Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani este partener în cadrul proiectului „Educație pentru Gastronomie Sustenabilă”. Conform unui comunicat de presă, „în luna iulie, 16 profesori din 14 licee, din cele opt regiuni de dezvoltare (Topoloveni – Argeș, Bacău, Bistrița, Brașov, București, Buzău, Târgu-Jiu, Iași, Brănești – Ilfov, Baia Mare, Lugoj, Timișoara, Focșani), au participat la programul de pregătire practică și teoretică în domeniul gastronomiei sustenabile, derulat ca parte a proiectului „Educație pentru Gastronomie Sustenabilă”, sub coordonarea lui chef Florin Kiss”. Proiectul este susținut de Carrefour România, Fundația Carrefour din Franța și Fundația WorldSkills România.
Proiectul Educație pentru Gastronomie Sustenabilă vizează dezvoltarea de Centre de Excelență în domeniul gastronomiei sustenabile, în cadrul liceelor de specialitate partenere, în care elevii să poată fi pregătiți de cadrele didactice aliniate la standardele internaționale din domeniu, să aibă acces la resurse pentru activități practice de formare și la curriculum aliniat la nevoile actuale din industrie, cu focus pe dezvoltarea competențelor cerute pe piața muncii, precizează sursa citată.
Cele 14 școli reprezentate în programul de pregătire în domeniul gastronomiei sustenabile au fost selectate la începutul anului, din 44 de licee aplicante la nivel național. Suplimentar, pe baza pregătirii online, a suportului de curs dezvoltat în cadrul proiectului și a practicii derulate în laboratoarele școlare și la agenții economici parteneri, alți 19 profesori de specialitate din 17 licee vor introduce noua disciplină de studiu, pentru a le oferi elevilor oportunități de învățare ce corespund cerințelor actuale ale angajatorilor, se arată în comunicatul de presă.
„Proiectul Educație pentru Gastronomie Sustenabilă își propune să apropie elevii, profesorii și operatorii economici parteneri, de tendințele actuale ale producției sustenabile și consumului responsabil al alimentelor, eliminarea risipei și dezvoltarea competențelor verzi, obiective ale dezvoltării durabile prezente în Agenda ONU 2030. Piața internațională a muncii va aparține celor care dau dovadă de creativitate, inovație și receptivitate la schimbare, care vor ști să pună în practică principiile economiei circulare, să răspundă tendințelor și provocărilor din industria ospitalității”, a transmis Carmen Corina Vișan, profesor la Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu din Focșani.
Începând cu anul școlar 2023-2024, în cele 31 de licee implicate în proiect va fi introdusă o nouă disciplină de studiu, care va îmbina noțiuni teoretice cu sesiuni de practică în cadrul laboratoarelor liceelor, restaurantelor și firmelor de catering partenere. Din toamnă, peste 900 de elevi vor derula activități ce le vor permite să-și dezvolte abilitățile și cunoștințele specifice gastronomiei sustenabile, sub îndrumarea profesorilor, a specialiștilor din restaurantele și firmele de catering partenere și a voluntarilor Carrefour România.
Proiectul, arată organizatorii, își are finalitatea în toamnă, la Olimpiada Națională WorldSkills de Bucătari, bazată exclusiv pe probe practice de concurs din domeniul gastronomiei sustenabile. Rolul olimpiadei este de a oferi recunoaștere celor care au atins nivelul de excelență în formarea profesională și de a sublinia importanța acestor meserii și de a evidenția valoarea profesioniștilor din acest domeniu.
Detalii despre proiect sunt disponibile la: https://www.worldskills.ro/educatie-pentru-gastronomie-sustenabila/