Membrii Guvernului condus de prim-ministrul Marcel Ciolacu au depus jurământul de învestitură, joi, în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, într-o ceremonie desfăşurată la Palatul Cotroceni. Componenţa Guvernului este următoarea:
* Marcel Ciolacu – prim-ministru;
* viceprim-ministru – Marian Neacşu;
* viceprim-ministru şi ministrul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu;
* ministrul Afacerilor Externe – Luminiţa Odobescu;
* ministrul Apărării Naţionale – Angel Tîlvâr;
* ministrul Justiţiei – Alina Gorghiu;
* ministrul Transporturilor şi Infrastructurii – Sorin Grindeanu;
* ministrul Finanţelor – Marcel Boloş;
* ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene – Adrian Câciu;
* ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Florin Barbu;
* ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului – Radu Oprea;
* ministrul Energiei – Sebastian Burduja;
* ministrul Mediului – Mircea Fechet;
* ministrul Dezvoltării – Adrian Veştea;
* ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării – Ivan Bogdan-Gruia;
* ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale – Marius Budăi;
* ministrul Sănătăţii – Alexandru Rafila;
* ministrul Educaţiei – Ligia Deca;
* ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse – Gabriela Firea;
* ministrul Culturii – Raluca Turcan.
La ceremonia de la Palatul Cotroceni au fost prezenţi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, preşedintele CCR, Marian Enache, liderul deputaţilor minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, secretarul general al PSD, Paul Stănescu, secretarul general al PNL, Lucian Bode, consilieri prezidenţiali şi de stat.
Guvernul a aprobat noua structură a Executivului
Guvernul a aprobat joi, prin ordonanţă de urgenţă, noua structură a Executivului, stabilind, între altele, reorganizarea Ministerului Economiei şi înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Sport. Potrivit unui comunicat al Executivului, ordonanţa a fost adoptată având în vedere Hotărârea Parlamentului României nr. 22/2023 pentru acordarea încrederii Guvernului, prin care au fost aprobate structura şi componenţa Executivului, precum şi Programul de guvernare. Astfel, s-a aprobat reorganizarea Ministerului Economiei ca urmare a fuziunii prin absorbţie cu Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, care se desfiinţează. „Ca urmare a reorganizării prin fuziune prin absorbţie, Ministerul Economiei îşi schimbă denumirea în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului”, se arată în comunicat. Totodată, se înfiinţează Agenţia Naţională pentru Sport, în subordinea Guvernului şi coordonarea prim-ministrului, ca urmare a desfiinţării Ministerului Sportului. Prin acelaşi act normativ, sunt stabilite atribuţiile viceprim-ministrului fără portofoliu, care va aviza actele normative cu impact bugetar.
Marcel Ciolacu: Statul român nu mai poate plăti doar pentru ca bugetarii să vină la birou
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, joi, că este nevoie de performanţă în administraţie, iar statul român nu mai poate plăti doar pentru ca bugetarii să vină la birou. „Toţi funcţionarii statului român trebuie să înţeleagă că avem nevoie de performanţă în administraţie. Statul român nu mai poate plăti doar pentru ca bugetarii să vină la birou, iar asta este valabil de la nivel de ministru până la nivelul funcţionarilor de execuţie”, a declarat Marcel Ciolacu la finalul şedinţei de Guvern. El a adăugat că mandatul Guvernului „este despre reforme şi economie”. „În acest moment, la Guvernul României şi la toate ministerele de linie am anunţat că intrăm într-un regim de mobilizare generală. Avem de livrat ţinte şi jaloane din PNRR şi nu putem rata nimic: pensiile speciale, legea salarizării, managementul companiilor de stat. Mandatul acestui Guvern este despre reforme şi economie. Mai concret, despre cum facem ca economia să producă mai multă valoare şi locuri de muncă, iar rezultatele să se vadă concret în buzunarele oamenilor. De aceea, în fiecare şedinţă de Guvern veţi vedea că avem pe agendă noi măsuri de stimulare economică. Însă primul şi cel mai concret rezultat al unei guvernări bune este ca inflaţia să scadă. Oamenii să simtă asta în preţurile unor produse de bază. Asta vrem să facem imediat şi să acţionăm încă de săptămâna viitoare”, a afirmat prim-ministrul.
