S-a încheiat a doua mobilitate cu elevii în cadrul proiectului Erasmus+ KA229 „CO-Develop E+ Generations” derulat de Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” din Focşani. Poiectul a fost aprobat la runda de selecţie 2020 şi a fost extins pȃnă la data de 31.08.2023. Mobilitatea cu elevii a fost organizată la şcoala „Suadiye Barbaros Ilkokulu ”din Kocaeli, Turcia. Au participat echipaje formate din elevi şi profesori din fiecare şcoalǎ partenerǎ (Italia, Serbia, Turcia şi România), care au desfǎşurat activitǎţi împreunǎ cu elevi şi profesori ai şcolii gazde. Școala Gimnazială „Duiliu Zamfirescu” a fost reprezentată de către elevii Alban Teodora, Gruia Carla, Huțanu Andrada Nicola, Lăbunț Denissa Emanuela, Moisă Andreea Maria, Moisă Denis Ștefan, Pană Julia Ryanna, Vlad Andreea Alexandra, Costache Alina Gabriela, Resmeriță Valentina, ȋnsoţiţi de profesorii Dănilă Nicolae, Oloeriu Gabriela şi Moisă Florinel.
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea și schimbul de bune practici și metode educaționale inovatoare în a folosi codarea și noile tehnologii la școală, în rândul elevilor cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani. Tema mobilitǎţii din Turcia a fost „Let’s make… a video game”. Copiii au luat parte la activităţi precum: exerciţii de cunoaştere a grupului, lucru experimental cu operarea aplicaţiilor: Sway, Yammer, Moviemaker, Prezi, Padlet, Freshpaint, Kodu Game Lab, WorldWide telescope, GoAnimate, crearea de videoclipuri animate profesionale, realizarea de jocuri videoproducerea unei platforme CLIL cu materiale online. Elevii români au fost remarcaţi şi apreciaţi de organizatori, dar şi de parteneri, pentru seriozitate şi implicare ȋn toate activiţăţile desfăşurate.
Programul cultural le-a oferit participanţilor şansa să cunoască aspecte ce ţin de specificul culturii turceşti – au vizitat Muzeul Naţional de Istorie din Bursa, parcul din Ormanya, s-au întȃlnit cu primarul oraşului Kocaeli, cu guvernatorul regiunii şi cu directorul zonal pe educație.
„Experiența mea în cadrul mobilităţii proiectului Erasmus+ din Turcia a fost una plină de încȃntare, am explorat o nouă cultură și tradiţiile turceşti împreună cu alţi copii din alte patru state ale Europei. În această experiență am legat prietenii care îmi doresc să fie de lungă durată, această interacţiune a contribuit la dezvoltarea mea personală, mi-a îmbogăţit cunoştinţele şi am văzut că, deşi suntem diverşi în limbă, cultură, obiceiuri, tradiţii, suntem la fel în gȃndire, dorinţe şi mod de a fi”, a declarat eleva Pană Ryanna.
„Proiectul Erasmus+ a reprezentat o oportunitate de a ne autodezvolta, a cunoaşte oameni noi și a dobândi noi experiențe în domeniul programării. De asemenea, am studiat pe lângă magia roboticii și cultura, tradițiile, obiceiurile și meleagurile turcești, într-o companie cât mai variată, reprezentată de copii din mai multe ţări care au participat în această mobilitate” a declarat eleva Lăbunţ Denissa.
„Schimbul Erasmus+ la care am participat a fost o experienţă uimitoare. Deşi din medii total diferite, de vȃrste diferite şi cu preocupări variate, am descoperit multe lucruri în comun cu ceilalţi copii din proiect, ceea ce ne-a permis să legăm prietenii şi să construim amintiri de neuitat” a declarat eleva Alban Teodora. „Activitățile au fost interesante şi cunoașterea persoanelor noi cu obiceiuri diferite m-a ajutat să înţeleg şi să observ alte culturi. Mă bucur că am reușit să învăţ cum să înţeleg şi să lucrez cu alte persoane. Participarea în orele de programare m-a făcut să înţeleg mai bine cum şi de ce ne trebuie aceasta. A fost într-adevăr o experienţă unică pe care nu o să o uit niciodată” a adeclarat eleva Costache Alina.
