Ediția: Joi 12 Decembrie 2024. Nr 6778
Ediția: Joi 12 Decembrie 2024. Nr 6778

FOTO: Rebreanu sau Petrescu, Vlahuță și Călinescu la Bac-ul de la română. 38 de absolvenți au absentat, în Vrancea

Luni, absolvenții de liceu au susținut prima probă a examenului național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023. Potrivit informațiilor transmise de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Vrancea, „la prima probă scrisă a examenului național de Bacalaureat din sesiunea iunie-iulie 2023, Limba și literatura română, au fost prezenți 1.989 de candidați – seria curentă și seriile anterioare, 38 fiind absenți. Au fost înscriși pentru susținerea acestei probe 2.027 de candidați. Examenul s-a desfășurat în condiții optime, nu au existat cazuri de elevi eliminați‟.

La nivel național, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educației, publicat pe edu.ro, la prima probă scrisă a examenului maturității „s-a înregistrat o rată de participare de 97,6% (118.384 de candidați prezențidintr-untotal de 121.257 de candidați înscriși -toate promoțiile -pentru susținerea acestei probe).Nu s-au prezentat 2.845 de de candidați, iar 28 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă‟.

„A picat fix ce am învățat‟

Potrivit edupedu.ro, varianta pe care au avut-o de rezolvat absolvenții de liceu, a fost cea cu numărul 6. La subiectul I, elevii au avut de citit un text aparținând lui George Călinescu, „Ion Creangă. Viața și opera‟. La subpunctul A au avut de rezolvat 5 exerciții pe baza textului citit, iar la subpunctul B au avut de redactat „un text de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze dacă oamenii trebuie sau nu să exprime recunoștința față de școlile în care au fost formați, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din volumul «Ion Creangă. Viața și opera» de G. Călinescu, cât și la experiența personală sau culturală‟.

La subiectul al II-lea, candidații au avut de comentat în minimum 50 de cuvinte o poezie aparținând lui Alexandru Vlahuță – „A mele visuri…‟, „evidențiind relația dintre ideea poetică și mijloacele artistice‟. La subiectul al III-lea, „candidații au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj dintr-un text narativ studiat, aparținând lui Liviu Rebreanu sau lui Camil Petrescu‟, notează edupedu.ro.

Dacă ies cu zâmbetul pe buze, înseamnă că le-a dat ușor‟, îmi spune o doamnă în timp ce aștepta în zona Colegiului Național „Al. I. Cuza‟ Focșani. Și, dacă luăm în calcul ceea ce ne-au spus absolvenții de liceu la ieșirea din centrele de examen, așa a fost. „A fost bine. A picat Ion, fix ce am învățat. O singură operă am învățat, și aia a picat! La Subiectul I, la sinonim, a fost ceva greu, dar, în rest, a fost ok‟, spune un absolvent. Un altul afirmă că: „a fost bine. Mă aștept la un 6 și ceva, 7. Față de simulare, subiectele de azi (n.r. luni) au fost mai grele. La Istorie și Geografie nu am emoții foarte mari. Am fost la Liceul Sportiv și vreau să mă duc mai departe la Poliție sau la Jandarmerie‟.

Marius este absolvent al Liceului Teoretic „Duiliu Zamfirescu‟ Odobești și a fost admis la Facultatea de Automatică și Informatică Aplicată din Târgu Mureș. Subiectele de la Română i s-au părut ușoare și nu are emoții prea mari nici la următoarele probe ale Bacalaureatului. Tânărul spune că, după ce va absolvi facultatea, are în plan să se ducă la Școala Superioară de Aviație Civilă. Dragoș, absolvent al Liceului cu Program Sportiv (LPS) Focșani, speră să ia „măcar un 7 la Română‟. Anul acesta, adolescentul spune că nu se va înscrie la facultate pentru că-și dorește „o pauză‟.

„Primele rezultate vor fi afișate în data de 3 iulie, până la ora 12:00‟

Examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023, continuă astăzi cu proba obligatorie a profilului (Matematică și Istorie). Miercuri, 28 iunie, urmează proba la alegere a profilului şi specializării (Anatomie – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, Psihologie, Sociologie), iar joi, 29 iunie, va fi susținută proba la Limba și literatura maternă. Potrivit IȘJ Vrancea, „primele rezultate vor fi afișate în data de 3 iulie, până la ora 12:00‟.

Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.„În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora‟. După soluționarea contestațiilor, „rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 7 iulie‟.

Vă reamintim că, pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ: „recunoașterea/ echivalarea /susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea și obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise‟.

Ministerul Educației „pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise. Numărul poate fi apelat gratuit în perioada 20 – 23 iunie, între orele 8:00 – 16:00‟.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?