Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Porcul de la țară – spălat, dezinfectat și înregistrat la primărie

Porcii crescuți în gospodăriile țărănești nu vor mai putea fi vânduți, iar carnea poate fi folosită doar pentru consumul familial. Un proiect de ordin al Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor stabilește noile condiții de biosecuritate care vor trebui respectate atât de persoanele care cresc porci în gospodărie, cât și de către exploatațiile comerciale. Pentru țărani, gospodăria individuală, regulile sunt mai drastice decât în prezent. Astfel, animalele trebuie să fie identificate individual, înregistrate în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor, dar și în Registrul Agricol de la primăria unde este gospodăria. Mai mult, gospodăria trebuie să fie controlată sanitar-veterinar, iar comercializarea porcilor și a produselor obținute din aceștia este interzisă. Practic, țăranii trebuie să crească porcii doar pentru consumul propriu.  În ceea ce privește regulile de biosecuritate, ANSVSA vrea ca animalele să fie crescute în adăposturi împrejmuite, încât să fie evitat contactul cu alți porci sau cu animalele sălbatice. Adăposturile trebuie să fie construite astfel încât să se poate efectua ușor curățenia și dezinfecția, să fie asigurate condiții pentru spălarea și dezinfectarea mâinilor și încălțămintei la intrare. Mai mult, la intrarea în adăposturi trebuie folosite „tăvițe cu dezinfectant pentru dezinfecția încălțămintei” și trebuie limitat accesul vizitatorilor. Animalele pot fi hrănite cu nutrețuri vegetale numai după trecerea unei perioade de cel puțin 30 de zile de la recoltare, iar paiele pentru așternut pot fi utilizate doar după ce trec cel puțin 90 de zile de la recoltare.

Sursa foto: Roy Buri – https://pixabay.com/ro/

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?