Vă mai amintiți discuțiile apărute în jurul cardurilor de sănătate? Cele despre reticența oamenilor față de utilizarea cardurilor de sănătate din motive religioase? Ei bine, se pare că această situație rămâne una de actualitate. După ce am văzut într-un articol publicat pe Agerpres că „peste 1.600 de carduri de sănătate au fost blocate la nivelul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Buzău, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre persoane care le-au refuzat din motive religioase şi de conştiinţă‟, iar „numărul celor care au refuzat cardul de sănătate în favoarea unei adeverinţe care să le asigure accesul la servicii medicale a fost constant în ultimii ani, arată datele CJAS Buzău‟, am vrut să aflăm care este situația în Vrancea.
2023: Peste 1.300 de vrânceni au refuzat utilizarea cardului de sănătate
Beneficiem de libertate de alegere, nu-i așa? Potrivit informațiilor transmise de reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vrancea, „de la începutul anului 2023, un număr de 1.319 persoane din județul Vrancea se află în situația de a refuza utilizarea cardului național de sănătate. În ceea ce privește evidența anilor anteriori, rezultatele se prezintă după cum urmează: 2020- 1.298 persoane; 2021 – 1.306 persoane; 2022- 1.314 persoane‟.
Ce se întâmplă în cazul în care o persoană refuză cardul de sănătate? „Persoanelor care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conştiinţă, primirea cardului naţional, li se eliberează, de către casa de asigurări de sănătate la care sunt luate în evidenţă, o adeverinţă de asigurat, cu o valabilitate de 3 luni. Adeverinţa de asigurat, cu o valabilitate de 3 luni de la data emiterii, se eliberează la solicitarea asiguratului, pe baza unei cereri (care poate fi vizualizată/ descarcată de pe site CAS VRANCEA- https://t.ly/2lRtj) adresate casei de asigurări de sănătate la care acesta este luat în evidenţă și a copiei după actul de identitate.
Cererea, pentru prima solicitare de eliberare a adeverinţei, va fi însoţită de cardul naţional, în situaţia în care acesta a fost distribuit. În situaţia în care cardul naţional a fost returnat casei de asigurări de sănătate anterior depunerii cererii de eliberare a adeverinţei de asigurat, cu o valabilitate de 3 luni, asiguratul va face menţiunea acestui fapt în declaraţia pe propria răspundere. Solicitările se depun la biroul de specialitate din cadrul CAS Vrancea iar, în decursul unui an, se eliberează 4 astfel de adeverințe‟, precizează purtătorul de cuvânt al CAS Vrancea.
De la începutul anului și până în prezent, CAS Vrancea a eliberat „710 astfel de adeverințe de asigurat. Pentru anii anteriori, evidența se prezintă astfel: 2020- 266 adeverințe; 2021- 282 adeverințe; 2022- 294 adeverințe‟. Important de menționat: „faptul că o persoană asigurată refuză cardul național din motive religioase sau de conștiință, însă prezintă adeverința de asigurat, nu va împiedica acordarea serviciilor medicale necesare de către furnizorii aflați în contract cu casele de asigurări de sănătate‟.