Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

FOTO: Fostul șef de la Finanțe, Eugen Ciorici, nu stă degeaba la pensie: participă la competiții de șah

Șah – Cupa Orașului Piatra Neamț

          Asociaţia Judeţeană de Şah Neamţ în parteneriat cu Primăria Oraşului  Piatra Neamţ şi Grand Hotel Piatra Neamţ, a organizat la hotelul partener  arătat ediţia a XI-a a competiţiei CUPA ORAŞULUI PIATRA NEAMŢ.  Director de turneu şi arbitru şef a fost SebastianVolcinsche din Bicaz, unul  dintre cei mai apreciaţi arbitri din jumătatea de nord a Moldovei. Printre  competitori s-au numărat şi patru şahişti vrânceni: Eugen Ciorici, Sandu  Gurguiatu, juniorul de perspectivă Mihai–Adrian Stănescu şi Adrian Toma,  care au reprezentat cu cinste judeţul. S-a jucat în sistem open elveţian, 7 runde, timp de joc pentru fiecare  partener 15 minute + 10 secunde/mutare.

Au participat 92 de şahişti de la cluburi din aproape toată ţara  şi din Franţa:  C.S. Micul Şahist Iaşi (denumirea a rămas cea de la înfiinţarea clubului, dar între  timp micii şahişti ieşeni de altă dată au devenit seniori sau juniori mari cu un  rating mare, aşa cum sunt o parte dintre participanţii la acest turneu, sub aripa  cărora cresc alţi actuali mici şahişti ieşeni), C.S. Politehnica Iaşi, C.S.M.  Bucureşti, C.S. Universitatea Craiova, C.S. Şah Club  Galaţi, A.C.S. Regional  de  Şah Nord–Est Bacău, C.S. Ariadna Suceava, Clubul de Şah Bicazul Bicaz, C.S.  Cimentul Bicaz, C.S. Alcor Bucureşti, C.S. Gambitul Damei Iaşi, C.S. Şah  Suceava, C.S.Universitatea Târgovişte,A.C.S. Pheonix  Buzău, A.C.S. Internaţional  Chess Club, C.S.M.  Paşcani,C.S.Ş. Târgu Mureş, C.S. Balta Albastră Siretu,  bineînţeles şi din Piatra Neamţ şi altele.

Pe  primele zece locuri s-au clasat în ordine Vlad-George Zubcu de la C.S.  Micul Şahist Iaşi, Rafael Ienăşoaie de la A.C.S. Regional de Şah Nord–Est Bacău,  Ştefan Axinte de la C.S. Micul Şahist  Iaşi, Cristian Raţiu de la C S. Ariadna  Suceava, Ştefan Fabian Mazilude la C.S. Micul Şahist Iaşi, Adrian–Daniel Axinia  de la Clubul de Şah Bicazul Bicaz, Ionel Luca de la C.S. Alcor Bucureşti, Ionuţ–Flavius Lazăr de la A.C.S. Regional de Şah Nord–Est Bacău, Ioan Radu de la  C.S.  Alcor Bucureşti şi Sebastian–Ionuţ Pavel de la Universitatea Arad.

Din judeţul nostru au participat patru şahişti (trei seniori şi un junior) de la trei cluburi, astfel: Eugen Ciorici de la Clubul Municipal de Şah „Speranţa“  Focşani, clasat pe locul al 33-lea cu patru puncte, Sandu  Gurguiatu de la C.S.M.  Focşani 2007, clasat pe locul al  9-lea cu patru puncte, juniorul Mihai–Adrian  Stănescu de la C.S.M. Focani 2007 clasat pe locul al 56-lea cu trei puncte şi  Adrian Toma de la C.S. Olimp Şah Focşani clasat pe locul al 70-lea cu 2,5  puncte.  De adăugat faptul că Eugen Ciorici a obţinut premiul I la ELO 1002–1200 şi că pe  categorii  de  veterani, Sandu Gurguiatu a ocupat primul loc la categoria lui de  vârstă. Să nu lăsăm neobservată participarea mult mai activă la concursurile de şah  în ultimul timp a lui Eugen Ciorici, personalitate cu prestanţă, prestigiu şi care  impune mult respect.

Se poate spune că a fost un succes având în vedere că trei dintre cei patru  reprezentanţi ai noştri, într-o companie de participanţi deloc uşoară, s-au clasat în  a doua treime a clasamentului. O remarcă deosebită trebuie făcută pentru juniorul Mihai–Adrian Stănescu, născut la 28 mai 2007, care a început pregătirea la şah mult mai târziu decât alţii de vârsta lui. El a avut o ascensiune rapidă, participând cu rezultate foarte bune la mai multe turnee locale şi acum la Piatra Neamţ este la a doua participare la un  turneu mixt seniori/juniori de mare anvergură după cea de la Slobozia din acest an. A fost descoperit şi pregătit de Mihai  Strîmbu, cel mai eficient şlefuitor de  talente  din întreaga istorie a judeţului Vrancea care de la început a văzut în Adrian un  şahist de mare perspectivă.

Dar  referitor la acest lucru, să parcurgem un fragment din declaraţia  juniorului vrâncean făcută  după  turneul de la Piatra  Neamţ: Sunt un şahist  începător. Mi-am  dezvoltat destul de târziu pasiunea pentru acest joc, datorită  domnului Mihai Strîmbu care m-a descoperit şi care a crezut în potenţialul  meu, în puterea mea de a învăţa. M-am  înscris la Clubul Sportiv Municipal  Focşani 2007  în septembrie 2022  şi de atunci fac parte dintr-o echipă foarte  bine pregătită şi sper să evoluăm  împreună pentru a câştiga cât mai multe  premii. Am participat la concursul  „Cupa Oraşului Piatra Neamţ“. Am fost  impresionat de calitatea organizării, am  întâlnit jucători de toate vârstele şi din  foarte multe judeţe ale României. Capacitatea de concentrare, răbdarea, spiritul  bătăios al concurenţilor m-au făcut să realizez că şahul nu este doar un joc al  minţii, ci şi o poartă spre noi experienţe”.

Să mai adăugăm că Mihai–Adrian Stănescu este elev la Colegiul  Naţional  „Unirea“ cu foarte bune rezultate la învăţătură, despre care profesorul Viorel  Paizan are numai cuvinte de laudă.

Sursa text și foto: Anton  SOARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?