Pe 2 septembrie 2023, Asociația Tineri pentru Educație și Cultură a organizat un eveniment cultural dedicat eroinei Ecaterina Teodoroiu și celor care s-au jertfit pentru reîntregirea României. Astfel, pe Dealul Muncelu din Vrancea, la Monumentul închinat Eroinei și de curând renovat de Primăria Străoane, copiii au depus o coroană de flori, au recitat poezii patriotice și au încântat publicul cu rememorarea unor momente importante din istoria țării, momente încununate prin jertfa celor care și-au pierdut viața pe fronturile Primului Război Mondial.
Evenimentul cultural a fost precedat de o drumeție pe linia frontului din 1917, drumeție la care au participat și reprezentanți ai Societății de Geografie din România – Filiala Vrancea. Pe teren s-a desfășurat un atelier de Istorie, pe locul unei foste tranșee, copiii putând astfel intui, prin percepție directă, dificultățile și aspectele greu de surmontat trăite în acel moment istoric. La finalul drumeției, după coborârea din pădurile de pe înălțimile Dealului Muncelu, copiii care participă la atelierele de literatură, istorie și geografie locală, organizate de A.T.E.C, au realizat pentru publicul prezent interpretarea unor momente poetice și istorice legate de subiect.
„Moartea jertfelnică a Ecaterinei Teodoroiu, pe data de 3 Septembrie 1917, este azi prilej pentru a ne aminti iar de cei fără de care noi nu am avea, în prezent, o țară precum frumoasa noastră Românie. Recunoștința față de eroi nu este doar un cuvânt, ci este acea stare a sufletului care privește și merge înainte prin Istorie, purtând în el pe toți cei care l-au adus până în acel punct de unde înaintează el. Recunoștința adevărată e bătaia inimii noastre, e răsuflarea vie a unui neam, dacă el vrea să rămână viu. Să o trăim cum se cuvine, onorându-ne înaintașii!”, au atras copiii atenția.
Evenimentul a fost încheiat printr-o evocare istorică realizată de profesorul Mihail Adafini, care i-a felicitat pe copii pentru momentul cultural realizat și i-a încântat cu amănunte ale vieții eroinei comemorate, precum și cu detaliile și importanța luptelor din anul 1917, din zona Muncelu. Copiii au primit în dar de la profesorul Mihail Adafini cartea ,,Contribuția locuitorilor din orașul Panciu la făurirea și apărarea României Mari”.
Sursa text și foto: Prof. dr. Răzvan Săcrieru