În Cimitirul Sudic din Focșani urmează a fi ridicate o nouă capelă mortuară și o clopotniță, pe un teren inventariat în domeniul public al municipiului la o valoare de aproape 5,3 milioane de lei. Este vorba despre o suprafață totală de 765 de metri pătrați situată în incinta Cimitirului Sudic din Focșani, care ar putea fi dată în folosință gratuită Protoieriei Focșani II, potrivit unui proiect de hotărâre care va fi discutat joi de consilierii locali focșăneni. Discuția în sine nu a apărut din neant, ci are legătură de fapt cu unul dintre proiectele derulate la nivelul municipiului.
Astfel, după cum se explică în documentație, în vederea realizării legăturii între Calea Munteniei și terminalul intermodal din zona Sud – din cadrul proiectului pentru optimizarea coridorului Nord-Sud prin realizarea rețelei de terminale intermodale, creșterea accesibilității rețelei de transport – se va crea un drum, care va deservi inclusiv viitorul Spitalul Județean de Urgențe. Toate bune și frumoase, doar că drumul este proiectat pe un teren care în acest moment este atribuit în folosință gratuită Parohiei Tuturor Sfinților, și unde este amplasată o capelă din lemn. „Protoieria Focșani II aduce la cunoștință disponibilitatea eliberării Paraclisului de obiectele sacre, cu rugămintea de a li se acorda sprijinul pentru dezasamblarea paraclisului. Totodată, Protoieria Focșani II solicită atribuirea la schimb a unui teren în suprafață de 765 mp, în incinta Cimitirului Sudic (în zona de extindere a acestuia), în vederea edificării unei capele mortuare și a unei clopotnițe, ce vor putea fi folosite de toate parohiile din oraș”, se arată în referatul de aprobare.
De altfel, explicațiile de mai sus sunt oferite și în adresa Protoieriei, unde sunt date asigurări că edificiile care urmează a fi construite „vor înfrumuseța aspectul Cimitirului Sudic, vor evidenția semnificația sacră a unui astfel de loc și vor oferi posibilitatea ca preoții și locuitorii din municipiul Focșani să aibă la dispoziție un locaș de cult potrivit pentru solemnitatea și importanța slujbei de înmormântare. Concomitent cu demersurile necesare pentru atribuirea, la schimb, a suprafeței de teren, Parohia Tuturor Sfinților, în termen de 30 de zile, va elibera Paraclisul Sf. Cuvios Vasile de la Poiana Mărului de obiectele sacre pe care le deține (icoane, veșminte preoțești, obiecte și cărți de cult) și vă va solicita, în scris, sprijinul pentru dezasamblarea acestuia, sprijin pe care vă rugăm să îl aveți în vedere”.
Nu credeți că această capelă mortuară trebuie să fie multiconfesională? Altfel toate structurile religioase din oraș vor fi îndreptățite să ceară suprafețe similare de teren pentru capele mortuare proprii. Iar asta ar fi aberant. E o simplă propunere, desigur, dar cred că este decentă.