Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

FOTO: Confirmarea unui mod de a face performanță!

  • Unsprezece ani de la începerea proiectului Liga Națională pentru handbalul focșănean

Anul competițional 2022-2023 s-a încheiat la sporturile de echipă cu câteva rezultate remarcabile pentru echipele vrâncene. Handbaliștii seniori de la CSM Focșani 2007 s-au clasat, ca și în campionatul 2020-2021, pe locul 5 care urma să fie aducător de loc de Cupă European EHF, în condițiile în care din partea clubului pleca la timp solicitarea pentru un wild card. Nu am informații ca această minimă condiție să fi fost îndeplinită. Indiferent dacă la Focșani se vor disputa sau nu și în acest an jocuri de handbal de cupă europeană, rămâne performanța reușită de un grup de admirabili handbaliști care și-au onorat cu îndestulare statutul de profesioniști.

Locul 5 în Liga Națională la final de sezon a fost confirmarea unui parcurs excelent în timp și care s-a înscris într-o muncă făcută cu metodă și pasiune pentru punerea în ofertă a unei strategii gândită cu ani în urmă – sunt unsprezece ani de atunci, trei ani de Liga a 2-a și opt de Liga Națională – de profesorul Viorel Ciubotaru de pe vremea în care era antrenor-jucător. De dinainte de a fi director la CSM Focșani 2007, funcție din care a fost împins să plece. Dar care și-a urmărit cu eforturi excepționale continuarea programului strategie pentru formarea unei echipe sportive reprezentative pentru Focșani la nivel național și internațional.

Despre metodă și aplicarea ei în timp

Am făcut această digresiune pentru a releva cât de importantă este metoda de lucru și aplicarea ei în timp. La final de mai și început de iunie, alte două formații focșănene, de juniori, au ajuns la performațe de top. Fetele de la CSS Academika au terminat pe locul 4 turneul final al Campionatului Național, performanță similară cu cea a echipei de handbal juniori 1 a CSM Focșani 2007. Voleibalistele au reușit și câștigarea titlului de campioane la ONSȘ licee. Ce au în comun reușitele celor două formații? Multe, dar mai important decât toate este că ambele echipe au fost construite plecând de la proiecte pe termen lung, puse în operă de oameni dedicați, dispuși să-și asume răspunderi și riscuri și pe care nu-i numesc din teama de a nu omite pe cineva. Și, în consecință, de a nu nedreptăți pe cineva.

A fost un drum pe care copiii au crescut parcurgându-l muncind. Un drum pe care unii s-au pierdut ori au abandonat, cei mai buni au adunat valoare, încredere, victorii sau înfrângeri. Dar au mers mai departe, iar viața i-a răsplătit cu clasări pe locuri din partea de sus a ierarhiilor naționale, ca echipe. Iar în cazul handbaliștilor juniori, chiar cu poziții individuale de top așa cum sunt portarul formației de handbal a CSM Focșani 2007, Nikolas Vișan, desemnat cel mai bun al Turneului Final al Campionatului Național și căpitanul și conducătorul de joc al echipei, Alexandru Golea, cel mai prolific marcator al Turneului.

Și în situația voleibalistelor și cea a handbaliștilor juniori, oamenii care au inițiat proiectele au privit spre momentul în care copiii de la început vor ajunge să facă pasul spre echipele de seniori ale Focșaniului. A cam venit sorocul și, așa cum am înțeles de la cei care conduc de facto echipele de seniori – de handbal și de volei, au în vedere înnoirea loturilor cu sportive și sportivi proveniți de la echipele de juniori.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?