Ediția: Duminică 19 ianuarie 2025 Nr. 6795
Ediția: Duminică 19 ianuarie 2025 Nr. 6795

Aproape 37 mii elevi și preșcolari din Vrancea revin azi la școală sau grădiniță. Află structura anului școlar și alte informații importante

Anul școlar 2023-2024 a început la 1 septembrie pentru cadrele didactice, însă elevii sunt așteptați în bănci începând de astăzi, 11 septembrie a.c. Potrivit unei informări a Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea, noul an școlar „are o durată de 36 de săptămâni de cursuri care încep în data de 11 septembrie 2023 și sunt structurate pe 5 module de cursuri și intervale de vacanță, astfel:

Modulul 1: de luni, 11 septembrie 2023, până vineri, 27 octombrie 2023; vacanță: de sâmbătă, 28 octombrie 2023, până duminică, 5 noiembrie 2023.

Modulul 2: de luni, 6 noiembrie 2023, până vineri, 22 decembrie 2023; vacanță: de sâmbătă, 23 decembrie 2023, până duminică, 7 ianuarie 2024.           Modulul 3: de luni, 8 ianuarie 2024, până vineri, 16 februarie 2024; vacanță – la decizia IȘJ Vrancea, de sâmbătă, 17 februarie 2024, până duminică, 25 februarie 2024.

Modulul 4: de luni, 26 februarie 2024, până vineri, 26 aprilie 2024; vacanță – de sâmbătă, 27 aprilie 2024, până marți, 7 mai 2024.

Modulul 5: de miercuri, 8 mai 2024, până vineri, 21 iunie 2024; vacanță – de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024‟.

Unități de învățământ fără autorizație DSP

În județul nostru funcționează „434 unități de învățământ preuniversitar, organizate astfel: 113 unități de stat cu personalitate juridică, la care sunt arondate 312 structuri ce școlarizează 36.238 de preșcolari și elevi; 9 unități particulare (grădinițe și școli postliceale) care școlarizează 296 preșcolari și elevi‟.

Potrivit IȘJ Vrancea, în județ sunt 194 de unități de învățământ care nu au autorizație sanitară de funcționare, 9 dintre acestea având „documentația în lucru‟. Este vorba despre: Școala Gimnazială „Victor Slăvescu‟ Cotești, Școala Gimnazială Cândești și Grădinița Cândești (structuri ale Școlii Gimnaziale „Duiliu Zamfirescu‟ Dumbrăveni), Școala Gimnazială Găgești, Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu‟ Odobești (pentru corp nou liceu), Școala Primară Surlea (structură a Școlii Gimnaziale Păunești), Școala Gimnazială Feldioara (structură a Școlii Gimnaziale Tănăsoaia), Școala Gimnazială „Ion Baciu‟ Tulnici și Școala Gimnazială „Neculai Jechianu‟ Vrâncioaia.

Însă, în raportul IȘJ Vrancea, este menționat faptul că sunt unități de învățământ în cazul cărora, „din diverse motive‟, nu poate fi emisă autorizația sanitară de funcționare, iar printre acestea se află: „Școala Gimnazială Boghești (există un singur grup sanitar în exterior care deservește toate corpurile de clădire în care se desfășoară activități), Școala Gimnazială Șerbești (lipsa recepției alimentării cu apă de la rețeaua publică), Școala Gimnazială Spulber (alimentarea cu apă de face dintr-o sursă neautorizată), Școala Primară Luncile (structură a Școlii Gimnaziale Chiojdeni) (grupurile sanitare în exterior, improprii) și Grădinița cu Program Normal Verdea (neasigurarea circuitelor funcționale separate pentru școală și grădiniță)‟.

Unități de învățământ fără autorizație ISU/fără sisteme de pază

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că „81 de unități de învățământ cu PJ (personalitate juridică -n.r.) din județul nostru au obținut autorizație de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), ceea ce reflectă un nivel adecvat de siguranță în caz de incendiu‟. Însă, „20 de unități de învățământ cu PJ sunt neautorizate, dintre acestea, 11 unități de învățământ au documentația în lucru‟. Aceeași sursă arată că „21 de unități de învățământ cu PJ nu se supun procesului de autorizare ISU, din diverse motive, conform legislației în vigoare‟. Școala Gimnazială Chiojdeni, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Elena Doamna‟ Focșani, Liceul de Artă „Ghe. Tăttărescu‟ Focșani, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Mihălceni, Școala Gimnazială Feldioara, Școala Gimnazială Urechești și Școala Gimnazială „Neculari Jechianu‟ Vrâncioaia au în lucru documentația pentru obținerea autorizației ISU.

