Ediția: Vineri 10 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Vineri 10 Ianuarie 2025 Nr. 6790

Aproape 4700 de elevi din Vrancea au medii mai mari sau egale cu 9.50. Toți vor lua burse de merit, dar și primii 30% din fiecare clasă, conform ministrului Educației

Știți cum ne ia mereu zăpada „pe nepregătite‟? Ei, cam așa este și cu noul an școlar și bursele de merit acordate elevilor. Vorbele circulă, însă nimic nu pare concret, iar cu câteva zile înainte de începerea cursurilor, criteriile de acordare a burselor de medii sunt încă neclare. Iată ce știm până la acest moment: Ministerul Educației a pus în dezbatere publică metodologia-cadru de acordare a burselor școlare pentru anul 2023-2024 care, poate fi consultată accesând linkul – https://t.ly/DoOB8

Potrivit articolului 1 din această metodologie, „elevii de la cursurile cu frecvenţă de zi din învăţământul preuniversitar de stat obligatoriu, nivel gimnazial și liceal, beneficiază, după caz, de următoarele tipuri de burse: bursă de excelenţă olimpică I; bursă de excelenţă olimpică II; bursă de merit; bursă socială și bursă tehnologică‟.

În ceea ce privește bursele de merit, articolul 7 din metodologia supusă dezbaterii publice arată că aceste burse „se acordă pentru elevii de gimnaziu şi liceu, după cum urmează: a) 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, inclusiv elevii din clasa a IX-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale, cu condiția să nu fi acumulat mai mult de 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior;

b) elevilor care au obținut premiile I la concursurile şcolare și extrașcolare naţionale recunoscute și finanțate de Ministerul Educaţiei, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru; c) elevilor care au obținut premiul I la concursurile şcolare și extrașcolare naţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei, fără finanțare, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru; d) elevilor care au obținut medalii de aur la campionatele naţionale organizate de federaţiile sportive naţionale în sporturi olimpice‟.

Potrivit aceleiași surse, „în cazul în care în clasă există unul sau mai mulți elevi cu media generală anuală egală cu a celui de pe ultima poziție din lista beneficiarilor de burse de merit (…), lista de beneficiari va fi extinsă pentru a-i cuprinde pe toți cei cu medii egale‟.

Dacă inițial se lua în calcul acordarea burselor de merit unui procent de 30% din elevii fiecărei clase de gimnaziu sau liceu – fără să se țină cont de medie, ulterior, experții din Educație au revenit asupra acestui criteriu. Citat de edupedu.ro, Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației a spus că a cerut unităților de învățământ din țară o situație a elevilor care, în anul școlar 2022-2023, au obținut media egală sau peste 9,50. El a explicat că apar situații „în care aplicând acest procent de 30%  riscăm să nu acordăm burse acelor elevi care au o medie generală peste 9,50 și care anul școlar trecut s-au pregătitștiind că pragul de obținere a bursei de merit este 9,50. S-au pregătit să obțină o medie peste acest prag de 9,50 și nu este normal să schimbi regulile în timpul jocului, într-un articol publicat de edupedu.ro

Edupedu.ro a publicat și situația pe județe și ani de studiu a numărului elevilor cu medii generale mai mari sau egale cu 9.50, iar în Vrancea sunt 4.679 astfel de elevi. Defalcat, situația este următoarea: „918 elevi de clasa a V-a; 876 elevi de clasa a VI-a; 798 elevi de clasa a VII-a; 703 elevi de clasa a VIII-a; 394 elevi de clasa a IX-a; 400 elevi de clasa a X-a și 590 elevi de clasa a XI-a‟.

Se pare că Ministerul Educației a revenit asupra criteriilor de acordare a burselor de merit, luând în calcul ca acestea să fie acordate atât elevilor care au media peste 9.50, cât și procentului de 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ, în ordine descrescătoare. Citat de edupedu.ro, Florian Lixandru a precizat că până vineri, 8 septembrie, „criteriile de acordare a burselor sunt în lucru‟. Cuantumul burselor de merit în anul școlar 2023-2024 ar urma să crească de la 200, la 450 de lei.

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat, joi, la Antena 1, că bursele de merit vor fi acordate tuturor elevilor care au medii generale peste 9.50 și pentru primii 30% dintr-o clasă: „Avem o serie întreagă de schimbări. În primul rând, crește numărul de copii care primesc bursă. La modul general, numărul de copii care vor primi bursă crește cu cel puțin 25-30%. La bursa de merit, probabil cea mai discutată, avem o dublare a numărului de beneficiari. Îi vom prinde pe toți cei care au peste 9.50, cum a fost în anul trecut, dar vom acorda burse de merit și pentru primii 30% din clasă. Prima treime din clasă va primit bursa de merit. De ce? Pentru a stimula competiția între copii și pentru a-i motiva să se autodepășească, pentru că până la urmă copiii se compară cu cei din jurul lor pe care îi văd zi de zi în clasă. Încă ceva, crește și cuantumul, de la 200 lei pe lună la 450”.

Avocatul Poporului îi cere, într-o scrisoare adresată Ministrului Educației, Ligia Deca, să explice măsurile incluse în proiectul de ordin privind bursele școlare pentru anul școlar 2023-2024, dar și cele referitoare la burse din Legea învățământului preuniversitar. Scrisoarea face trimitere la analiza Edupedu.ro cu privire la efectele acordării burselor de merit pentru 30% dintre elevii unei clase, instituția apreciind că “noua reglementare nu va conduce, în opinia noastră, la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă, va genera efecte inverse”.

 

Sursa foto: cottonbro studio – https://www.pexels.com/ro-ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?