Zeci de case ţărăneşti, mori sau joagăre vechi de sute de ani de la Muzeul Satului Vrâncean din Crângul Petreşti au devenit mai accesibile publicului larg după ce Muzeul Vrancei, la iniţiativa unui elev al Colegiului Naţional „Unirea” Focşani, a creat coduri QR pentru fiecare construcţie în parte. Pe viitor, instituţia îşi propune să accesibilizeze toate exponatele din cele 11 puncte muzeale, pentru persoanele nevăzătoare. „Muzeul Satului Vrâncean este marca identitară a moştenirii noastre, alături de arhitectură, sculptură şi altele asemenea. La Muzeul Satului ai ocazia să vezi pur si simplu de unde vii, pentru că în casele acestea sau asemănătoare acestora au trăit strămoşii noştri. Şi atunci, pentru a avea o legătură directă cu tinerii, pentru a vorbi pe limba şi în vocabularul lor, am ales să digitalizăm muzeul. Am început cu Muzeul Satului, dar toate cele 11 puncte muzeale ale Muzeului Vrancei vor fi digitalizate. Ajungând aici, nu va mai fi nevoie să ceri cuiva o informaţie, o poţi afla direct pe telefonul mobil, scanând un cod de bare. Pe viitor, pentru că tehnologia ne ajută, vor face şi accesibilizarea exponatelor noastre pentru persoanele nevăzătoare, astfel că, lângă codul QR vom adăuga şi informaţia cu sunet”, a declarat, pentru AGERPRES, managerul Muzeului Vrancei, Valentin Muscă.
Potrivit managerului, muzeul judeţean are în implementare mai multe proiecte care presupun digitalizarea atracţiilor turistice din punctele muzeale. „Multe din ele punctele noastre muzeale sunt ca nişte statui, încremenite în istorie. Şi este păcat, pentru că acestea au foarte multe de oferit. Muzeul Unirii, de pildă, este o expoziţie de hârtie, de obiecte. Digitalizându-l, ai altfel acces la ea, interacţionezi mai uşor cu informaţia. Acolo vom avea digitalizată şi Constituţia României, votată la Focşani în toamna anului 1959. S-au tipărit câteva exemplare, dintre care unul se păstrează în muzeul nostru. Digitalizând-o, constituţia va putea fi citită de pe o tabletă. Ea este în chirilică, dar va avea o traducere pentru a fi accesibilă tuturor. Aşa o să vedem ce gândeau oamenii la 1859, când a fost votată constituţia. La fel, am digitalizat toate cele patru mausolee, care poti fi vizitate acum din fotoliul de acasă, prin tururi virtuale. Iar la mausoleul de la Mărăşeşti ne-am propus să facem un parc tematic, o replică a bătăliilor care s-au dat aici în Primul Război Mondial, pe o suprafaţă foarte mare, în care toate informaţiile vor fi digitalizate”, a precizat managerul.
Proiectul de digitalizare a Muzeului Satului Vrâncean din Crângul Petreşti a venit la iniţiativa unui elev focşănean, care a şi creat de altfel plăcuţele cu coduri QR. „Plăcuţele QR sunt făcute de un elev al Colegiului „Unirea” Focşani, Mihnea Grigoriu, acum elev în clasa a XII-a, care şi-a exprimat dorinţa de a face acest proiect. Iniţiativa a fost a lui, am făcut un mic site, am cumpărat domeniul, l-am făcut vizibil, iar Mihnea a construit aceste QR code folosind programe free, deci nu am cheltuit niciun ban pentru această chestiune. Doar creativitatea lui. Mihnea este foarte mândru şi chiar şi-a propus să mai facă ceva şi pentru anul care vine. Acum, fiecare căsuţă din muzeu are un cod QR, apropii telefonul şi ai toată informaţia pe telefon”, a spus profesorul Emil Onea de la Colegiul Naţional „Unirea” din Focşani.
Localizat în Crângul Petreşti din Focşani, Muzeul Satului Vrâncean a fost construit în 1977, în aer liber, fiind structurat ca un sat tipic vrâncean. Muzeul are nu mai puţin de 73 de construcţii, gospodării sau instalaţii agricole din localităţi de pe valea Putnei, Zăbalei, Milcovului, Râmnicului sau Siretului.
Autor: Dana Lepădatu
Foto: (c) Dana Lepădatu/AGERPRES