Ciolacu: Urgenţa maximă este schema de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, joi, în cadrul primei şedinţe a noului Guvern, că „urgenţa maximă” este schema de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază. „Urgenţa maximă este schema de reducere a adaosurilor comerciale la un număr de produse alimentare de bază pe întreg lanţul, până la raft. Efectul aplicării acestei măsuri este scăderea preţurilor la câteva alimente vitale în orice gospodărie. Vreau să discutăm despre această schemă cu marele lanţuri de magazine, cu producătorii, cât şi cu distribuitorii. Trebuie să convenim un efort comun, astfel încât românii să simtă un ajutor semnificativ pentru bugetul familiei. Este un gest obligatoriu faţă de toţi oamenii care au suportat efectele unei inflaţii înalte în ultimul an. Acum este important să ducem inflaţia la o singură cifră cât putem de repede, dar la fel de important este să avem în magazine mai multă mâncare produsă în România”, a declarat Marcel Ciolacu.
El a anunţat şi alte proiecte pe care Guvernul urmează să le pună în practică. „În paralel, mi-aş dori să pregătim lansarea rapidă a unor proiecte, din punctul meu de vedere, esenţiale: sprijinirea procesării de alimente, schema de susţinere a industriei materialelor de construcţii şi introducerea energiei verzi in fermele agricole. Pare că nu avem foarte mult timp de ezitări, este momentul ca oamenii să vadă că venim imediat cu soluţii eficiente şi că le executăm, cum se spune, ca la carte. Doar aşa economia şi populaţia vor simţi cu adevărat schimbare clară şi rezultate concrete”, a declarat Ciolacu.
Marcel Ciolacu a mai afirmat că la Guvern „vor urma nişte luni grele de muncă, efort, tensiune”. „Sunt aici, împreună cu colegii mei, să garantez că la Guvernul României vor urma nişte luni grele de muncă, efort, tensiune, dar şi soluţii în faţa unor provocări complicate. Asta ne obligă programul de guvernare asumat astăzi în faţa Parlamentului şi în faţa românilor. Avem un plan vine articulat, avem o viziune pentru naţiune, este un program cu obiective ce trebuie realizate rapid. De aceea este esenţial să muncim în echipă şi vreau să fiu foarte clar de la bun început: acesta este Guvernul României, nu al Partidului Social Democrat, nu al Partidului Naţional Liberal. Suntem cu toţii colegi, nu avem altă şansă decât să ne ajutăm unii pe alţii, pentru că vom împărţi atât reuşitele, dar mai ales eventualele eşecuri”, a spus prim-ministrul.
Vor fi adoptate OUG privind stimularea industriei alimentare şi materialelor de construcţii
Noul ministru al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Oprea, a anunţat joi seara, în prima conferinţă de presă de la învestire, că la următoarea şedinţă de guvern se vor analiza mai multe ordonanţe de urgenţă, care se referă la scheme de ajutor de stat pentru industria materialelor de construcţii şi industria alimentară, în acord cu principiul enunţat în programul de guvernare – „patriotismul economic”. „Astăzi a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă prin care se reorganizează Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, aşa că în prima şedinţă de Guvern vom putea să venim, în primă lectură, cu ordonanţele de urgenţă care se vor referi la schema de stimulare a industriei materialelor de construcţii, cu schema de sprijin pentru industria alimentară pentru procesare. Sunt câteva principii pe care le-aţi văzut şi în programul de guvernare. Se referă la patriotismul economic, la dezvoltarea producţiei în România, la întregirea lanţurilor valorice, pentru că una dintre primele cauze care a generat inflaţia a fost tocmai aceasta a precarităţii lanţurilor de aprovizionare şi atunci, dacă ne-am propus să luptăm cu preţurile, mai multă producţie în România înseamnă competiţie mai mare şi va însemna preţuri scăzute, deci inflaţia se va diminua”, a spus Oprea.
El a precizat că noul Guvern îşi propune să redreseze şi să echilibreze balanţa comercială, prin creşterea producţiei de materiale de construcţii în România. „Vă dau doar câteva cifre. Peste 8 miliarde de euro a însemnat deficitul pe importurile la materialele de construcţii. Am importat peste jumătate din ceea ce folosim, până la aproape de 70%, şi este o industrie care generează 420.000 de locuri de muncă şi ne propunem să mai creăm cel puţin 20.000 de locuri de muncă. Mai multe detalii despre schemă, ce înseamnă ea, cu bunăvoinţa dumneavoastră, după ce vom avea prima lectură şi după ce va intra în circuitul de avizare, astfel încât toţi colegii să-şi poată spună părerea despre această schemă de ajutor de stat”, a spus Oprea.
El a precizat, în legătură cu schemele de ajutor pentru industria alimentară, că se vor face consultări cu cei direct interesaţi, respectiv producătorii, comercianţii – reţelele de supermarketuri, hipermarketuri, după care va fi prezentată în Guvern forma finală a ordonanţei de urgenţă. Întrebat de jurnalişti despre impactul bugetar şi sursele de finanţare ale acestor ajutoare de stat, noul ministru de Finanţe, Marcel Boloş, a spus că presa „va afla în timp util” şi că trebuie „să avem un pic de răbdare”.