Marți, în sala de ședințe a Consiliului Județean (CJ) Vrancea a avut loc o conferință de presă prin care a fost anunțată finalizarea proiectului „Dotarea centrelor sociale rezidențiale din subordinea D.G.A.S.P.C. cu echipamente de protecție în contextul generat de pandemia COVID-19‟ cod SMIS 2014+ 140241. Andreea Axon, manager de proiect din cadrul CJ Vrancea a precizat faptul că „proiectul a fost depus în septembrie 2020, iar oportunitatea de finanțare s-a lansat în august 2021, în contextul pandemiei de COVID-19‟.
Finanțat în cadrul „Programului Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, Axa prioritară «Protejarea sănătății populației în contextul crizei sanitare cauzate de COVID-19, creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie, cu finanțare din REACT-EU»‟, proiectul are o valoare totală de „6.230.168,62 lei, din care finanțarea totală eligibilă nerambursabilă din FEDR REACT-EU: 6.170.668,62 lei și valoarea neeligibilă: 59.500,00 lei‟, a precizat Andreea Axon.
De asemenea, „valoarea cofinanțării eligibile a Beneficiarului este de 0 lei. Obiectivul general al proiectului l-a constituit protejarea sănătății beneficiarilor proveniți din categorii vulnerabile, găzduiți în cadrul centrelor sociale rezidențiale gestionate de DGASPC, aflată în subordinea județului Vrancea, și în creșterea capacitații personalului de gestionare a crizei sanitare generate de pandemia de COVID -19, prin dotarea cu echipamente de protecție și materiale de protecție sanitară, igienă si dezinfecție‟, se arată într-un comunciat de presă comun al CJ Vrancea și Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vrancea.
Pandemia a trecut, însă „beneficiarii DGASPC Vrancea sunt permanent vulnerabili”
Ionica Ghețu, manager de proiect din cadrul DGASPC Vrancea, a explicat faptul că „deși, oficial, pandemia s-a încheiat, beneficiarii noștri au multiple probleme de sănătate și comorbidități din cauza cărora au imunitatea scăzută. Știm foarte bine că nu este Covid-ul singurul pericol la care sunt expuși beneficiarii noștri, fapt pentru care, deși pandemia s-a încheiat, aceste echipamente de protecție și materiale de igienă și dezinfecție ne sunt necesare în continuare, pentru protejarea beneficiarilor de orice alte pericole‟.
Obiectivele specifice ale acestui proiect au urmărit „dotarea corespunzătoare cu echipamente și materiale de protecție sanitară, pentru asigurarea unei capacități adecvate de îngrijire și tratament a cazurilor de infecție cu virusul SARS-CoV-2/ și de gestionare a crizei sanitare, pentru protejarea persoanelor vulnerabile beneficiare ale serviciilor sociale oferite în cadrul a 25 de centre rezidențiale gestionate de DGASPC‟ și „dotarea corespunzătoare cu echipamente și materiale de protecție sanitară, de igienă și dezinfecție, pentru asigurarea unei capacității adecvate de îngrijire și tratament a cazurilor de infecție cu virusul SARS-CoV-2/ și de gestionare a crizei sanitare pentru DGASPC Vrancea și pentru protejarea salariaților implicați în procesele de îngrijire și tratamente și a personalului suport aferent‟.
Ionica Ghețu a mai adăugat și faptul că proiectul a avut un grup țintă format din „644 de persoane vulnerabile, care beneficiază de serviciile oferite în centrele rezidențiale în care sunt găzduite, gestionate de DGASPC Vrancea; 537 de salariați ai DGASPC Vrancea și 25 de entități/centre dotate‟. „Este un proiect important, necesar ambelor instituții publice implicate, pentru care toți am depus eforturi considerabile pentru a-l finaliza cu succes. Cu privire la materialele de igienă și dezinfecție, doresc să mulțumesc Consiliului Județean Vrancea pentru sprijinul și implicarea atât în acest proiect, cât și în următoarele proiecte pe care le avem în derulare și sperăm că vom reuși să asigurăm în continuare protecția acestor beneficiari care sunt permanent vulnerabili‟, a conchis Ionica Ghețu.
Din bugetul alocat proiectului au fost achiziționate „materiale care sunt utilizate în activitatea curentă a centrelor, precum: măști faciale, mănuși de protecție, combinezoane, vizieră medicală de protecție, ochelari de protecție, halat de unică folosință, botoși impermeabili, bonete polipropilenă, alcool sanitar, dezinfectant mâini, dezinfectant lichid pentru suprafețe, dezinfectant solid pentru suprafețe (capsule), termometre cu infraroșu, lămpi UV pentru dezinfecție si sterilizare‟.
Perioada de implementare a proiectului este de „41 luni, respectiv între data de 01 Februarie 2020 și 30 iunie 2023. Proiect cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regional prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020. Beneficiar: Unitatea Administrativ Teritorială Județul Vrancea, str. Bd. Dimitrie Cantemir, nr. 1, loc. Focşani, jud. Vrancea, cod poștal: 620098, România. Tel: 0237.213.057, E- mail: contact@cjvrancea.ro. Persoana de contact: Axon Andreea – Manager de proiect‟, după cum se mai arată în comunicatul de presă.