Inginerul Mihai Strîmbu s-a retras din activitatea de instructor la CSM Focșani 2007, în care a avut reultate excelente. La club a venit Elena Adelaida Isac, fostă Toma (în foto) șahistă cu foarte multe titluri de campioană a României la juniori și tineret cu echipa, dar și multe medalii individuale câștigate pentru CSM Focșani 2007.
Conform reglementărilor în vigoare, şahiştii care doresc să devină arbitri şi îndeplinesc anumite condiţii fac un curs de mai multe zile în urma căruia dau un examen pe care dacă îl iau, primesc legitimaţie de arbitru şi drept de a arbitra concursuri neomologate sau omologate la Federaţia Română de Şah. În perioada următoare luării examenului, care poate fi de câteva luni, la primele lor concursuri pe care le arbitrează, arbitrii nou legitimaţi sunt monitorizaţi şi îndrumaţi de membrii comisiei cu care au dat examenul. La anumite perioade, toţi arbitrii, noi sau mai vechi, trebuie să dea o testare în urma căreia, în funcţie de rezultat, îşi pot prelungi sau nu dreptul de a arbitra. Examenele şi testările se dau numai cu anumiţi arbitri foarte competenţi stabiliţi de preşedintele şi Consiliul Director al Federaţiei Române de Şah. Arbitrii cu o oarecare experienţă, după o astfel de testare, pot primi la cerere licenţă de a arbitra şi concursuri omologate la Federaţia Internaţională de Şah.
Zilele acestea, la Iaşi se va desfăşura o testare periodică la care participă şi arbitrul vrâncean Mihai Strâmbu, căruia elevii şi colegii îi urează mult succes.
La orice examen, la orice testare, nu lipsesc emoţiile. Unii au emoţii dacă vor trece sau nu testarea, alţii, cei cu experienţă, nu-şi fac probleme dacă vor trece testarea, ci doar ce punctaj vor realiza. Mai este o categorie de arbitri foarte buni şi cu prestigiu care au emoţii doar dacă vor confirma frumoasa carte de vizită pe care au reuşit să şi-o facă de-a lungul timpului. Inginerul Mihai Strîmbu face parte din această a treia categorie. La el nu se pune problema punctajului. Sunt peste două decenii de când el este arbitrul care testare după testare, fără nicio sincopă, a luat mereu cel mai bun punctaj dintre arbitrii vrânceni. Îi urmează îndeaproape, de asemenea, cu rezultate mereu foarte bune doctorul Marius Arghirescu.
Nu doar acest lucru este de menţionat. Arbitrul Mihai Strîmbu este foarte apreciat atât de şahiştii din judeţul nostru cât şi din alte judeţe şi chiar din străinătate (spre exemplu, şahistul şi arbitrul internaţional italian Claudio Fusi). Tradiţionalul concurs anual de la Greşu a căpătat prestigiul de care se bucură şi datorită lui. Este solicitat să arbitreze şi în alte judeţe din sudul Moldovei şi estul Munteniei, îndeosebi Bacău, Galaţi, Brăila, Buzău şi Slobozia. Este primul arbitru din judeţ care a primit licenţă de a arbitra concursuri omologate la Federaţia Internaţională de Şah.
De mai multe legislaturi ale Federaţiei Române de Şah, el face parte din diferite comisii federale indiferent cine a fost preşedintele Federaţiei Române de Şah – Ionuţ Dobronăuţeanu, Constantin Dumitriu, Sorin Iacoban sau, mai nou, Vlad Ardeleanu. A început prin a fi membru în comisia de întocmire a regulamentelor iar în prezent este membru în comisia de arbitraj, cea mai importantă şi dificilă comisie. Această permanentă apartenenţă la o comisie indiferent de echipa diriguitoare ne conduce la concluzia că este apreciat la nivel naţional nu pentru faptul că este în graţiile unei anumite echipe, ci pentru faptul că are merite care îl fac să intre în graţiile oricărei echipe. Oamenii care ajung într-o funcţie sau pe o treaptă nu pentru că au merite deosebite, ci pentru că la un moment dat sunt în graţiile unei echipe, atunci când se schimbă echipa, de regulă, sunt şi ei schimbaţi. Dar în cazul lui Mihai Strîmbu aprecierea competenţei sale profesionale a fost cea care l-a recomandat, l-a propulsat şi l-a menţinut constant.
Şi pentru că am vorbit despre apartenenţa la comisiile Federaţiei Române de Şah, să mai menţionăm că primul vrâncean şef de comisie a fost pentru câteva legislaturi doctorul Marius Arghirescu la comisia antidrog. La ultimele alegeri Marius Arghirescu a predat funcţia fiului său, doctorul Andrei Arghirescu.
Am simţit nevoia să scriu acest articol fiindcă am mai vorbit – deși insuficient – despre rezultatele lui în pregătirea elevilor la şah, dar nu am mai vorbit pe marginea acestui aspect, al celui de arbitru, şi foarte puţini cunosc problemele prezentate astăzi. Eram în faţa unui paradox care trebuia eliminat: arbitrul Mihai Strîmbu era mai bine cunoscut şi apreciat în afara judeţului decât la noi.
Anton SOARE