Ediția: Vineri 10 Ianuarie 2025 Nr. 6790
Ediția: Vineri 10 Ianuarie 2025 Nr. 6790

FOTO: Activitate transnaţionalǎ de învǎţare Erasmus+ ȋn Polonia pentru elevii Ṣcolii Gimnaziale “Profesor Grozea Nicu” Răstoaca

S-a încheiat prima mobilitate cu elevii în cadrul proiectului Erasmus+ KA210 „NO TO BULLYING” derulat la Școala Gimnazială „Profesor Grozea Nicu” din Răstoaca. Proiectul a fost aprobat la runda de selecţie martie 2022 şi se va încheia la data de 31.03.2024.

Mobilitatea cu elevii a fost organizată la şcoala“Prywatne Liceum Ogolnoksztalcace im. M.Wankowicza w Katowicachdin Katowice, Polonia. Au participat echipaje formate din elevi şi profesori din fiecare şcoalǎ partenerǎ (Portugalia, Turcia şi România), care au desfǎşurat activitǎţi împreunǎ cu elevi şi profesori ai şcolii gazde. Școala Gimnazială „Profesor Grozea Nicu” Răstoaca a fost reprezentată de către elevii Oprea Daria Elena, Sandu Sara, Ursu Răzvan, Mihai, Pîrlog Andrei, ȋnsoţiţi de profesorii Dănilă Nicolae şi Tudorache Lenuţa.

Obiectivul activităţii “Stand up for your rights!” a fost promovarea drepturilor omului şi ale copilului, a egalităţii, democraţiei, multiculturalismului, incluziunii sociale, cetăţeniei active pentru a lupta împotriva rasismului, xenofobiei, şovinismului. Au fost desfăşurate o gamă largă de activităţi prin care a fost evidenţiată lupta activiştilor pentru drepturile copilului, s-a realizat o dezbatere cu referire la situaţia copiilor pe timp de război, a copiilor imigranţi sau aflaţi în taberele de refugiaţi, au fost realizate mesaje motivaţionale pentru copiii migranţi, scrise şi desenate pe afişe, pliante, tricouri, a fost evidenţiată implicarea copiilor în jocurile paralimpice, a fost vizionat un film care a arătat lupta lui Janusz Korczak, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru copiii din Polonia şi Europa.

Programul cultural le-a oferit participanţilor şansa să cunoască aspecte ce ţin de specificul culturii poloneze – au vizitat Muzeul Slaskie din Katowice, Planetary unde s-a vizionat un film despre aurora boreală, s-a efectuat o excursie în cartierul vechi muncitoresc Nikiszowiec.

„Pentru mine, mobilitatea ERASMUS+ în Polonia a fost prima experiență de acest gen. Aş putea să enumăr multe avantaje precum dezvoltarea competențelor sociale și lingvistice, contactul cu istoria şi cultura altei ţări sau experienţa şcolară poloneză. Cel mai mare impact l-au avut însă prieteniile care s-au legat cu copiii din alte ţări cu care îmi doresc să păstrez legătura. Modul în care am reuşit să lucrăm ca echipă, să învăţăm unii de la ceilalţi, dar şi să petrecem timpul liber împreună m-au făcut să înţeleg mai bine că, indiferent de ţara de unde venim, avem aceleaşi preocupări şi interese” a declarat eleva Oprea Daria Elena.

„Experienţa mea în cadrul mobilităţii proiectului Erasmus+ din Polonia, a fost una plină de încȃntare, am explorat o nouă cultură cu alţi copii din alte două state ale Europei. Ȋn această experienţă am legat prietenii care îmi doresc să fie de lungă durată, această interacţiune a contribuit la dezvoltarea mea personală, mi-a îmbogăţit cunoştinţele şi am văzut că deşi suntem diverşi în limbă, cultură, obiceiuri, tradiţii, suntem la fel în gȃndire, dorinţe şi mod de a fi”, a declarat eleva Sandu Sara.

„Mobilitatea Erasmus+ la care am participat a fost o experienţă uimitoare. Deşi din medii total diferite şi cu preocupări variate, am descoperit multe lucruri în comun cu ceilalţi copii din proiect, ceea ce ne-a permis să legăm prietenii şi să construim amintiri de neuitat” a declarat elevul Ursu Răzvan Mihai.

„Mobilitatea în Polonia a fost o oportunitate binevenită atât de învățare, cât și de împărtășire a experiențelor. Timpul petrecut alături de elevii și profesorii din alte trei țări europene în cadrul proiectului de mobilitate ERASMUS+ a căpătat valențe deosebite pentru mine, deoarece am simțit că fiecare zi împreună a fost una cu sens, cu semnificații profunde atât pentru activitățile școlare, cât și pentru viață”, a declarat elevul Pîrlog Andrei.

“A fost o experienţă cu adevărat unică atȃt pentru mine cȃt şi pentru elevii din şcoala noastră, deoarece am întȃlnit oameni noi din ţări şi culturi diferite care ne-au împărtăşit din cunoştinţele lor în ceea ce priveşte cunoaşterea drepturilor omului /copilului pentru a putea preveni si combate fenomenele de tip bullying; activităţile desfăşurate au fost interesante, diverse, interactive contribuind astfel la dezvoltarea spiritului de echipă, a gȃndirii critice. Consider că participarea într-o mobilitate externă de formare profesională prin proiectele Erasmus+, reprezintă o bună oportunitate de a învăţa lucruri noi, de a obţine noi cunoștințe, competenţe, de a creşte motivaţia pentru învăţare şi formare profesională”, a declarat profesoara Tudorache Lenuţa, coordonatoarea proiectului.

Consider cǎ aceastǎ mobilitate şi-a atins obiectivele propuse şi a reprezentat o realǎ oportunitate pentru elevii şi profesorii participanţi de îmbunătăţire a abilitǎţilor de prevenire şi combatere a acestui fenomen – bullying, de perfecţionare a comunicării în limba engleză, de o mai bunǎ cunoaştere a culturii şi civilizaţiei poloneze”, a declarat profesorul Nicolae Dǎnilǎ, reprezentantul legal al unităţii.

Acest material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului, iar A.N.P.C.D.E.F.P și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care este folosit.

Comunicat de presă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?