În perioada iunie – august a.c, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea – Biroul Siguranța Școlară desfășoară activități în cadrul Campaniei locale ,,Vara împreună, în siguranță!” pentru a preveni victimizarea minorilor și pentru conștientizarea comunității vrâncene cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive. Astfel, în săptămîna 03-07 iulie, polițiștii de la siguranță școlară au desfășurat activități de informare la Școala Gimnazială ,,Nicolae Iorga”, Grădinița nr. 18, Biblioteca Județeană ”Duiliu Zamfirescu” din municipiul Focșani, la școlile „Mihail Armence”, „Principele Radu” din municipiul Adjud, la Școala „Ion Câmpineanu” din Câmpineanca, Școala Pufești, Grădinița Golești și la sediul Asociației „Voluntariat pentru viață” Mărășești.
Elevilor de la clasele mai mari polițiștii le-au reamintit care sunt consecințele consumului de substanțe psihoactive dar și al faptelor comise cu violență. Polițiștii le-au transmis tinerilor faptul că o măsură de prevenire foarte importantă pentru a preveni orice situație neplăcută este informarea și mai mult decât atât, solicitarea ajutorului autorităților în situațiile de risc care pot apărea. Totodată, în atenție a fost adusă și tema privind plecările voluntare de la domiciliu, riscurile, vulnerabilitățile și consecințele nesupravegherii corespunzătoare din partea părinților.
Într-o atmosferă nonformală, au fost organizate jocuri interactive adaptate vârstei lor dar și simulări, cu scopul de a transmite informații utile cu privire la măsurile preventive ce trebuie adoptate pentru a fi în siguranță, punându-se accent pe prevenirea plecărilor voluntare de la domiciliu și influența negativă a unui anturaj necorespunzător. La întâlnirea din 7 iulie, de la Asociația „Voluntariat pentru Viață” din Mărășești, au participat reprezentanți ai ISJ Vrancea și Palatului Copiilor Focșani, 50 de elevi, mai multe cadre didactice dar și voluntari străini. Alături de participanți, polițiștii de la siguranță școlară au colorat și au scris mesaje preventive pe zmeiele lucrate în cadrul „Festivalulului Zmeielor”.
Astfel de întâlniri interactive vor continua pe tot parcursul vacanței școlare, pentru a crește gradul de conștientizare al elevilor, temele abordate fiind: prevenirea victimizării minorilor-bullying-ului, prevenirea delincvenței juvenile, siguranța online și siguranța rutieră. Pentru a fi în siguranță pe stradă, celor prezenți la activitate le-au fost reamintite regulile de circulație, pe care pietonii trebuie să le respecte și locul în care se pot juca cu prietenii, în siguranță. Peste 300 de copii și adulți au beneficiat sîptămâna aceasta de informații menite să le ofere șansa unor alegeri sănătoase în viață.
Recomandări:
Explicați copilului că trebuie să vă ceară acordul, dacă dorește să plece în vizită sau să primească acasă colegi și prieteni pentru a petrece timpul împreună;
Supravegheați activitatea copilului dumneavoastră pe internet. Folosiți mecanisme de control parental și instalați instrumente de filtrare a informațiilor accesate pe internet;
Asigurați-vă că locurile în care se joacă sunt sigure, departe de traficul rutier.