Ediția: Duminică 26 ianuarie 2025 Nr. 6800
Ediția: Duminică 26 ianuarie 2025 Nr. 6800

„90% din totalul angajaților din învățământul vrâncean‟ participă la grevă, potrivit SLI Vrancea

Luni, angajații din învățământ au declanșat grevă la nivel național. În județul nostru, potrivit liderului Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Vrancea, Constantin Ionescu, „90% din totalul angajaților din învățământul vrâncean‟ participă la grevă. „Sunt și unități de învățământ unde nu au venit deloc elevi, atât în Focșani, cât și în mediul rural. Nu au fost semnalate probleme. Profesorii care nu au aderat la grevă, și-au chemat elevii la cursuri și i-au supravegheat. Dacă într-o unitate școală toți profesorii sunt în grevă, părinții n-ar trebui să-i trimit pe elevi la școală. Profesorii vin la școală, dar nu fac activitățile din fișa postului. Au aderat la grevă și colegi care, în urmă cu câteva zile, erau nehotărâți, iar acum sunt alături de noi și este un lucru îmbucurător‟, a spus Constantin Ionescu.

Prima grevă generală din ultimii 18 ani

Angajații din învățământ și-au strigat nemulțumirile ori de câte ori au avut ocazia. Ultima grevă generală, potrivit liderului SLI Vrancea, a avut loc în urmă cu 18 ani, mai precis în „noiembrie 2005, și a durat în jur de trei săptămâni‟. „Facem un apel către guvernanți să înțeleagă faptul că revendicările pe care le avem sunt de mult timp și a sosit momentul să fie găsite soluții concrete. Solicităm indexarea salariilor cu 16% din perioada imediat următoare reprezentând rata inflației, majorarea salariilor personalului din învățământ, astfel încât salariul unui debutant să plece de la salariul mediu brut pe economie, acordarea sporului de condiții vătămătoare pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic, plata orelor suplimentare – și aici aducem în discuție contabilii care stau peste program, concediu suplimentar pentru personalul didactic auxiliar și nedidactic care, potrivit Codului Muncii, beneficiază de 28 de zile de concediu și are dreptul la concediu suplimentar între 5 și 10 zile, ș.a.m.d.‟, spune Constantin Ionescu.

În Vrancea, din totalul celor 4.667 de angajați din învățământ, „3.300 sunt membrii de sindicat‟. Liderul sindicatului a mai precizat și faptul că, „pe perioada grevei, plata salariilor este stopată‟.

Am cerut o situație și de la nivelul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Vrancea, iar inspectorul școlar general, profesoara Daniela Marchitan, a declarat faptul că, deși a fost declanșată greva, „școlile nu sunt închise, iar elevii care vin la cursuri vor fi supravegheați‟. În total, în Vrancea, sunt 49.475 de elevi.

Se pun sau nu absențe? Inspectorul școlar general spune că „nu punem absență copiilor indiferent că profesorul este sau nu în grevă‟. Însă, Constantin Ionescu spune că „elevii care sunt chemați la cursuri de profesorii care nu sunt în grevă, și nu se prezintă, primesc absență‟. Prof. Daniela Marchitan a mai spus că „Inspectoratul Școlar nu este în grevă, directorii nu sunt în grevă. Sper că lucrurile se vor rezolva cât se poate de repede și să nu ajugem în situația în care să nu putem încheia anul școlar‟.

Proiectul legii învăţământului preuniversitar, adoptat

Senatul a adoptat, luni, în plen, în calitate de for decizional, proiectul legii învăţământului preuniversitar cu amendamente. Au fost înregistrate 81 de voturi „pentru” şi 28 „împotrivă”. Ministrul Educaţiei a declarat că grila salarizării se regăseşte în legea salarizării şi nu în cea a învăţământului preuniversitar şi că pachetul legilor Educaţiei se află în „dezbatere parlamentară serioasă, pe fiecare amendament depus”, de 50 de zile. Mai multe detalii despre proiectul adoptatputeți citi accesând linkul – https://www.agerpres.ro/politica/2023/05/22/senat-proiectul-legii-invatamantului-preuniversitar-adoptat–1112129

Guvernul este pregătit să pună în aplicare viziunea educaţiei centrate pe elev, a transmis premierul Nicolae Ciucă, luni, într-un mesaj în care a salutat adoptarea noilor legi ale educaţiei în Parlament şi, totodată, a făcut apel la cadrele didactice să revină la catedră în această perioadă extrem de importantă pentru elevi, conform AGERPRES. Ciucă a dat asigurări că Executivul lucrează în această perioadă la noua lege a salarizării. „La nivelul Guvernului şi ministerelor lucrăm la noua lege a salarizării, pentru care am stabilit un calendar strâns de elaborare şi promovare în Parlament, dar şi la celelalte proiecte de acte normative pe care le-am asumat. Am mărit cu şase miliarde de lei bugetul Educaţiei în acest an şi avem 3,6 miliarde euro alocaţi din PNRR pentru şcoli şi universităţi, pentru finanţarea modernizării sistemului educaţional. Consultările pe care le avem cu sindicatele din educaţie arată, încă o dată, asumarea responsabilităţii la nivelul Guvernului şi al coaliţiei de guvernare că putem găsi soluţii prin dialog şi deschidere”, a mai afirmat Ciucă.

