Angajații din firme sau din instituții publice care creează programe pe calculator beneficiază, de la 1 iunie, de scutirea de impozit pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor. Reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea au anunțat că, din această lună, a intrat în vigoare prevederea legală referitoare la scutirea de impozit pentru această categorie de salariați, din mediul privat sau din sectorul bugetar. Scutirea de impozit se aplică doar salariaților care îndeplinesc, cumulativ, mai multe condiții. Astfel, salariații trebuie să fie angajați pe posturile prevăzute în actul normativ, dețin o diplomă de licență sau o diplomă de bacalaureat, în cazul celor care urmează o instituție de învățământ superior acreditată.
De asemenea, postul pe care este încadrat salariatul „face parte dintr-un compartiment care are ca obiect de activitate cel puțin unul dintre următoarele domenii, evidenţiat în organigrama angajatorului: tehnologia informației și a comunicațiilor, inteligență artificial și tehnologii digitale emergente, administrare fiscală în format electronic, baze de date, servicii de e-guvernare și transformare digitală”. În cazul firmelor, acestea trebuie să fi obținut, în anul fiscal precedent, venituri din activitatea de creare de programe pentru calculator destinate comercializării în valoare de minim 10 mii euro pentru fiecare fiecare angajat care beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe venit.
În cazul angajaților din instituțiile publice, aceștia beneficiază de scutire de impozit pentru perioada în care desfăşoară activităţi de creare de programe pentru calculator, potrivit competenţelor şi atribuţiilor specifice prevăzute în fişa postului sau în orice alt act juridic care stabilește atribuțiile de serviciu. „Activitatea de creare de programe pentru calculator, în sensul prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, se referă la prestarea efectivă a cel puţin uneia dintre activităţile de creare de programe pentru calculator, corespunzătoare ocupaţiilor specifice prevăzute în anexă, după caz, corespunzătoare activităţilor prevăzute în anexă şi individualizate în fişa postului sau în oricare alt act juridic care stabileşte atribuţiile de serviciu. Scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor pentru angajaţii se aplică pe întreaga perioadă în care aceştia desfăşoară efectiv activitatea de creare de programe pentru calculator. În situaţia în care activitatea de creare de programe pentru calculator se desfăşoară efectiv pentru o fracţie din lună, scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii şi asimilate salariilor se aplică pentru întregul venit din salarii şi asimilat salariilor realizat în luna respectivă”, se arată în informarea de la AJFP Vrancea.
Sursa foto: Pixabay