Actele normative care reglementează furnizarea de produse lactate, de panificație și fructe în unitățile de învățământ din toată țara au apărut cu întârziere, se arată într-o informare a Consiliului Județean Vrancea, instituție care gestionează la nivelul județului programul ”Lapte și corn”.
În aceste condiții, administrația județeană „a urmat într-un timp scurt toți pașii legali și în acest moment se află în pregătirea licitației pentru desemnarea agenților economici care vor furniza produsele în școli. Precizăm că abia pe 3 august 2023 a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern nr. 652 privind aprobarea Programului pentru școli al României în perioada 2023-2029, precum și pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul școlar 2023-2024. Conform acestui act normativ, până pe data de 29 august, Consiliile Locale din fiecare localitate au fost obligate să adopte hotârâri cu privire la asumarea/neasumarea responsabilităţii organizării şi derulării procedurilor de atribuire a contractelor pentru achiziţia produselor aferente programului, iar până pe 4 septembrie 2023 au avut termen de comunicare a hotărârilor către Consiliul Județean“, se arată în informarea administrației județene.
În același document se precizează că, după primirea tuturor hotărârilor din partea localităților, Consiliul Județean va înainta lista produselor care ar putea fi distribuite în școli către o comisie constituită la nivelul Instituției Prefectului, alcătuită din: prefect, preşedintele CJ, primari, reprezentanți ai IȘJ, DSVSA, DSP, OPC, Direcția Agricolă, Administrația Finanțelor și Oficiul fitosanitar judeţean.
„Trebuie precizat faptul că (…) pe 6 septembrie 2023 a apărut Ordinul nr. 346/2023 pentru aprobarea criteriilor de calificare privind capacitatea ofertanților, a factorilor de evaluare și a caietului de sarcini aferente atribuirii acordului-cadru/contractului de achiziție publică de produse – fructe, legume, lapte și produse lactate și produse de panificație în cadrul Programului pentru școli al României, act normativ fără de care nu poate fi demarată achiziția produselor. Ne preocupăm cu interes și seriozitate de acest program, urmând toți pașii legali, astfel încât în cel mai scurt timp posibil să fie demarată licitația publică, pentru ca elevii să beneficieze cât mai repede de aceste produse“, se mai arată în informarea Consiliului Județean Vrancea.
Programul ”Masă caldă”, urmat de „Masă sănătoasă”
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, vineri, că Programul „Masă caldă” va continua să fie acordat până la sfârşitul anului calendaristic, menţionând că pachetul legislativ în acest sens este în circuit de avizare şi doreşte aplicarea lui „cât de repede” pentru aceleaşi 450 de şcoli de până acum, cu circa 180.000 beneficiari, arată AGERPRES.
Unitățile de învățământ din Vrancea care au beneficiat de acest program sunt: Școala Gimnazială Slobozia Bradului, Școala Gimnazială Homocea, Școala Gimnazială „Principele Șerban Ghica și Principesa Aristița Ghica” Sihlea, Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești, Școala Gimnazială Gura Caliței, Școala Gimnazială „Dr. Costică Bălan” Poiana Cristei, Școala Gimnazială Tănăsoaia, Școala Gimnazilă Păunești, Școala Gimnazială Răstoaca.
Ligia Deca a precizat că, de anul viitor, conform noii legi a învăţământului preuniversitar, acest program va fi înlocuit cu Programul „Masă sănătoasă”, cu 1 milion de beneficiari. „Până se pot pregăti actele normative secundare şi se vor face licitaţiile în teritoriu pentru un milion de beneficiari, ne dorim să continuăm cu formula de până acum cu 450 şcoli în programul pilot masă caldă şi aşteptăm toate avizele de pe circuitul interministerial pentru a intra în şedinţă de Guvern şi a fi aprobată. Deci, ne dorim cât de repede să putem pentru şcolile care au fost incluse până acum în program să continuăm programul şi apoi în anul următor să putem extinde la numărul asumat prin legea învăţământului
În privinţa Programului „Cornul şi laptele”, ministrul Deca a spus că acesta urmează să fie acordat.”În privinţa Programului „Cornul şi laptele”, din câte ştiu din discuţiile cu colegii care gestionează programul, urmează să fie acordat, este acordat din fonduri europene. Nu ştiu de problemele din teritoriu. El este gestionat prin Ministerul Agriculturii„, a mai spus ministrul.
Foto cu rol ilustrativ, sursa: https://www.gds.ro/