Misiuni de stingere a incendiilor de vegetație izbucnite în 6 localități vrâncene
Incendiile de vegetație uscată, miriști și deșeuri menajere pot avea consecințe grave asupra comunității prin pierderi de vieți omenești, importante pagube materiale și afectarea mediului înconjurător.
În cursul zilei de ieri, 17 iulie, în județul Vrancea au fost înregistrate șapte incendii de vegetație uscată, la care au acționat atât pompierii militari, cât și pompierii voluntari.
Astfel, un echipaj cu o autospecială de stingere din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani, în cooperare cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Slobozia Ciorăști, a intervenit pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată, care a afectat o suprafață de circa 1.500 mp. În urma evenimentului au ars și 10 t de gunoi.
Un alt incendiu de vegetație uscată și miriște izbucnit în satul Călienii Noi, comuna Nănești, a angrenat forțe și mijloace de intervenție din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani, Punctului de Lucru Vulturu și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Nănești. Dat fiind că, incendiul se manifesta pe o suprafață întinsă, circa 20 ha, forțele de intervenție au acționat rapid pentru localizarea focarelor și limitarea pagubelor. Misiunea pompierilor a fost îngreunată de vântul care favoriza arderea. Cu toate acestea, în ciuda condițiilor meteorologice, aceștia au reușit să lichideze incendiul în limitele găsite, salvând din calea flăcărilor locuințe, anexe gospodărești, baloți de paie, dar și pomi fructiferi.
Pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Vulturu au mai acționat în comuna Răstoaca, unde a ars 1 ha de vegetație uscată și într-un alt punct din satul Călienii Noi, comuna Nănești, unde flăcările au afectat vegetația de pe 1 ha.
Alte trei incendii de vegetație uscată produse în comunele Bolotești, Țifești și Tătăranu au fost gestionate de pompierii voluntari aparținând Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din unitățile administrativ-teritoriale respective.
Pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor la vegetația uscată, miriști și resturi vegetale.
Atragem atenția asupra faptului că, ”ARDEREA VEGETAŢIEI USCATE ŞI A RESTURILOR VEGETALE ESTE STRICT INTERZISĂ!” dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Așadar, arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, acesta fiind emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
De asemenea, conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.
În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.
Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, constând în amendă cuprinsă între 1.000 și 2.500 lei.
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice al I.S.U. Vrancea