„Experiența mea în cadrul mobilității Erasmus+ în Turcia a fost una memorabilă. Am avut ocazia să învăț despre cultura și tradițiile turcești, să leg prietenii de neuitat cu colegi din diverse țări și să îmi dezvolt cunoștințele de programare. Această experiență mi-a oferit amintiri de neprețuit” a declarat eleva Gruia Carla. „Experienţa pe care am avut-o în Turcia a fost minunată. Participarea copiilor din celelalte ţări a făcut acest proiect foarte distractiv. Programul a fost organizat perfect, activitățile de programare, muzică și realizarea de jocuri video ne-au încântat pe toți. Șederea la hotelul „Dedeman” din Kocaeli a fost, de asemenea, o experienţă excepțională” a fost declaraţia elevei Moisă Andreea.
„Experiența mea în cadrul mobilității Erasmus+ în Turcia a fost de neuitat. M-am împrietenit cu mulți copii de vârsta mea din diferite țări și le-am cunoscut cultura. Activitățile zilnice m-au ajutat să-mi îmbunătăţesc cunoştinţele în domeniul programării unui joc video, în domeniul aplicaţiilor existente pentru realizarea diferitelor instrumente de lucru necesare. Mă bucur că am fost selectată şi am participat” a declarat eleva Resmeriţă Valentina.
„Acest proiect este o experienţă unică, la care am avut norocul să particip. Timp de cinci zile am trăit experienţe foarte interesante la o şcoală din Kokaeli. Am avut un program foarte diversificat: am făcut un joc video, am descoperit aplicații noi – Yammer, Moviemaker, Prezi, Padlet, Freshpaint, am cunoscut prima capitală a statului otoman (Bursa) şi mi-am făcut prieteni noi din ţările partenere. Atmosfera a fost extrem de primitoare şi toţi participanţii au fost prietenoşi. Proiectul Erasmus+ mi-a schimbat multe puncte de vedere. Voi fi mereu recunoscătoare” a declarat eleva Vlad Andreea.
„Mobilitatea în Turcia a fost o oportunitate binevenită atât de învățare, cât și de împărtășire a experiențelor. Timpul petrecut alături de elevi și profesori din patru țări europene în cadrul proiectului de mobilitate ERASMUS+ a căpătat valențe deosebite pentru mine, deoarece am simțit că fiecare zi împreună a fost una cu sens, cu semnificații profunde atât pentru activitățile școlare, cât și pentru viață”, a completat elevul Moisă Denis Ştefan.
„Experiența participării la activitățile proiectului de mobilitate Erasmus+ a fost pentru mine una unică, de o complexitate deosebită. Activitățile derulate nu numai că au răspuns așteptărilor mele, dar, în același timp, mi-au oferit posibilitatea de a interacționa cu profesori din ţările partenere, de a stabili contacte cu alte culturi și civilizații. Mobilitatea a fost o oportunitate binevenită atât de învățare, cât și de împărtășire a experiențelor la nivel de școli, din medii europene diferite”, a declarat profesorul Moisă Florinel.
„Consider cǎ aceastǎ mobilitate şi-a atins obiectivele propuse şi a reprezentat o realǎ oportunitate pentru elevii şi profesorii participanţi de îmbunătăţire a abilitǎţilor TIC în utilizarea programării şi realizării de jocuri video, precum şi de perfecţionare a comunicării în limba engleză, de o mai bunǎ cunoaştere a culturii şi civilizaţiei turceşti”, a concluzionat coordonatorul proiectului, profesorul Nicolae Dǎnilǎ.
Comunicat de presă