Inspectorii de muncă dar și ai altor instituții de control sunt „supravegheați” de un „sistem local de avertizare” când merg în verificări în zona de munte a județului. Situația a fost prezentată, ieri, în ședința Colegiului Prefectural, unde a fost discutat raportul prezentat de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea referitor la munca la negru. Este o realitate cunoscută de ani de zile deoarece în zonele greu accesibile din zona de munte este suficient ca inspectorii să ajungă la prima firmă pentru că ulterior sunt anunțate toate societățile că este un control în localitatea respectivă. Controalele inspectorilor ITM au depistat un număr mai mic de muncitori fără forme legale, comparativ cu anul trecut. Astfel, în primele șase luni din acest an au fost depistate 37 persoane care munceau la negru, fiind sancționați 18 angajatori, cu amenzi aplicate în valoare de 660 mii lei.
Inspectorul șef al ITM Vrancea, Eliza Botezatu, a subliniat că una dintre dificultățile întâmpinate în timpul controalelor este lipsa de cooperare a muncitorilor cu inspectorii de muncă. Persoanele care lucrau fără forme legale refuzau să își declare identitatea, prezentau date eronate, refuzau să declare pentru cine lucrează sau chiar fugeau când vedeau organele de control. Cele mai complicate situații sunt în zonele de munte, unde predomină activitățile de prelucrare a lemnului. „Există un sistem local de avertizare față de prezența organelor de control venite în verificare, care are drept finalitate imposibilitatea obiectivă a controlului, a verificării faptice a persoanelor, locurile de muncă fiind părăsite în grabă”, a subliniat șefa ITM.
Situația a fost confirmată de prefectul Nicușor Halici, care a subliniat că există un „sistem paralel” care monitorizează instituțiile statului venite în control în zonele de munte, de multe ori fiind sunat de persoane care știau că a venit în control în anumite localități. Referitor la munca la negru, șeful fiscului vrâncean, Iulian Daniel Militaru, a precizat că sunt analizate aceste situații în care patronii plătesc la negru muncitorii, cheltuieli mascate în profitul obținut de firme.
Foto cu rol ilustrativ