Proteste în stradă

Potrivit Agerpres, angajații din învățământ „ameninţă că vor ieşi masiv în stradă, în paralel cu greva generală, dacă Executivul nu vine cu propuneri care să soluţioneze problemele cu care aceştia se confruntă, potrivit unui comunicat comun al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţiei Sindicatelor din Educaţie «Spiru Haret» şi Federaţiei Naţionale Sindicală «Alma Mater», remis luni AGERPRES‟.

Aceeași sursă arată că peste 150.000 de cadre didactice şi circa 70.000 personal didactic auxiliar şi nedidactic participă la greva generală, potrivit potrivit reprezentanţilor FSE «Spiru Haret»‟. Greva va continua până când sindicaliştii vor primi din partea Guvernului o soluţie credibilă, care să ofere perspective foarte clare, a declarat duminică preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret‟, Marius Ovidiu Nistor, citat de Agerpres.

Pe de altă parte, Blocul Naţional Sindical (BNS) îşi exprimă solidaritatea faţă de toate cadrele didactice aflate, începând de luni, în grevă generală şi avertizează că sunt mai multe organizaţii sindicale afiliate BNS care se pregătesc de grevă, nemulţumite de salarizarea din sistem şi de deciziile politice din ultimii ani. „Gestul dascălilor de a nu mai intra la cursuri este perfect justificat pentru că, din păcate, de ani de zile asistăm la numeroase decizii politice care au vizat, în mod negativ, sistemul educaţional din România, decizii care mai mult par a fi asumate de cel care a scris versurile celebrului cântec „Ţara te vrea prost”. Ca de obicei, în negocierile cu liderii de sindicat ai profesorilor, veţi repeta obsesiv mesajul: „Nu sunt bani!”. Auzim această justificare de ani de zile, ori de câte ori încercăm să găsim soluţii pentru educaţie de calitate, dar şi pentru servicii de sănătate publică sau pentru servicii sociale de calitate. Astăzi, profesorii nu sunt singurele categorii sociale nemulţumite de actuala politică”, susţin reprezentanţii BNS într-un apel către liderii coaliţiei de Guvernare, transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în perioada următoare există posibilitatea ca şi alte sectoare să intre în grevă, grefierii, personalul auxiliar din cadrul instanţelor de judecată şi consilierii de probaţiune fiind doar câteva dintre categoriile socio-profesionale care avertizează cu greva. Din 2018 până în prezent, aceştia nu au primit niciun leu creştere salarială, în ciuda inflaţiei galopante care le-a erodat constant veniturile în ultimii cinci ani.

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a declarat luni că liderii coaliţiei sunt dispuşi să se vadă „oricând, acum şi imediat” cu profesorii care sunt în grevă pentru soluţionarea problemelor şi reluarea cursurilor. „După cum aţi văzut şi ieri, deschiderea coaliţiei este oricând şi răspunsul este oricând, începând din clipa asta, oricând, acum şi imediat, mâine, răspoimâine, poimâine, oricând. Nu asta am făcut ieri? I-am chemat la întâlnire. Le-am explicat ce se întâmplă pe viitor, le-am explicat şi scurtarea calendarului. Am avut anumite concluzii şi s-a făcut comunicare publică ieri de la Guvern. Urmează răspunsul dumnealor, după care discuţiile continuă. (…) Deschiderea la dialog, şi asta le-a spus şi premierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor, este permanentă şi aşa trebuie să fie”, a susţinut ministrul Muncii, la Palatul Victoria. Potrivit sursei citate, actele normative care vor pune în practică ceea ce Guvernul a anunţat duminică la negocierea cu liderii din Educaţie vor fi puse în transparenţă publică în luni seara sau marţi dimineaţa.

Întrebat dacă premierul i-a sunat luni pe sindicalişti să-i cheme la negocieri, aşa cum s-a stabilit în weekend, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat că dialogul dintre Executiv şi sindicate continuă, iar acesta se poate derula la nivelul ministerelor de linie şi la nivelul Guvernului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?