Se anunță o săptămână plină de emoții pentru absolvenții de liceu. Astăzi încep probele scrise ale examenului național de Bacalaureat, sesiunea iunie 2023, cu proba de la Limba și literatura română. Ca urmare a grevei profesorilor, probele de competențe de la Bacalaureat 2023 nu se mai țin, fiind echivalate cu mediile anuale din timpul liceului. Este vorba despre probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal și probele de evaluare a competenţelor digitale.
Conform datelor transmise de Inspectoratul Școar Județean (ISJ), „la nivelul județului Vrancea, cei 2182 de candidați înscriși la bacalaureat vor susține probele scrise în 8 centre de examen”. Accesul candidaților în săli va fi permis „în baza unui act de identitate validˮ, până la ora 08:30, iar probele vor începe la ora 09:00.
Biroul de presă al Ministerului Educației a publicat duminică un comunicat de presă cu privire la desfășurarea examenului maturității din acest an. „Probele scrise din prima sesiune a examenului național de bacalaureat 2023 (iunie – iulie) se vor desfășura în perioada 26 – 29 iunie în 464 de centreˮ, potrivit sursei citate.
Calendarul probelor scrise este următorul: Luni, 26 iunie: proba scrisă la Limba și literatura română; marți, 27 iunie: proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică sau Istorie); miercuri, 28 iunie: proba la alegere a profilului şi specializării (se poate opta, în funcție de filieră, profil și specializare pentru una din cele 10 discipline: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie), și joi, 29 iunie: Limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale).
Peste 130.500 de candidați înscriși la sesiunea de vară a Bacalaureatului
Potrivit informațiilor centralizate la nivelul Ministerului Educației, în prima sesiune a Bacalaureatului din acest an, s-au înscris „peste 130.500 de candidațiˮ. După primirea subiectelor, candidații vor avea la dispoziție trei ore pentru „redactarea unei lucrări scrise/rezolvarea subiectelorˮ. Important de menționat că „beneficiază de prelungire (cel mult două ore) candidații cărora li s-a aprobat solicitarea în acest sens de către comisiile județene, conform Procedurii de asigurare a condițiilor privind egalizarea șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltareˮ.
Absolvenții vor trebui să țină cont de câteva reguli, și anume: „pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, hârtia folosită este doar cea distribuită în sălile de examenˮ, se arată în comunicatul remis de Ministerul Educației.
Care sunt obiectele interzise la intrarea în sălile de examen? „Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.), precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc.ˮ. De asemenea, „candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorulˮ.
În caz contrar, candidații care nu se supun regulilor, vor fi eliminați din examen și nu vor mai avea dreptul să participe la „următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureatˮ.
Când vor fi afișate primele rezultate
Primele rezultate, înainte de contestații, vor fi afișate atât în centrele de examen, cât și online, „în data de 3 iulie, până la ora 12:00ˮ. Candidații care vor să depună contestații, vor avea la dispoziție ziua de 3 iulie, în intervalul orar 12:00 – 18:00, fiind posibilă depunerea contestațiilor inclusiv prin mijloace electronice. „Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în
care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Afișarea rezultatelor finale este programată în data de 7 iulie în centrele de examen și onlineˮ, potrivit comunicatului de presă al Ministerului Educației. Rezultatele obținute la Bacalaureat vor fi afișate „prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului (coduri)ˮ.
Ce condiții trebuie să îndeplinească un absolvent de liceu pentru a promova examenul maturității? „Recunoașterea/echivalarea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale; susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea și obținerea unei medii a notelor, la probele scrise, de cel puțin 6ˮ, informează Ministerul Educației.
Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație „publică subiectele și baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă, zilnic, la ora 15:00, pe site-ul subiecte.edu.ro. Pe durata desfășurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-videoˮ. Mai multe informații despre Bacalaureat 2023 pot fi obținute accesând site-ul Ministerului Educației, edu.ro.
Mesaj din partea IȘJ Vrancea
Duminică, pe pagina de Facebook a Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea, a fost publicat un mesaj pentru absolvenții de liceu care se pregătesc pentru Bacalaureat:
„Dragi candidați la Bacalaureat,
Cu o zi înaintea examenului național de bacalaureat, ce încheie o etapă importantă în parcursul vostru educațional, gândurile noastre bune se îndreaptă către voi. Vă înțelegem emoțiile și presiunea pe care le resimțiți în acest moment, dar avem convingerea că sunteți capabili să realizați lucruri extraordinare și să vă împliniți aspirațiile. Amintiți-vă că succesul vine însoțit de o pregătire temeinică și de încredere în propria voastră valoare, iar bacalaureatul este doar unul dint momentele semnificative din viața voastră. În această etapă, nu uitați că sunteți însoțiți de profesori și de cei dragi, care vă susțin necondiționat.
Ați parcurs o perioadă lungă de învățare și pregătire, iar acum este momentul să vă puneți în aplicare cunoștințele și abilitățile acumulate. În timpul examenului, păstrați o atitudine pozitivă și încrezătoare! Fiți atenți la instrucțiunile primite și alocați timpul corespunzător pentru fiecare sarcină! Citiți cu atenție întrebările și gândiți înainte de a răspunde! Gestionați-vă eficient timpul și încercați să vă mențineți concentrarea pe tot parcursul examenului! Nu uitați că nu doar rezultatul final contează, ci întregul proces de învățare și dezvoltare prin care ați trecut. Indiferent de rezultatul examenului, avem convingerea că sunteți capabili să vă construiți frumos viitorul.
Vă dorim tuturor să aveți o minte limpede, să vă folosiți cunoștințele acumulate în mod eficient și să răspundeți cu înțelepciune și argumente bine fundamentate la fiecare cerință a examenului. Fie ca rezultatele voastre să vă reflecte adevărata valoare și să vă deschidă porțile spre viitoarele voastre aspirații și obiective! Cu toată încrederea în voi, Echipa Inspectoratului Școlar Județean Vranceaˮ.
Monitorul de Vrancea le urează succes absolvenților de liceu la examenul de Bacalaureat!
Sursa foto: https://www.freepik.com/