Activişti Greenpeace au acoperit joi o casă a premierului britanic Rishi Sunak din nordul Angliei cu pânză de culoare „negru petrol” în semn de protest faţă de „frenezia” guvernului conservator care a promis acordarea de noi licenţe pentru exploatarea petrolului şi gazelor, transmite AFP. Într-o fotografie postată pe reţelele sociale ale Greenpeace, se pot vedea casa impunătoare acoperită cu material textil de culoare neagră şi patru persoane aflate pe acoperiş. Greenpeace a explicat că materialul textil „negru petrol” ajută la „evidenţierea consecinţelor periculoase ale unei noi frenezii a forajului”. Poliţia locală a indicat că se afla la faţa locului.
Premierul Rishi Sunak, aflat în vacanţă cu familia sa în California, a promis luni acordarea a „sute” de noi licenţe pentru explorarea petrolului şi gazelor în Marea Nordului. Departe de a vedea o contradicţie în acest sens, Rishi Sunak a dat asigurări că exploatarea acestor resurse fosile britanice va ajuta ţara în traiectoria sa către neutralitatea carbonului, promisă pentru anul 2050. „Avem cu disperare nevoie ca prim-ministrul nostru să fie un lider în materie de climă, nu un piroman”, a declarat Philip Evans de la filiala britanică a organizaţiei Greenpeace. „În timp ce incendiile şi inundaţiile distrug case şi vieţi în întreaga lume, domnul Sunak se angajează în favoarea unei extinderi masive a forajelor de petrol şi gaze”, a adăugat el, denunţând „cinismul incredibil” al premierului. „Nu ne cerem scuze pentru că adoptăm abordarea corectă pentru a ne asigura securitatea energetică, utilizând resursele de care dispunem la noi acasă, astfel încât să nu depindem niciodată de agresori precum (Vladimir) Putin pentru energia noastră”, a indicat o sursă din Downing Street. Anunţul de luni privind acordarea de noi licenţe pentru exploatarea petrolului şi gazelor a stârnit proteste în Marea Britanie şi a fost criticat în unanimitate de grupurile ecologiste. Joi, un grup de mame a organizat o demonstraţie pe Downing Street în semn de protest faţă de politica de mediu a Guvernului britanic.
Probleme și în sistemul sanitar
Premierul britanic, Rishi Sunak, a insistat că oferta de salarizare a guvernului pentru medici este „corectă” şi „definitivă” şi că ”nu vor mai exista discuţii cu privire la salariile din acest an”, relatează joi PA Media/dpa. Într-un articol în Daily Express, Sunak a spus că NHS este ”o instituţie de care Marea Britanie este pe bună dreptate mândră”, datorită ”bărbaţilor şi femeilor extraordinare care muncesc atât de mult pentru a proteja sănătatea [Marii Britanii]”. „Pentru ca acest serviciu fiabil şi de înaltă calitate să continue, avem nevoie ca medicii noştri străluciţi să fie în prima linie şi să trateze pacienţii”.
El a calificat oferta guvernamentală de salarizare a medicilor drept ”foarte generoasă”, afirmând că un medic debutant în primul an va avea o creştere salarială de 10,3%. ”Acordul nostru salarial este corect, aşa că îi îndemn pe toţi medicii să ştie când să spună da şi să renunţe la greve. Acesta este lucrul corect de făcut. Pentru că în fiecare zi de acţiune sindicală, zeci de mii de programări sunt anulate. Şi, într-un moment în care milioane de oameni aşteaptă deja pentru tratament, acest lucru face ca listele de aşteptare să crească, nu să scadă”, a scris premierul. ”Nicio grevă nu va schimba decizia noastră. Această ofertă este definitivă”, a subliniat el.
Sunak a declarat că a făcut din abordarea listelor de aşteptare una dintre priorităţile sale şi că aceasta ar trebui să fie o misiune naţională. El s-a confruntat miercuri cu critici dure din partea unui medic debutant pentru că a insistat că medicii aflaţi în grevă sunt de vină pentru listele de aşteptare record ale NHS.
Comitetul medicilor debutanţi din cadrul Asociaţiei Medicale Britanice a anunţat că o grevă de patru zile va avea loc pe 11, 15, 24 şi 25 august. Aceasta este cea mai recentă din seria de greve din sistemul medical, care au dus la anularea a zeci de mii de programări în NHS. Copreşedinţii comitetului, Dr. Robert Laurenson şi Dr. Vivek Trivedi, au declarat: „Nu ar fi trebuit să se ajungă niciodată în punctul în care să fie nevoie să anunţăm o a cincea rundă de grevă. Mesajul nostru de astăzi rămâne acelaşi: acţionaţi ca un guvern responsabil, veniţi la masa negocierilor cu noi cu bună credinţă şi, cu o ofertă credibilă, aceste greve nu trebuie să aibă loc deloc. Premierul ne-a spus că discuţiile s-au încheiat. /…/Această dispută se va încheia doar la masa negocierilor. Dacă premierul a sperat să demoralizeze şi să divizeze profesia noastră prin acţiunile sale, va fi dezamăgit. /…/ Faptele nu s-au schimbat: am pierdut mai mult de un sfert din salariul nostru în 15 ani şi suntem aici pentru a-l recupera”. Liderii serviciilor de sănătate au cerut încetarea disputei după ce cifrele arată că acţiunile sindicale din Anglia din ultimele opt luni au dus la amânarea a 819.000 de programări, operaţii şi proceduri.