Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica” SA, prin Sucursala Teritorială de Transport Bacău, vrea să curețe câteva dintre terenurile pe care le deține în mai multe județe, inclusiv în Vrancea, în ceea ce privește vegetația. Pentru aceasta, caută să achiziționeze pe SEAP servicii de cosire şi de îndepărtare a vegetaţiei din stațiile electrice de transformare aflate în gestiunea STT Bacău, contract estimat la un total de 524.514 lei. Conform specificațiilor, perioada de derulare a contractului de 24 de luni și implică de la cosirea ierbii şi a vegetaţiei diverse din interiorul staţiilor electrice de transformare şi din exteriorul stațiilor electrice de transformare, și adunarea şi încărcarea ierbii şi a vegetaţiei tăiată, precum și evacuarea şi transportul vegetaţiei tăiate în afara staţiilor electrice.
Din ce se explică în documentație, toate acestea sunt necesare pentru „prevenirea incendiilor în instalațiile electrice aflate în exploatare şi/ sau incendii de pe teritoriul staţiilor electrice de transformare sau din imediata vecinătate a acestora, incendii care pot pune în pericol siguranța sistemului energetic, integritatea echipamentelor şi pot periclita securitatea şi sănătatea personalului operativ din staţii, necesitatea asigurării unor condiții corespunzătoare de acces și de lucru la instalațiile și echipamentele electrice, pentru desfășurarea activităților specifice de exploatare și mentenanță, eliminarea potenţialului pericol de incendiu cu ocazia uscării vegetaţiei şi implicit pentru întreţinerea aspectului estetic al staţiilor electrice din gestiunea beneficiarului”. Suprafaţa maximă totală de cosit pe durata contractului este de 223,42 hectare, iar strict în Vrancea, este vorba despre un teren situat în Fundătura Vâlcele – zona comunei Câmpineanca, dar care aparține de municipiul Focșani.
În bucătăria proprie, terenul ține de stația de transformare electrică Focșani Vest. Și, după cum s-a detaliat în caietul de sarcini, este vorba despre 3,46 hectare – 3,30 hectare suprafață interioară de cosit, 0,16 ha suprafața exterioară stației, limitrofă împrejmuirii. „Serviciile sunt impuse de necesitatea asigurării unor condiții corespunzătoare de acces și de lucru la instalațiile și echipamentele electrice, pentru desfășurarea activităților specifice de exploatare și mentenanță. De asemenea, se elimină potențialul pericol de incendiu cu ocazia uscării vegetației și implicit pentru întreținerea aspectului estetic al stațiilor electrice din gestiunea beneficiarului. În acest context, prin tăierea și evacuarea vegetației se asigură: funcționarea în condiții de siguranță a instalațiilor din stațiile electrice; acces corespunzător la instalații în cadrul lucrărilor operative, d exploatare și mentenanță din cadrul stației; respectarea condițiilor impuse de normele/ normativele în vigoare; combaterea efectelor vegetației cu potențial alergen (ambrosia, artemisia etc)”, se explică în caietul de sarcini.
Societate comercială poate să preia contractul pentru această lucrare ?