Greva japoneză, anunțată la începutul acestei săptămâni de Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), continuă astăzi la Penitenciarul Focșani. Andrei Pricope, președintele Sindicatului Prolegis din cadrul Penitenciarului Focșani, a precizat că „miercuri vrem să blocăm activitatea în Penitenciarul Focșani pe baza orelor suplimentare. Greva japoneză va dura în jur de 3 ore, timp în care vom bloca activitățile în unitate‟.
Concret, angajații care ar urma să iasă din tură la ora 07:30, „vor rămâne în activitate și vor face ore suplimentare‟, în timp ce „schimbul care va trebui să intre practic în serviciu, va refuza intrarea în serviciu începând cu ora 07:30‟. Liderul Prolegis spune că la această grevă „se vor alătura toți colegii unității‟, nu doar membrii de sindicat care, la acest moment, sunt în număr de 87.
Care sunt motivele pentru care angajații din penitenciare protestează? „Intenția politicienilor de a modifica vârsta de pensionare și modul de calcul al acesteia; subfinanțarea sistemului cu privire la articolele bugetare necesare bunei desfășurări a activităților de pază și supraveghere; neaplicarea legii 153/2017 în integralitatea ei; plata normei de hrană conform valorii actualizate; plata salariului de grad la valoarea actuală și deblocarea posturilor vacante‟, spune Andrei Pricope.
În cazul în care nu vor obține niciun rezultat cu această grevă, angajații din penitenciare sunt hotărâți să iasă în stradă. „Ieșim la grevă chiar și la Guvern‟, spune Andrei Pricope. Potrivit Agerpres, „Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor anunţă că poliţiştii de penitenciare vor începe de miercuri blocarea puşcăriilor prin «exces de zel»‟. Această metodă „a fost preferată pentru că poliţiştii de penitenciare nu au dreptul la grevă, precizează FSANP. În schimb, metoda ocolitoare a grevei şi anume «excesul de zel» înseamnă respectarea cu stricteţe a legilor, regulamentelor şi procedurilor interne care blochează poliţia penitenciară. Birocraţia, lipsa de personal şi precaritatea dotărilor pot determina ca prima activitate dintr-o puşcărie şi anume «accesul angajaţilor în penitenciar» să dureze aproximativ 4 ore, activitate care în mod obişnuit durează aproximativ 45 de minute‟, conform sursei citate.