Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

VIDEO și GALERIE FOTO: „Pe aici nu se trece!” Eroii Primului Război Mondial, comemorați în cadrul Centenarului Mausoleului de la Mărășești

Vrâncenii i-au comemorat, duminică, pe eroii români căzuți pe câmpurile de luptă din timpul Primului Război Mondial. Evenimentele organizate la Mărășești au marcat împlinirea a 100 de ani de la punerea pietrei de temelie a celui mai important memorial dedicat ostașilor români căzuți pe câmpurile de luptă din timpul Primului Război Mondial: Mausoleul Eroilor de la Mărășești.

La ceremonie au fost prezenți consilierul prezidențial Constantin Dudu Ionescu, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, prefectul Nicușor Halici, președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, vicepreședinții CJ Marian Oprișan și Ionel Cel Mare, primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă, dar și alți edili din Vrancea, locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, general locotenent Gheorghiță Vlad, parlamentari, reprezentanți ai instituțiilor publice deconcentrate, cetățeni. Manifestările au fost organizate de Consiliul Județean Vrancea, alături de Muzeul Vrancei, Ministerul Apărării Naționale și Garnizoana Focșani.

În debutul evenimentului a fost prezentată emisiunea de mărci poștale dedicată Centenarului Mausoleului, intitulată „În memoria Eroilor neamului”, realizată de Romfilatelia, care a fost introdusă în circulație vineri, 4 august. Pe primul timbru este redată imaginea Mausoleului Eroilor din Mărășești alături de portretul lui Pimen Georgescu, fostul mitropolit al Moldovei între 1909-1934, unul dintre promotorii ideii de construire a mausoleului. Pe al doilea timbru este ilustrat portretul generalului Constantin Christescu (1866-1923), unul dintre cei mai importanți strategi militari din Primul Război Mondial, cel care a gândit planurile celebrei bătălii de la Mărășești din vara anului 1917. De altfel, Muzeul din cadrul Mausoleului va purta din acest an numele generalului Constantin Christescu.

„Și în acest an, militarilor li s-au alăturat membri ai Asociației de Reconstituiri Istorice „Ferdinand I” și ai Asociației Culturale „Tomis”, filialele Constanța și Galați, care au prezentat uniforme istorice ale Armatei României. La Mausoleul Mărășești a avut loc serviciul religios pentru odihna sufletelor înaintașilor eroi, au fost depuse, în cadru solemn, coroane de flori, iar  pe timpul intonării Imnului Național au fost executate 21 de salve de tun, în semn de adâncă recunoștință pentru sacrificiul lor! Activitatea s-a încheiat cu defilarea detașamentelor de onoare ale Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, Gărzii de onoare a Jandarmeriei Române, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea, Inspectoratului de Jandarmi Județean „Eracle Nicoleanu” Vrancea și Batalionului 280 Infanterie Mecanizată „Căpitan Valter Mărăcineanu”, structură de manevră din subordinea Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor” și un moment artistic susținut de sublocotenent Emilia Dorobanțu și Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul””, precizează reprezentanții Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”.

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a spus, în discursul său, că România modernă nu poate exista în afara civilizaţiei occidentale şi că vor fi respinse tentativele interne sau externe de a îndepărta ţara noastră de aliaţii şi partenerii ei. „În istorie, războaiele nedrepte au fost în final pierdute. Imperialismul militar şi identitar, ideologiile totalitare de stânga sau de dreapta, mişcările politice autoritare nu au supravieţuit în faţa valorilor lumii libere. Democraţia liberală şi lupta pentru garantarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului au învins de fiecare dată. Ca stat membru al Uniunii Europene şi al Alianţei Nord Atlantice, România este de partea bună a istoriei. Alături de partenerii noştri, construim în fiecare zi viitorul democratic şi siguranţa economică a României. Vreau să fiu cât se poate de clar. România modernă nu poate exista în afara civilizaţiei occidentale. Valorile noastre, identitatea noastră naţională sunt parte a valorilor şi identităţii europene. Nu vom părăsi niciodată acest drum, pentru că apartenenţa noastră la civilizaţia occidentală este destinul nostru istoric, a afirmat Nicolae Ciucă.

Președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma, a subliniat că prin luptele purtate în Vrancea s-au creat premisele României de astăzi, un stat european, un stat membru NATO și al Uniunii Europene. Acum 100 de ani se punea temelia pentru acest monument impunător, impresionant, al recunoștinței față de eroii neamului. Dacă acum 100 de ani era un câmp, astăzi vorbim despre autostrada A7, despre dezvoltarea acestui județ, a acestei țări. Toate acestea pentru că noi, autorități județene, locale și naționale am înțeles că trebuie să gestionăm banul public în așa fel încât România să se dezvolte. Succesul fiecăruia ține de unitatea pe care noi o putem crea. Dacă suntem uniți, putem trece peste orice. Îmi exprim recunoștința eternă, să ne gândim la cei care au fost dar să ne gândim și la ce lăsăm în urma noastră. Cred că împreună cu autoritățile naționale, cu Guvernul, Parlamentul, primării, putem să ne așezăm la masă și să ne gândim la o reformă încât și peste o sută de ani, cei care vor veni, să cinstească România. România există atâta timp cât există români, a spus președintele Consiliului Județean, Cătălin Toma.

Prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici a arătat că sacrificiul eroilor comemorați la Mărășești nu trebuie uitat niciodată. Asistăm astăzi la o reconstrucție a acestei ţări, care a ajuns la un nivel pe care poate şi l-au dorit eroii noştri, dar cu siguranţă este loc şi de mai bine. Această reconstrucţie nu poate fi făcută decât de un popor unit. Avem nevoie de institiţii puternice, de un stat suveran care poate fi menţinut însă doar de un popor unit. Dincolo de războiul de la graniţele României, vedem astăzi şi tentative de divizare a poporului român, inclusiv de schimbare a legilor fireşti. Avem datoria să facem tot ce stă în putinţa noastră pentru a menţine un popor unit, pentru că doar uniți putem avea un stat puternic, un stat care să fie în continuare un partener credibil pentru noi toți. Dumnezeu să dăruiască lumina veșnică eroilor noștri, iar pe noi toţi să ne binecuvânteze!, a transmis prefectul Halici.

Primarul municipiului Focșani, Cristi Misăilă a subliniat, într-un mesaj transmis ieri, că eroii luptelor de la Mărășești, de la Mărăști, Soveja și Oituz trebuie să fie un exemplu de curaj și demnitate pentru fiecare român. 6 august 1917 reprezintă un moment de cotitură în Istoria României, ziua când soldații români le-au spus dușmanilor Pe aici nu se trece!. Fără jertfele ostașilor români de pe aceste locuri, poate că România de astăzi nu ar mai fi existat niciodată! Pentru toți românii, eroii luptelor de la Mărășești, de la Mărăști, Soveja și Oituz trebuie să fie un exemplu de curaj și demnitate! Împreună avem datoria să-i comemorăm, să-i cinstim și să-i respectăm pe eroii neamului nostru într-un mod exemplar pentru ca jertfa lor să aibă ecou în conştiinţele urmaşilor noștri! Astăzi trebuie să ne înclinăm cu adâncă emoție și respect în fața celor care și-au dedicat viața crezului de a-și sluji țara! Le datorăm veșnică recunoştinţă celor care şi-au vărsat sângele pentru neamul şi ţara noastră!, a arătat primarul Cristi Misăilă.

Prezent la manifestările de la Mausoleul Mărășești, deputatul Laurențiu Marin a scris pe pagina sa de facebook că bătălia de la Mărăşeşti a început în data de 6 august 1917 și a fost cea mai importantă operaţiune militară desfăşurată de Armata Română în timpul Primului Război Mondial. Deviza acestei mari bătălii a fost Pe aici nu se trece! și a fost rostită de generalul Eremia Grigorescu, comandantul Armatei 1 române. Și nu s-a trecut! Bătălia de la Mărăşeşti a durat 28 de zile, iar în timpul confruntărilor, Armata I română a pierdut 27.410 de ostași. În memoria celor care s-au jertfit pentru a face România Mare, pentru ca noi să trăim într-o țară modernă, sigură și democratică, am depus, alături de colegii social democrați, o coroană de flori la mausoleul de la Mărășești.

