Un preot din Vrancea s-a judecat cu Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei după ce a fost caterisit, în condițiile în care anterior, acesta își anunțase demisia pe Facebook. Tribunalul Vrancea, acolo unde a fost analizată acțiunea preotului, a concluzionat că nu este însă „apanajul” instanțelor de a interveni în astfel de situații, soluția fiind bazată pe „excepţia necompetenţei generale a instanţelor judecătoreşti”, astfel că cererea de chemare în judecată a fost respinsă „ca inadmisibilă”.
După cum se explica în acțiunea introdusă la tribunal, preotul a fost dat afară în baza articolului 61 litera a) din Codul muncii, potrivit căruia „angajatorul poate dispune concedierea (…) în cazul în care salariatul a săvârșit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancțiune disciplinară”. Pe rejust.ro, acolo unde poate fi găsită motivarea instanței, se arată și că preotul a susținut că decizia de sancționare este nelegală, printre altele pentru că „sancțiunea aplicată este netemeinică, neputându-se considera că demisia din preoție constituie o abatere disciplinară”.
În replică, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a invocat excepții legate de competența instanței, subliniind „că între părți nu a existat un contract de muncă, relația dintre acestea fiind bazată pe slujire și misiune liber asumată, iar (…) conflictul dintre părți nu este supus jurisdicției instanțelor judecătorești”.
„Prezentul dosar are ca obiect un conflict privitor la raportul juridic ce a luat naștere între părți în anul 2004 la momentul numirii reclamantului în funcția de preot în cadrul Bisericii Ortodoxe. Tribunalul reține că tranșarea chestiunii competenței generale a instanței judecătorești nu poate fi făcută altfel decât prin examinarea cu prioritate a normelor cuprinse în Statutul Bisericii Ortodoxe Române ori, după caz, în regulamente și coduri canonice aplicabile în cadrul acestui cult religios. (…) cultul religios Biserica Ortodoxă Română are propriile instanțe de judecată religioasă pentru probleme de disciplină internă (…) hotărârile instanțelor de judecată organizate în cadrul cultului religios nu sunt atacabile la instanțele judecătorești (civile), o astfel de măsură nefiind contrară dreptului de acces la justiție, astfel cum a reținut Curtea Constituțională”, a explicat însă instanța în motivare.
O altă mențiunea fost aceea că ceea ce s-a decis vizavi de preotul vrâncean „se încadrează în sfera de aplicabilitate a normelor de organizare internă a Bisericii Ortodoxe Române, circumstanțe în care litigiul de față excede competenței generale a instanțelor judecătorești. În acest sens, din cuprinsul tuturor înscrisurilor depuse de către reclamant și pârâtă la dosar rezultă că manifestarea de voință exprimată de reclamant în sensul de a demisiona din preoție a fost considerată de către pârâtă o conduită contrară regulilor interne de funcționare a cultului religios, circumstanțe care au determinat aplicarea sancțiunii caterisirii (pierderea preoției) și adoptarea măsurii subsecvente de încetare a desfășurării atribuțiilor specifice de preot în cadrul uneia dintre bisericile aparținând BOR.
Așadar, măsura dispusă prin decizia contestată în prezenta cauză face parte din categoria măsurilor interne de organizare și funcționare a cultului religios, nefiind contestabilă în fața instanțelor judecătorești civile. (…) Un argument suplimentar în întărirea concluziei de mai sus constă în faptul că între părți nu s-a încheiat contract individual de muncă, drepturile și obligațiile specifice ale reclamantului derivând dintr-un raport juridic distinct, denumit „raport de slujire și misiune liber asumată” al cărui conținut este determinat de regulile interne de funcționare și organizare a cultului religios”.
Preotul figurează în lista celor caterisiți (excluși din cler), listă aflată pe siteul www.arhiepiscopiabzvn.ro. Aici se arată că „un preot caterisit este exclus din cler, ceea ce înseamnă că a pierdut preoția pentru totdeauna, precum și posibilitatea de a ocupa un post neclerical în activitățile bisericești, statutul său fiind acela pe care îl avea înainte de preoție, adică cel de mirean sau credincios laic. Reabilitarea sa în slujirea preoțească o poate face numai Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, pe baza unei documentații prezentate de către ierarhul care l-a caterisit, prin care se demonstrează pocăința sinceră a acestuia, verificată în timp”.
INSTANTA DE NOTA 10 CU FELICITARI ANALIZÂND CU CELERITATE SI OBIECTIVITATE SPETA RESPECTIVA!
AVIZ AMATORILOR!