Firmele vrâncene par să își fi revenit după criza economică cauzată de pandemia de Covid 19 și după problemele cauzate de creșterea prețurilor la energie și utilități din ultimul an. Raportul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) arată, pentru primul semestru din acest an, că Vrancea este printre puținele județe din țară unde se constată o reducere a cazurilor de dizolvări, radieri sau de insolvență a agenților economici. A fost analizată situația pentru primul semestru din acest an, comparativ cu ceea ce se întâmpla în perioada similară a anului trecut.
Potrivit ONRC, în 2023 au fost 36 firme care au intrat în insolvență, adică o scădere de 20% față de 2022 când au fost 45 de firme, media la nivel național fiind de 0,4%. La dizolvări, în Vrancea au fost 213 cazuri, comparativ cu 249 în 2022, adică o scădere de peste 14%. Situația este diferită la nivel național unde se constată o creștere de peste 18%. ONRC arată că Vrancea a avut 83 suspendări ale activității firmelor în 2023, comparativ cu 98 în 2022, adică o scădere de peste 15%. Iarăși, o situație diferită față de media națională unde se constată o creștere de peste 10%. De asemenea, 491 de firme din județ au fost radiate în 2023, comparativ cu 524 în 2022, adică o scădere de 6,3%.
În schimb, la înmatriculări de societăți comerciale și PFA-uri, Vrancea se menține în trendul național, cu un număr de înregistrări mai mic față de perioada similară a anului trecut. Astfel, în primele șase luni din acest an au fost înregistrați 814 agenți economici, comparativ cu 841 în perioada similară a anului trecut.
Raportul ONRC arată că numărul de profesioniști activi din Vrancea a a ajuns la 19.607, din care 12.900 sunt societăți comerciale. Raportul evidențiază o menținere a numărului de persoane fizice autorizate, comparativ cu anul trecut, fiind consemnată orientarea către înființarea de societăți comerciale, cu un regim fiscal mai avantajos. În statisticile de la ONRC au fost considerați activi doar profesioniștii care nu și-au declarat suspendarea activității și nu se află în nici una dintre stările ce pot duce la pierderea personalității juridice. „Din numărul total de profesioniști înregistrați în Registrul Comerțului, au fost excluși profesioniștii cu suspendare temporară a activității, sucursalele fără personalitate juridică, profesioniștii radiați, profesioniștii aflați în dizolvare, lichidare, reorganizare judiciară, faliment, insolvență, etc.”, potrivit ONRC.
Foto: Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/ro-ro/