În prezentarea evenimentului de duminică, Consiliul Județean Vrancea arată că Mausoleul Eroilor din Mărășești este primul mare proiect național înfăptuit de societatea românească după unirea tuturor provinciilor istorice la 1 Decembrie 1918. În 1919, la Congresul Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor Române, mitropolitul Pimen Georgescu a propus ridicarea unei Biserici a Neamului, pe locul luptelor de la Mărășești, ca un altar unde văduvele, orfanii de război și societatea românescă să cinstească amintirea celor căzuți în luptele din Primul Război Mondial. Pe 6 august 1923, de sărbătoarea Schimbării la Față, pe terenul donat de George Ulise Negropontes s-a pus piatra de temelie a Bisericii Neamului de la Mărășești, în prezența mitropolitului și a mii de creștini veniți în procesiune.

Slujbă religioasă oficiată de ÎPS Ciprian

Festivitățile dedicate Centenarului Mausoleului Eroilor de la Mărășești au fost deschise, sâmbătă, de Înaltpreasfinţitul Părinte (ÎPS) Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, care a oficiat slujba religioasă în cripta Mausoleului. Manifestările au fost organizate de Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române (SNFOR) din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Programul a inclus oficierea Sfintei Liturghii în cripta Mausoleului cu hramul Schimbarea la Față, o rememorare a începuturilor prezentată de Mirela Furtună, președintele SNFOR, un moment artistic, iar la sfârșit, Ansamblul Țara Vrancei, condus de Maria Murgoci, a susținut un minirecital pe esplanada din fața memorialului. „Din partea autorităților i-a fost oferită, în premieră, Ierarhului, placheta cu cele două timbre, cu efigiile generalului Constantin Christescu și a mitropolitului Pimen al Moldovei”, au precizat reprezentanții Muzeului Vrancei.

Conform www.arhiepiscopiabzvn.ro, „Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie în capela ortodoxă a mausoleului, cu hramurile „Învierea Domnului” și „Schimbarea la Față a Domnului”, împreună cu pr. Marian Gegea, vicar administrativ eparhial, pr. Ionuț-Cristian Vuță și pr. Ionuț Constantin, consilieri eparhiali, respectiv pr. Cristinel Popa, protopop al Protoieriei Panciu. După Sfânta Liturghie, a fost oficiat Parastasul pentru eroii căzuți pe câmpul de luptă de la Mărășești, începând cu data reluării ofensivei militare pe acest front (6 august 1917), precum și pentru fondatoarele și membrele SONFR care au contribuit la realizarea monumentului comemorativ de pe teritoriul fostului județ Putna, astăzi, Vrancea. (…) Printre invitații la eveniment s-au aflat membre ale SNFOR – ABV, reprezentante ale SNFOR din Arhiepiscopia Iașilor, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Episcopia Covasnei și Harghitei, o delegație din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, condusă de pr. Florin Țuscanu, consilieri eparhiali, protoierei, monahi și preoți din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, dl Romeo-Valentin Muscă, directorul Muzeului Vrancei, dar și grupuri de copii din toate protoieriile buzoiene și vrâncene, îmbrăcați în portul popular”.

Eroii, comemorați și la Focșani

Sfârșitul de săptămână a adus și la Focșani manifestări cultural artistice dedicate evocării luptelor de la 6 august 1917, un omagiu adus eroilor români care au căzut pe câmpurile de luptă în Primul Război Mondial. Vineri, 4 august 2023, Muzica Militară a Garnizoanei Focșani a susținut un concert special în amfiteatrul din Parcul ”Nicolae Bălcescu”. Sâmbătă, 5 august, la Mausoleul Eroilor Focșani, Ansamblul Folcloric ”Țara Vrancei” și artiștii Teatrului Municipal ”Maior Gh. Pastia”, în colaborare cu Muzeul Vrancei, au organizat un eveniment evocator. Au recitat poezii elevi ai Asociației Tineri pentru Educație și Cultură și ai Asociației Elevilor Vrânceni. Evocarea luptelor de la 6 august 1917 a continuat duminică, 6 august 2023, la Teatrul Municipal ”Maior Gh. Pastia”, în cadrul spectacolului omagial ”Regina Maria-Gânduri către țară”, rolul principal fiind asigurat de actrița Roxana Lupu. Evenimentele sub egida ”August artistic” sunt organizate de Primăria Municipiului Focșani, prin Teatrul Municipal ”Maior Gh. Pastia”, Ansamblul Folcloric ”Țara Vrancei” și Ateneul Popular ”Maior Gh. Pastia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?