Ședința ordinară a Consiliului Local Focșani din această lună s-a derulat fără prea mari probleme sau discuții, deși a fost destul de „bogată”. 26 de proiecte au fost propuse pe ordinea de zi, plus încă trei introduse suplimentar, la inițiativa primarului Cristi Valentin Misăilă. Însă în final, votul aleșilor locali focșăneni a fost dat doar pentru 27 de proiecte de hotărâre, dat fiind că unul a fost retras, iar altul nu a mai fost dezbătut, deoarece nu a trecut de comisii. Însă ceea ce s-a votat, s-a votat cu unanim sau, în câteva cazuri, cu majoritate. Așa se face că au trecut toate proiectele discutate, după câteva intervenții ale consilierilor care au avut nelămuriri sau de ridicat diverse probleme.
De ridicat a ridicat și Alexandra Tătaru – viceprimarul din aripa USR, la un singur proiect, cel legat de aprobarea documentației tehnico-economice, faza DALI și a indicatorilor tehnico-economici pentru proiectul privind renovarea energetică a clădirilor școlilor gimnaziale „Alexandru Vlahuță” și „Nicolae Iorga”. Nu, nu avea nelămuriri privind proiectul care vizează reabilitarea celor două unități de învățământ, ci cu totul altceva a avut de spus doamna „pe sticlă”. Probabil pentru că nu și-a mai pus de ceva timp pe Facebook un video de prin ședințele CL Focșani, ca să vadă lumea câtă activitate are domnia sa, a intervenit pentru a întreba ce se întâmplă cu alte unități de învățământ. S-o fi săturat de filmările de prin parcări și de căutat câini cu colaci în coadă, așa că a purces, cu glas tot mai ridicat, să își facă auzită dilema.
Adică ce se întâmplă? Când dăm bani pentru toate școlile din Focșani, „ce ne facem cu școlile care au încă tâmplărie din lemn?”. Ei, nu chiar toate școlile, pentru că, odată urmat cursul discuției, a reieșit că ce ridica de fapt doamna Tătaru avea legătură cu unitatea de învățământ unde, cu voia alegătorilor, în 2024 se va întoarce să „doctoreze” geografie, după ce își va încheia cu „succesuri” mandatul de 4 ani în CL Focșani. Dânsa era preocupată de investițiile de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, așadar, deși a subliniat că „nu e niciun interes” în spatele intervenției sale din live-ul ședinței. Cu toate acestea, alte școli din municipiul reședință de județ nu a nominalizat doamna vice, ci a punctat despre „proiecte începute acum 6 ani”. Aceasta deși practic a dat asigurări că ține la toți copiii-elevi. Dar mai mult la cei din liceul unde a predat domnia sa. Inocent, firește.
„Nu am avut finanțare suficientă. (…) Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” probabil în POR 2022 – 2027 va avea o linie specială de finanțare – pentru licee tehnologice. Dacă era ca orice altă unitate de învățământ putea intra pe o creștere a eficienței energetice, dar nu era suficient. Pentru că la această unitate de învățământ sunt necesare mai multe tipuri de intervenții, inclusiv dotări, modernizări și așa mai departe. Iar proiectul, știți foarte bine, a avut o valoare foarte mare, iar pe exercițiul financiar 2014 – 2021 au fost alocați undeva la 4, 5 milioane de lei. (…) Dacă vă amintiți, am reușit să schimbăm tâmplăria – provizoriu. Deci Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” în acest moment nu are doar tâmplărie de lemn”, a explicat primarul Misăilă.
Totodată, acesta a subliniat că inclusiv în școlile care au fost reabilitate sau cele care sunt prinse în proiecte cu finanțare, învață copiii noștri și că nu se face nimic „discreționar”. Iar când vor fi găsite surse de finanțare, vor fi incluse toate obiectivele care necesită investiții, a mai asigurat edilul municipiului. „Abia ați reușit să aprobați un proiect pentru un împrumut de 49 de milioane de lei pentru a realiza cofinanțare a peste 12 proiecte. Iar dacă voiați, trebuia să îl propuneți și pe acesta, suplimentar. Și îl făceam, dacă erați de acord să ne împrumutăm și pentru acești 23 de milioane de lei”, a mai arătat Cristi Misăilă.