O femeie și un bărbat sunt acuzați că au înșelat mai mulți pacienți care au apelat la serviciile lor, în cadrul unei clinici stomatologice cu punctul de lucru în municipiul reședință de județ, chiar „în buricul târgului”. Pe scurt, cei doi sunt acuzați de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi şi, respectiv, complicitate la această infracțiune, fapte comise, spun procurorii, pe parcursul a nu mai puțin de 4 ani. Concret, se arată în rechizitoriu, în perioada 2017 – 2021, când a fost angajată ca asistent medical în cadrul clinicii, inculpata a efectuat lucrări stomatologice mai multor pacienţi, pentru executarea cărora era necesar să aibă calitatea de medic stomatolog. Pe de altă parte, bărbatul este acuzat că, în aceeași perioadă, i-a permis inculpatei să efectueze lucrări stomatologice, ba chiar a căutat persoane care aveau nevoie de tratament de specialitate şi le-a îndrumat către aceasta pentru a le efectua asemenea lucrări.
Informațiile provin de pe rejust.ro, acolo unde a fost încărcată motivarea încheierii pronunțate de judecătorul de cameră preliminară, care a respins „cererile şi excepţiile invocate de inculpaţii (…), prin avocat ales, cu privire la legalitatea sesizării instanţei, efectuării actelor de urmărire penală şi administrării probelor în dosarul penal (…) al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea. Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul (…) din data de 22.11.2022 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, privind pe inculpata (…) trimisă în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi, (…) şi pe inculpatul (…), trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi, (…) a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecării cauzei”.
La scurt timp, cei doi inculpați au atacat încheierea de mai sus, soluția finală urmând a fi pronunțată la tribunal. Ancheta, se mai arată în aceeași sursă, a demarat în octombrie 2020, când, prin ordonanță, procurorii au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi. Ulterior, în aprilie 2021, asistenta medicală a căpătat calitate de suspect în dosar, la distanță de aproape un an mai târziu – în martie 2022 – ancheta l-a inclus și pe bărbat, iar în luna mai 2022 s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de cei doi. În iulie 2021, când Monitorul de Vrancea a relatat despre acest caz, informațiile oficiale erau acelea că „în luna iunie 2020, la nivelul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea, urmare a denunțului formulat, a fost înregistrat un dosar penal aflat în supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea.
Astfel, în cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de exercitare fără drept a unei profesii sau activități, faptă prevăzută de art. 348 Cod Penal, raportat la art. 488 alin. 1 din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, persoana fiind bănuită că ar fi efectuat activități specifice medicinei stomatologice, fără a avea drept de liberă practică, autorizație sau studii necesare care să permită exercitarea acestei profesii sau activități”. Totul, după ce existaseră reclamații că în cadrul respectivului cabinet medical se efectuează lucrări stomatologice de către o persoană care nu are calitatea de medic, iar pentru serviciile prestate sunt încasate sume de bani fără a fi eliberate bonuri fiscale.
Surse oficiale ne-au confirmat la acel moment că persoanele care au înaintat plângerile sesizau atât exercitarea fără drept a unei profesii sau activități de către femeia din Focșani, cât și fals în înscrisuri sub semnătură privată și evaziune fiscală. Dosarul a ajuns pe rolul instanței în decembrie anul trecut și, chiar dacă inculpații au solicitat restituirea cauzei la procuror în vederea remedierii unor neregulităţi, instanța a reținut că „organul de urmărire penală a administrat în mod legal probele, nefiind încălcate principiile legalităţii şi loialităţii administrării probelor. Astfel, analizând modul de administrare a probelor în timpul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară constată că acestea au fost administrate cu respectarea dispoziţiilor legale, fiind administrate mijloacele de probă prevăzute de lege şi în mod loial, nefiind întrebuinţate violenţe, ameninţări ori alte mijloace de constrângere, precum promisiuni sau îndemnuri în scopul de a se obţine probe”.
Sursa foto: pixabay.com