Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

46 de lucrări de Picasso pot fi văzute la expoziţia MARe

46 de picturi, desene şi gravuri semnate Picasso şi zeci de lucrări semnate de artişti români contemporani, influenţaţi de opera celei mai importante figuri a artei moderne, pot fi vizionate, începând din 27 septembrie, la expoziţia organizată la Muzeul de Artă Recentă Bucureşti. „Din 27 septembrie 2023 şi până pe 8 ianuarie 2024, Muzeul de Artă Recentă din Bucureşti (MARe) şi UniCredit Bank prezintă 46 de lucrări (picturi, desene, gravuri) semnate Picasso şi 57 de lucrări (picturi, sculpturi, ceramică, graffiti) semnate de 32 de artişti români contemporani influenţaţi de opera celei mai importante figuri a artei moderne”, informează un comunicat al MARe transmis, luni, AGERPRES.
„Efectul Picasso” este una dintre cele mai impresionante expoziţii din Europa de Est şi cu siguranţă cea mai importantă din România – care se numără printre cele 8 ţări participante în programul Celebration Picasso: 1973-2023, potrivit lui Erwin Kessler, curator expoziţie şi directorul Muzeului de Artă Recentă Bucureşti.
Evenimentul este organizat în parteneriat cu Musee National Picasso-Paris şi celebrează 50 de ani de la dispariţia lui Pablo Picasso, printr-un program din care fac parte alte 42 de muzee din lume. România este singura ţară din Europa Centrală şi de Est cuprinsă în amplul proiect lansat de Franţa şi Spania.
În octombrie 2023 se împlinesc, de asemenea, 5 ani de la deschiderea MARe/Muzeul de Artă Recentă din Bucureşti. Printre artiştii români expuşi împreună cu Pablo Picasso se numără Ion Grigorescu, Mircea Cantor, Victor Man, Dumitru Gorzo, Florin Mitroi, Marin Gherasim, Ştefan Bertalan, Alexandru Ţipoia, Alexandru Rădvan, Neculai Păduraru, Alma Redlinger, Pisica Pătrată. „Expoziţia de la MARe/Muzeul de Artă Recentă va da prilejul reliefării influenţei lui Picasso asupra artei româneşti, prin punerea faţă în faţă a lucrărilor lui Picasso de la muzeul nostru şi a celor semnate de artiştii români selectaţi. Ea va da posibilitatea de a vedea parcursul tehnic al operei lui Picasso, graţie lucrărilor aparţinând patrimoniului Muzeului Picasso”, a spus Cecile Debray, preşedintele Muzeului Picasso din Paris.
Expoziţia va fi însoţită de un impresionant catalog bilingv, în care vor fi reproduse (full color) lucrările expuse (peste 100 de ilustraţii de mari dimensiuni), analizate în două texte introductive, semnate de istorici de artă români şi francezi. Pe durata expoziţiei, MARe/Muzeul de Artă Recentă va susţine o serie de cursuri pentru copii, în cadrul programului său consacrat, MARe de Mic, calibrate la temele, subiectele, tehnicile, imaginile şi experienţele provocate de expoziţia Efectul Picasso.
De asemenea, în cursul lunii ianuarie, Muzeul de Artă recentă va organiza un simpozion internaţional de două zile, dedicat lui Picasso şi influenţei sale asupra artei (est) europene după cel de-al doilea război mondial. Vor participa istorici de artă din România, Franţa, Germania şi Cehia. „Efectul Picasso este o expoziţie deschizătoare de drumuri. Nu doar va relua legătura la nivel înalt după cei 55 de ani de la expoziţia Picasso din 1968, ci va constitui un model şi o resursă pentru viitoarele generaţii de artişti şi pentru publicul acestora, pentru societatea şi cultura locală şi regională. Efectul Picasso la MARe/Muzeul de Artă Recentă Bucureşti va fi evenimentul cultural major al deceniului. Concepută împreună cu Muzeul Picasso din Paris, susţinută şi sponsorizată de instituţii şi de companii locale, expoziţia şi activităţile conexe vor marca un nou nivel de angajare socială în dezvoltarea unui public modern şi a unei societăţi inovatoare, cu un înalt standard al calităţii vieţii şi cu competenţe şi aspiraţii culturale superioare. Expoziţia Efectul Picasso va ocupa MARe în întregime”, a spus Erwin Kessler.

Sursa foto: Facebook/MARe/Muzeul de Artă Recentă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?