Ediția: Sâmbătă 18 ianuarie 2025 Nr. 6795
Ediția: Sâmbătă 18 ianuarie 2025 Nr. 6795

FOTO: Primărie nouă, Școală și Muzeu al tradițiilor la Vrâncioaia

Vrâncioaia are unul dintre cele mai moderne sedii de primărie de comună din județul Vrancea. Noul sediu al administrației locale a fost inagurat, ieri, de către prefectul Nicușor Halici, președinte al PSD Vrancea, și primarul Ionică Danțiș. Cu ocazia Sărbătoarei Comunei Vrâncioaia au fost inaugurate noul sediu al Primăriei, Școala Neculai Jechianu dar și un Muzeu al Satului, cu o colecție de obiecte tradiționale din comună.

La eveniment au fost prezenți mai mulți primari ai comunelor din zona de munte a Vrancei dar și deputatul PSD, Laurențiu Marin. După inaugurări a urmat o festivitate de premiere a cuplurilor de aur din Vrâncioaia și un spectacol cu muzică populară, împreună cu artiștii Ansamblului Țara Vrancei, unde invitatul special a fost Paul Surugiu – Fuego. Obiectivele inagurate ieri sunt doar o parte dintre proiectele de investiții derulate în ultimii ani de Primăria condusă de Ionică Danțiș. Investițiile au fost realizate atât cu fonduri de la bugetul local dar și prin PNDL. În total, sunt investiții derulate sau aflate în derulare în comuna Vrâncioaia de circa 10 milioane euro.

Doar noul sediu al Primăriei, care are inclusiv o sală de festivități, precum și cele mai bune condiții atât pentru salariați cât și pentru cetățenii care au nevoie de serviciile administrației locale, a costat aproape patru milioane de lei. Primarul comunei, Ionică Danțiș, a arătat că a încercat să realizeze investiții în fiecare sat al comunei pentru că este nevoie de infrastructură, de școli, apă curentă, rețea de canalizare în fiecare sat. „În fiecare sat m-am străduit să fac cele mai bune condiții, drumuri, poduri, școli, cămine culturale și tot ce am gândit împreună cu membrii Consiliului Local”, a arătat primarul Ionică Danțiș.

Acesta a subliniat că urmează derularea lucrărilor la rețeaua de canalizare din satele Vrâncioaia, Muncei, Ploștina unde urmează licitația și apoi execuția lucrărilor. De asemenea, urmează inaugurarea școlii de la Muncei iar cea de la Spinești ar trebui să fie gata până la finele acestui an. Primarul a mulțumit constructorilor implicați în proiectele derulate în comună, Consiliului Local, Obștilor din comună dar și oamenilor politici, respectiv vicepreședintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan și prefectului Nicușor Halici.

Prezent la eveniment, prefectul Nicușor Halici a arătat că investițiile inaugurate ieri arată că Vrâncioaia are un primar gospodar. „Asta înseamnă să fii om. Asta înseamnă să fii nu doar responsabil ci să te intereseze. Îl felicit pe primarul Danțiș pentru ceea ce face. Trebuie să deschidem ochii și să vedem adevărul. Sper că pe viitor județul Vrancea nu va face excepție iar comunitățile să își aleagă oamenii cei mai buni dintre cei buni în fiecare comunitate. La fel la nivel județean și la nivel național. Dacă nu punem oameni care să fi făcut ceva în viața lor, să fi pus o cărămidă peste cărămidă pe unde au fost, nu vom avea rezultate așa cum sunt la Vrâncioaia”, a spus prefectul Halici, liderul PSD Vrancea.

Muzeu al satului cu tradițiile din Vrâncioaia

Muzeul Satului din Vrâncioaia, care a fost inagurat ieri, este un început pentru o instituție care să păstreze vie memoria acestei comune vrâncene. În prezent, muzeul cuprinde o colecție de obiecte, de la costume populare, obiecte folosite în fabricarea cașului, a țesăturilor și nu numai, colectate de la oamenii din satele comunei.

Colecția a fost realizată prin munca unor persoane dornice să păstreze tradițiile din Vrâncioaia. Maria Ochean, 84 de ani, ne-a povestit că a colectat obiectele din acest muzeu împreună cu fostă profesoară la școala din Vrâncioaia dar și de la profesorul Vasile Țibrea. „Am început să le colectăm în urmă cu doi ani, numai din comuna noastră, Vrâncioaia. Și în continuare le vom achiziționa. Înainte aici era Căminul Cultural. Domnul primar, făcând noul sediu al Primăriei, a lăsat să facem noi aici Muzeul Satului Vrâncioaia, cu tradițiile pe care le avem. Tot ce vede, pânzăria, prosopărie, le-am achiziționat și le-am așezat la loc de cinste”, ne-a spus Maria Ochean. Bătrâna povestește că, încet, încet, se pierd tradițiile românești dacă nu va exista o implicare din partea comunităților locale. „Țesători de perete nu se mai fac, se lucrează cămăși, catrințe și mai sunt câteva femei de 60-70 ani. Eu fac parte din șezătoarea Focșani și vreau să înființăm o minișezătoare și să le învăț să coasă cămăși vrâncenești. Sper să facem și la Vrâncioaia o șezătoare”, a precizat Maria Ochean, care a adăugat că în comună portul popular mai este păstrat când oamenii merg la biserică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?