Vizita amplă de lucru a prefectului judeţului Vrancea, Nicușor Halici, joi, 6 iulie 2023, pe traseul care traversează județul Vrancea al viitoarei Autostrăzi A7. Pentru că realizarea acestui obiectiv de investiții atât de important la nivel național și local a determinat apariția unor probleme legate, în primul rând, de exproprierile făcute de CNAIR pe culoarul viitoarei autostrăzi, în cursul vizitei, au fost programate întâlniri în teren cu unii dintre proprietarii afectați de aceste exproprieri, în special fermieri, cu care prefectul Halici a purtat discuții de la bun început pentru a căuta și a identifica soluții care să aibă un impact minim negativ asupra proprietății și/ sau activităților.
În continuare, cel mai afectat de exproprieri este un fermier care deține, în comuna Ţifeşti, o fermă de bovine cu acreditare de produse bio, acreditare care între timp a fost retrasă de autoritățile sanitare veterinare, însă realizarea Autostrăzii A7 a creat unele probleme şi în ceea ce priveşte accesul proprietarilor la terenurile lor. „Discuțiile purtate au avut drept scop identificarea de soluții pentru supratraversarea sau subtraversarea culoarului autostrăzii pentru fermele agricole, în sensul de a se putea ajunge mult mai ușor la tarlalele și parcelele despărțite de construcția acestui obiectiv. Am avut discuții cu constructorul și vedem cât de repede avansează lucrările. De aceea, țin să-i mulțumesc pentru deschiderea pe care o are în special pentru a găsi soluții acolo unde apar probleme. Acolo unde se poate, vom mai interveni și vom mai face câte o subtraversare sau supratraversare pentru a veni în ajutorul locuitorilor județului Vrancea” a asigurat prefectul Nicușor Halici.
Un alt subiect l-a reprezentat și suprapunerea autostrăzii peste canalele de irigații și de desecare. În aceste situații, constructorul urmează să execute lucrări de supratraversare în toate punctele unde autostrada secționează aceste canale, pentru ca atunci când va fi realizat Canalul Siret-Bărăgan, precum și canalul Șoimu, care ajunge la Slobozia Ciorăști, canalele de irigații și de desecare să fie funcționale.
Nu în ultimul rând, prefectul Nicuşor Halici s-a întâlnit cu studenții de la Facultatea de Construcţii şi Instalaţii din Iaşi, specializarea Căi Ferate, Drumuri şi Poduri, aflați în practică pe șantierul autostrăzii A7. „Pe culoarul autostrăzii am întâlnit studenți ai Facultății de Construcţii şi Instalaţii din Iaşi, specializarea «Căi Ferate, Drumuri şi Poduri», care analizau etapele tehnice ale construcției autostrăzii. Am avut o discuție dinamică și interesantă cu ei și le-am transmis că viitorul acestei țări e reprezentat, în cea mai mare măsură, de construcția unei infrastructuri moderne, raportată la volumul traficului prezent și viitor. Am observat, atât din răspunsurile lor cât și din entuziasmul pe care îl afișau, dorința de a termina cât mai repede studiile și de a începe efectiv munca”, a spus Nicuşor Halici.
Autostrada Moldovei (A7) are 437 de km, de la Ploieşti şi până la Siret, la graniţa cu Ucraina. Traseul autostrăzii trece prin Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Paşcani – Suceava – Siret.