Ediția: Joi 12 Decembrie 2024. Nr 6778
Ediția: Joi 12 Decembrie 2024. Nr 6778

Evaluarea Națională: Nouă medii de 10 în Vrancea, dar și peste 700 sub 5; statisticile despre care vorbim mai puțin

Miercuri dimineață au fost publicate, pe site-ul http://evaluare.edu.ro/ și în centrele de examen, rezultatele inițiale, înainte de contestații, obținute de candidații de la Evaluarea Națională. În Vrancea, nouă absolvenți de clasa a VIII-a au obținut nota 10 atât la proba scrisă de la Limba și literatura română, cât și la proba scrisă de la Matematică. Din cei 9 elevi, 8 sunt de la școlile din Focșani

Primarul Cristi Misăilă a postat miercuri un mesaj pe pagina de Facebook prin care i-a felicitat pe elevi: „Felicitări, dragi elevi, pentru notele obținute la Evaluarea Națională! Elevii din Focșani au obținut opt medii de 10, respectiv doi elevi de la Școala Gimnazială «Ștefan cel Mare», doi elevi de la Școala Gimnazială «Duiliu Zamfirescu» Focșani, un elev de la Colegiul Național «Al. I. Cuza», un elev de la Colegiul Național «Unirea», un elev de la Școala Gimnazială «Adrian Păunescu» și un elev de la Școala Gimnazială «Ion Basgan». Felicitări părinților, bunicilor dar și cadrelor didactice din Focșani pentru aceste rezultate foarte bune la Evaluarea Națională din acest an (…) Mult succes pe viitor!‟. Cea de-a noua medie de 10 din Vrancea este a unui elev de la Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu‟ Odobești.

Și președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a avut un mesaj pentru candidații la Evaluarea Națională: „Vrancea are viitor, iar rezultatele elevilor vrânceni sunt cea mai bună dovadă în acest sens. Elevii vrânceni se pot mândri cu nouă medii de 10, patru elevi obținând media 9,95, alți cinci elevi media 9,92 și șapte medii de 9,90. Felicitări elevilor vrânceni, profesorilor și părinților pentru rezultatele deosebite obținute!”. În Vrancea, la Limba și literatura română sunt 48 de note de 10.  La Matematică, 72 de candidați au obținut nota maximă.

Când se depun contestațiile

Elevii care nu sunt mulțumiți de rezultate, pot depune contestații. Potrivit edu.ro, „contestațiile pot fi depuse la centrele de examen sau transmise prin mijloace electronice, în zilele de 28 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 29 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Candidații care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai candidaților minori‟. După soluționarea contestațiilor, rezultatele finale vor fi aflate marți, 4 iulie a.c..

E bine până nu mai e

Elevii care au obținut medii mari sunt fericiți, părinții și cei apropiați la fel. Profesorii se mândresc cu ei și sunt mulțumiți de rezultatele pregătirii de la clasă și nu numai. În Vrancea, 388 de elevi au obținut medii între 9 și 10. Topul celor mai buni este dominat de absolvenți care au învățat la școli din Focșani, dar sunt și elevi din Odobești, Vulturu, Adjud, Poiana Cristei, Paltin, Gugești, Panciu și Suraia, care au obținut medii de 9,80 și peste.

Conform datelor transmise de Ministerul Educației, pe evaluare.edu.ro, în Vrancea au fost 2766 candidați la Evaluarea Națională. Au absentat la ambele probe 106 elevi, la care se adaugă cei care au lipsit doar la proba de la limba română – 5, și cei care au venit la Română, dar au absentat la matematică – 8. Cei mai mulți elevi absenți sunt din mediul rural, dar sunt și din Mărășești, Panciu și Focșani.

Conform calculelor noastre, peste 700 de elevi din cei 2766 de candidați nu au reușit să obțină nici măcar media 5, având medii între 1,15 și 4,97. Cea mai mică medie din județ – 1,15 a fost obținută de un elev de la Școala nr 1 din Vulcăneasa, iar cea mai mică medie din Focșani, de un absolvent al Școlii Nicolae Iorga – 1,77.

Absolvenții clasei a VIII-a provin din 114 unități de învățământ din județ. Școlile cu cei mai mulți candidați înscriși au fost din Focșani:

Școala gimnazială „Ștefan cel Mare” – 123

Școala gimnazială „Anghel Saligny” – 113

Școala gimnazială „Duiliu Zamfirescu” – 111

Școala gimnazială „Ion Basgan” – 105

Cei mai puțini candidați înscriși provin de la Școala Gimnazială Târâtu – doar 3, urmată de Școala Gimnazială Tănăsoaia și cea din Feldioara, câte 4. Doar câte 6 absolvenți au fost de la școlile gimnaziale din Negrilești, Andreiașu de jos și Păulești și câte 7 de la Răstoaca și Hângulești. Câte 8 candidați au fost de la școlile  din Milcovul, Voetin, Ciușlea, Soveja și Budești, iar câte 9 din Cotești, Bârsești, Bogza, Coza, Urechești și Garoafa.

Toate cifrele trebuie analizate, și cele care ne bucură și cele care ne fac (sau ar trebui să ne facă) să ne întrebăm: De ce atât de mulți copii au absentat? De ce atât de mulți absolvenți au luat note atât de mici? Care va fi traseul lor profesional?  Ce poate face sistemul de învățământ, ce pot face părinții, astfel încât tot mai mulți elevi să fie mai bine pregătiți, să înțeleagă textul pe care îl citesc și să rezolve probleme? Putem să ne mândrim în continuare, la nivel de societate, cu vârfurile, și să-i ignorăm pe cei care absentează, pe cei care nu obțin note de trecere, dar pe care îi trecem totuși la nivelul următor, cel liceal, pentru ca să bifăm ceva ce nu ajută decât un sistem anacronic?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?