Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

ITM Vrancea anunță controale în domeniul turismului şi serviciilor de alimentaţie publică

Activitatea agenţilor economici în domeniul turismului şi al serviciilor de alimentaţie publică acoperă la nivel naţional o gamă largă de activităţi diferite incluzând hotelurile, restaurantele, serviciile fast – food, cantinele, cafenelele, cofetăriile etc. Un număr important de angajaţi din ţara noastră îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu. Activitatea desfăşurată de lucrătorii angrenaţi în acest domeniu economic este influenţată şi de următorii factori:

– caracterul sezonier de muncă – în acest sector sunt angajaţi mulţi lucrători sezonieri, care nu au timp să se adapteze la această activitate;

– sunt angajaţi mulţi lucrători tineri care nu sunt obişnuiţi cu lucrul şi nu şi-au dezvoltat încă abilităţile necesare;

– instabilitatea angajamentului forţei de muncă slab calificată;

– rulajul forţei de muncă;

– suplinirea lipsei de personal prin angajarea lucrătorilor de altă naţionalitate.

Inspecţia Muncii desfăşoară, în anul 2023, o Campanie de verificare şi control a respectării prevederilor securității și sănătății în muncă în domeniile: hoteluri şi alte facilităţi de cazare (Cod CAEN 55), restaurante şi alte activităţi de servicii de alimentaţie (Cod CAEN 56).

Scopul campaniei este de creştere a gradului de conştientizare, atât a angajaţilor cât şi a angajatorilor în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării la locul de muncă a legislaţiei specifice în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Securitatea și sănătatea în muncă a lucrătorilor care desfăşoară activităţi în domeniul hotelier şi al serviciilor de alimentaţie publică în care intră restaurantele, fast – food -urile, cantinele, cafenelele, bistrourile, cluburile şi discotecile trebuie să fie permanent în atenţia angajatorilor, deoarece aceştia sunt expuşi la o serie întreagă de riscuri de accidentare la locul de muncă, după cum urmează:

– Arsuri termice, tăieturi, înţepături;

– Riscuri electrice;

– Căderi la acelaşi nivel prin alunecare sau împiedicare.

– Durata excesivă a timpului de lucru şi orare atipice – acest sector este caracterizat prin programe de lucru prelungite, neregulate şi atipice;

– Muncă fizică dificilă, caracterizată prin poziţii statice şi în picioare prelungite;

– Volumul de muncă ridicat şi muncă sub presiune;

– Activităţi repetitive;

– Medii de muncă în care există temperaturi înalte sau scăzute, combinaţie între temperaturi ridicate şi curenţi de aer, alternarea între căldură şi umiditate, pe de o parte, şi frig, ca în cazul încăperilor de depozitare a alimentelor, pe de altă parte;

– Expunere la niveluri ridicate de zgomot Echipamente de munca incorect utilizate;

– Contactul continuu cu clienţii, care poate constitui o sursă de stres sau, mai rău, de hărţuire sau chiar de violenţă;

Manipulare manuală a maselor, etc.

Prezenta campanie îşi propune să elimine sau să diminueze riscurile şi să accentueze pe cât posibil modul în care riscurile specifice sunt combătute la sursă. De asemenea, se va urmări şi modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde este cazul.

Eliza Botezatu, Inspector şef

Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea

COMUNICAT DE PRESĂ

Sursa foto: ELEVATE- pexels.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?