Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799
Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

Atenție unde schimbați valută!

Astăzi, polițiștii Biroului de Investigatii Criminale Focșani au continuat activitățile menite să asigure liniștea și siguranța comunității.

Astfel, în jurul orei 09.00, în municipiul Focșani au fost depistați doi soți, din municipiul Roman, județul Neamț care nu și-au putut justifica prezența în zona în care se aflau.

Polițiștii i-au condus la sediu iar în urma investigațiilor efectuate a fost documentată activitatea infracțională a acestora privind săvârșirea infracțiunii de înșelăciune prin metoda Șmen .

Cele trei fapte de care sunt bănuiți au fost înregistrate la Poliția Municipiului Focșani în lunile ianuarie, iunie și iulie a.c..

Cei doi, aflându-se în zona Piața Moldovei din municipiu, ar fi înșelat trei persoane prin metoda *“Șmen”*, cauzând un prejudiciu total în valoare de 6200 de lei.

Sumele au fost recuperate în totalitate de către polițiștii Biroului Investigații Criminale.

Ulterior, au fost preluați de către colegii din cadrul IPJ Bacău pentru cercetări, fiind reținuți pentru 24 ore sub aspectul săvârșirii mai multor infracțiuni de înșelăciune prin același mod de operare .

Cum “funcționează”/acționează?

Înşelăciunile prin modul de operare cunoscut generic „şmen” se bazează, în principal, pe inducerea în eroare a persoanei vătămate. Autorul înşelăciunii solicită schimbarea unor bancnote, în cupiuri mai mici, sau efectuarea unui schimb valutar, după care, se răzgândeşte şi solicită anularea operaţiunii, solicitând banii înapoi. Prin distragerea atenţiei victimei, subtilizează o parte din banii primiţi în schimb şi returnează doar o parte din aceştia. Totul se petrece, repede, sub ochii victimelor, care nu au timp să realizeze că au fost victimele unei înşelăciuni, iar de cele mai multe ori nu mai numără banii primiţi.

Pentru a nu deveni victime ale infracţiunii de înșelăciune prin metoda ȘMEN, poliţiştii vă recomandă să vă adresaţi, pentru efectuarea de schimburi valutare doar unităţilor autorizate în acest scop, să consultaţi cu atenţie cursul valutar afişat, să verificaţi cu atenţie suma primită la schimb şi să solicitaţi chitanţă pentru efectuarea operaţiunii.

Nu aveţi încredere în „binevoitori”, oricât de avantajos pare a fi „cursul” oferit de aceştia. În cazul în care vă confruntaţi cu astfel de situaţii, poliţiştii vă sfătuiesc să încercați să reţineţi cât mai multe amănunte referitoare la persoanele care vă abordează (vârsta aproximativă, detalii legate de fizionomie, vestimentaţie, etc.), tipul, marca şi numărul de înmatriculare al mijloacelor de transport cu care circulă şi direcţiile de deplasare.

Evitaţi schimburile de bancnote efectuate clandestin, de către persoane suspecte. Nu cumpăraţi valută de la persoane neautorizate! Aceasta poate fi falsă sau contrafăcută. Acest tip de infractori acţionează în zona unor case de schimb valutar autorizate şi riscaţi să cădeţi victimă pentru un cîştig nesemnificativ!

Sesizaţi Poliţia când aveţi date despre persoane bănuite sau victime ale unor astfel de infracţiuni!

Sursa text și foto: Biroul de presă al IPJ Vrancea

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?