În ceea ce privește asigurarea securității unităților de învățământ din Vrancea, „376 au un plan de pază aprobat de Poliție‟, „365 au efectuat analiza de risc, contribuind astfel la identificarea și gestionarea potențialelor amenințări‟, „283 dispun de pază (pază umană/pază proprie/contracte cu societăți specializate de pază/sistem de supraveghere video/pază mixtă‟, iar „158 nu dispun de servicii de pază sau sisteme de supraveghere video‟.

Zile libere/Școala altfel/Săptămâna verde

În ziua de 5 octombrie 2023 – Ziua internaţională a educaţiei şi în zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 11 septembrie 2023-26 aprilie 2024, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ, arată AGERPRES. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite. Ministerul Educaţiei a pus joi în consultare publică proiectul de Metodologie de organizare a Programului naţional „Şcoala altfel”. În vederea dezvoltării competenţelor, se recomandă utilizarea tehnicilor de învăţare colaborativă, inclusiv bazată pe proiecte, a metodelor de schimbare socială (bibliotecă vie, teatru forum, teatru ziar), a dezbaterilor, filmelor artistice, documentare şi de animaţie, cu caracter educativ, resurselor educaţionale online, abordărilor transdisciplinare, interdisciplinare sau pluridisciplinare. În proiect se precizează că participarea la Programul naţional „Şcoala altfel” este obligatorie atât pentru elevi, cât şi pentru toate cadrele didactice din unitatea de învăţământ. „Orice deplasare în afara unităţii de învăţământ trebuie să aibă un pronunţat caracter educativ. Nu sunt permise deplasări ale elevilor pe durata întregului program (5 zile sau mai mult) şi deplasările în afara localităţii care presupun costuri şi pentru care unitatea de învăţământ nu a identificat surse de finanţare”, se mai arată în proiect. Pentru activităţile care presupun costuri din partea părinţilor, unitatea de învăţământ oferă în mod obligatoriu alternative gratuite, se mai arată în proiect.

Precizări privind avizele epidemiologice la începutul anului şcolar

Adeverinţa medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic şi fişă de vaccinări se eliberează de medicul de familie numai la înscrierea într-un nou ciclu de învăţământ, adică creşă, grădiniţă, clasa pregătitoare şi clasa a IX-a, a informat Ministerul Sănătăţii, conform AGERPRES. „Medicul de familie eliberează documente medicale, respectiv adeverinţă medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic şi fişă de vaccinări numai la înscrierea într-un nou ciclul de învăţământ, adică pentru creşă, grădiniţă, clasa pregătitoare şi clasa a IX-a. Toţi ceilalţi copii nu trebuie să prezinte adeverinţe medicale sau avize epidemiologice”, a precizat MS.

Lista documentelor medicale necesare înscrierii/transferului în unităţile de învăţământ se regăseşte în Metodologia privind asigurarea asistenţei medicale a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar şi studenţilor din instituţiile de învăţământ superior pentru menţinerea stării de sănătate a colectivităţilor şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, din 27 iulie 2023, aprobată prin Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei nr. 2508/4493 din 2023.

Mesajul ISJ Vrancea

„(…)Fiecare an școlar aduce cu el noi oportunități și provocări, iar misiunea noastră este de a asigura accesul la o educație de calitate, într-un mediu sigur și incluziv, în care toți elevii, indiferent de abilitățile lor, să se simtă acceptați, respectați și susținuți în procesul de învățare. Inspectoratul Școlar Județean Vrancea transmite mulțumiri tuturor celor care contribuie la succesul învățământului vrâncean și la dezvoltarea armonioasă a copiilor și tinerilor noștri: părinților, primii și cei mai importanți mentori, cadrelor didactice, care, cu pasiune și devotament, creează medii de învățare și îndrumă elevii spre performanță, reprezentanților comunităților locale, parteneri implicați în proiectele ce vizează educația. Știm că educația este cheia succesului și că împreună, ca o comunitate școlară unită, putem realiza lucruri mărețe. Un an școlar 2023-2024 plin de reușite și satisfacții!”, a transmis inspectorul școlar general, prof. Gabriela Marchitan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?