un alt proiect, nu sunt decontate și prin acest proiect. Nu insinuați că facem greșeli infantile (…). Iar dacă dumneavoastră v-ați fi proiectat o casă în 2020, nu cred că ați fi reușit să construiți cu aceiași bani în 2023”, a explicat primarul. Ei, e grele…
Ședința în sine însă a decurs rapid. Cu cele 8 proiecte inițial propuse pe ordinea de zi plus cele patru suplimentare, abia ce s-a trecut de trei sferturi de oră de discuții. Și, conform votului, toate proiectele au și trecut.