Metoda „Accidentul” nu este practicată doar de deținuți, ci și de persoane aflate în liberatate. Asta au descoperit anchetatorii în cazul unei femei în vârstă de 90 de ani din Vrancea, care a fost păcălită să achite 10.000 de lei pentru o operație la care aparent urma să fie supusă fiica sa. Cel care a reușit să o convingă pe pensionară să-i dea această sumă este un bărbat în vârstă de 33 de ani din județul Bacău, e drept, recidivist, dar care a pus la cale metoda din propriul dormitor. Bărbatul a fost identificat la doar câteva zile după fapta comisă în ianuarie anul acesta, reținut și arestat preventiv, iar în timpul anchetei a detaliat cu lux de amănunte ceea ce se întâmplase.
Astfel, inculpatul a povestit că are doi copii minori și lucrează ca zilier, iar pe fondul lipsurilor materiale a decis să obțină bani prin orice mijloace. Pentru aceasta, a căutat la întâmplare pe internet un număr de telefon fix al unei persoane dintr-o localitate mai îndepărtată de zona sa de domiciliu, oprindu-se asupra celui care îi aparţinea persoanei vătămate, care locuiește în Homocea. De aici, inculpatul a sunat şi s-a prezentat ca fiind medic, iar din vorbă în vorbă a aflat că femeia este o persoană în vârstă, pensionară și locuieşte singură, fiica fiind în străinătate, iar fiul într-un alt județ.
Mai departe, sub pretextul că fiica sa ar avea picioarele rupte şi necesită o intervenţie chirurgicală, inculpatul s-a oferit să o ajute cu efectuarea unei operaţii, însă numai dacă persoana vătămată ar accepta să suporte costurile, apreciate la 10.000 de lei, sumă pe care nonagenara o avea în casă. Femeia a fost convinsă să îi trimită cei 10.000 de lei prin intermediul unui taximetrist pe care inculpatul l-a trimis la o comandă, 9.650 de lei fiind puși într-o sacoşă de rafie sub mai multe articole de îmbrăcăminte, iar restul de 350 de lei fiind înmânați conducătorului auto drept plată pentru cursă. Ulterior, sacoșa i-a fost dată inculpatului de taximetrist într-o parcare situată la ieşirea din oraşul Târgu-Ocna, iar în zilele următoare bărbatul a avut bani de alimente, lemne, articole de îmbrăcăminte, precum și de diverse facturi şi datorii.
După ce inculpatul a fost identificat, a fost efectuată o percheziție la locuinţa acestuia, unde au fost găsite bonuri, facturi și chitanțe, plus ce mai rămăsese din banii bătrânei – 300 de lei, care i-au fost înapoiați acesteia. Femeia a povestit la rândul său ceea ce pățise, iar la audieri, inculpatul a arătat că este dispus să ia legătura cu persoana vătămată pentru a încerca împăcarea. Ceea ce în final nu s-a mai întâmplat, iar luna trecută instanța a pronunțat o primă sentință, care a avut în vedere inclusiv faptul că bărbatul are un cazier destul de „stufos”, comițând începând cu anul 2009 mai multe infracțiuni, inclusiv fapte de o gravitate sporită, respectiv viol şi tâlhărie.
„(…) condamnă pe inculpatul (…) la o pedeapsă de 2 ani închisoare, pentru comiterea infracţiunii de înşelăciune, care va fi executată în regim de detenţie. (…) deduce din durata pedepsei de 2 ani închisoare durata reținerii 24 de ore de la 05.01.2023 şi până la 06.01.2023 și perioada arestului preventiv, respectiv de la 06.01.2023 la zi. (…) menţine măsura arestului preventiv faţă de inculpatul (…). (…) admite acţiunea civilă şi obligă inculpatul (…) la plata sumei de 9.550 lei cu titlu de daune materiale către partea civilă (…). (…) obligă pe inculpatul la plata sumei de 900 lei cheltuieli judiciare avansate de stat, în faza urmăririi penale şi în faza de judecată. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se arată în soluția judecătoriei.