Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

O femeie a născut în stradă; ambulanţierul care a ajutat-o susţine că fusese refuzată de spitalul Urziceni

O femeie a născut pe stradă, ajutată de echipajul de pe o ambulanţă, după ce ar fi fost refuzată de Spitalul Urziceni, a scris, luni, pe Facebook, ambulanţierul Marian Iordache. „Săptămâna începe cu o nouă viaţă! În această dimineaţă, în jurul orei 06,00, echipajul 97 al SAJ Ialomiţa, substaţia Urziceni, a asistat la naştere o tânără de 24 ani, mama celei de-a treia fetiţe perfect sănătoasă! Felicitări mamei, felicitări colegei mele, Gabriela Dobra, pentru profesionalism şi implicare! P.S. – Aş atribui o mare bilă neagră spitalului municipal Urziceni pentru dezinteres total şi nepăsare, pacienta prezentându-se cu aproximativ 15 minute înainte la CPU, în travaliu, fiind refuzată, motivându-se că vor chema ambulanţa. Un caz cu happy end, dar nu toate se pot încheia aşa”, este postarea făcută de ambulanţier.

Poliţia anunţă că s-a autosesizat şi face cercetări pentru abuz în serviciu. „În urma informaţiilor apărute în spaţiul public, IPJ Ialomiţa s-a autosesizat. Se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu. S-a constituit o echipă de cercetare la nivelul Poliţiei municipiului Urziceni şi se fac în acest moment verificări cu privire la toate aspectele. S-a deschis un dosar penal în cauză”, au precizat, pentru AGERPRES, reprezentanţii IPJ Ialomiţa.

În spaţiul public au apărut imagini cu femeia care a născut pe trotuar. Conducerea Spitalului Urziceni nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere.

Managerul Spitalului din Urziceni, medicul de gardă şi asistenta medicală – sancţionaţi cu amenzi

Managerul Spitalului Municipal din Urziceni, precum şi medicul de gardă şi asistenta care se aflau în tură atunci când s-a prezentat femeia în travaliu care nu a fost primită în unitatea sanitară au fost sancţionaţi cu amenzi, a declarat, luni, şeful Inspecţiei Sanitare de Stat, Mioara Comana. „Colegii mei au sancţionat managerul spitalului pentru neorganizare cu 4.000 de lei. Menţionez că sancţiunea este maximă ca persoană fizică. Există şi sancţiune de 30.000 de lei, dar asta ar trebuie să o dai spitalului şi efectiv banii să îi luăm din propriul buzunar sau din medicamentele bolnavilor ca să plătim o asemenea amendă. A fost sancţionată doamna asistentă care nu a respectat procedurile de examinare şi investigare, să solicite medicul tot cu 4.000 de lei. Şi medicul de gardă pentru că nu şi-a îndeplinit atribuţiile. Colegii mei sunt în continuare în control, pentru că şi domnul director medical avea atribuţii la fel ca şi doamna manager, dar înţeleg că între timp s-a internat într-un spital şi este în concediu medical”, a afirmat Comana, într-o conferinţă de presă la Ministerul Sănătăţii.

Ea a spus că doi angajaţi ai Inspecţiei Sanitare de Stat au fost trimişi la Spitalul din Urziceni pentru a efectua un control. „La Spitalul Municipal din Urziceni s-a constatat că există în structură o secţie de obstetrică ginecologie cu 25 de paturi şi cinci de neonatologie. Nu există medic nici de neonatologie, nici de ginecologie şi nici măcar medic anestezist după orele 15,00. Pacienta care s-a prezentat la spital a venit cu maşină proprietate personală, a ajuns la Compartimentul de Primiri Urgenţe unde înţeleg că a fost văzută de către o doamnă asistent. În mod normal, conform Ordinului 1706, doamna asistentă trebuia să solicite investigaţii din partea medicului de gardă. Medicul de gardă nu a fost chemat, timp în care doamna asistent s-a gândit să sune la 112 ca să solicite transferul interclinic al pacientului”, a explicat şefa Inspecţiei Sanitare de Stat.

Mioara Comana a menţionat că Spitalul din Urziceni avea un protocol conform Ordinului 1091 din 2006 care prevede transferul interclinic al pacienţilor de la spitalele cu competenţe reduse la spitalele cu competenţe terapeutice mai mari.

Inspecţia Sanitară de Stat trebuie să reconstituie exact întreaga situaţie, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, referindu-se la cazul femeii care a născut pe stradă, ajutată de un echipaj de ambulanţă, după ce ar fi fost refuzată de Spitalul Urziceni. „Am vazut imaginile de la Urziceni. (…) Inspecţia Sanitară de Stat trebuie să reconstituie exact întreaga situaţie şi vom pune la dispoziţie toate informaţiile pe care le avem, precum şi măsurile care au fost luate în cazul în care ele se impun”, a spus ministrul.

Rafila a mai precizat că demisia de onoare a managerului sau demiterea acestuia de către primarul oraşului este şi morală şi potrivită. „Cred că demisia de onoare sau o demitere a managerului acestei unităţi medicale de către primarul din Urziceni ca urmare a acestui eveniment scandalos este şi morală şi potrivită”, a afirmat Rafila. El a subliniat că principiul care ar trebui să guverneze tot personalul medical ar trebui să fie cel al empatiei şi responsabilităţii faţă de oameni.

Foto: Marian Iordache facebook, sursa: aradon.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?