Astăzi, în curtea Direcției Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon‟ Focșani s-a sărbătorit Ziua Internațională a Asistentului Medical. Printre participanții la eveniment s-au aflat: Constantin Mândrilă – managerul Spitalului Județean Focșani, doctorul Costică Bâra – președintele Colegiului Medicilor Vrancea, Cristina Moisă – președinta OAMGMAMR Vrancea, dr. Florentina Dudu, dr. Diana Stoica, dr. Doina Carteleanu, Claudiu Grosu – liderul Sanitas Vrancea și zeci de asistenți medicali.
Apreciind devotamentul, dăruirea și profesionalismul cu care-și îndeplinesc atribuțiile față de pacienți, Constantin Mândrilă le-a urat „un călduros la mulți ani!‟ tuturor asistenților medicali, menționând faptul că „astăzi, 12 mai, este o zi istorică. De fapt este ziua de naștere a primei asistente care a înființat această profesie și, de peste 50 de ani, această zi se sărbătorește la nivel internațional. Vă felicit și vă doresc mulți ani fericiți!‟.
La rândul său, dr. Costică Bâra a vorbit despre rolul pe care-l are asistentul medical în „toate instituțiile medicale‟, acesta fiind „responsabil de bunăstarea pacientului. Asistenții medicali sunt cei care, în fiecare zi, dau dovadă de competență și demnitate profesională în special în această perioadă de pandemie, prin care au demonstrat curaj, răbdare, putere și suflet mare, conștinetizând astfel riscurile unei profesii frumoase. În numele Colegiului Medicilor din Vrancea vă adresăm sincere urări de sănătate, realizări frumoase și noi succese în realizarea
sarcinilor nobile pe tărâmul profesiei deloc ușoare care, zi de zi, oferă provocări dar și motivații pentru performanță‟.
Cuvinte de apreciere a avut și dr. Florentina Dudu la adresa asistenților medicali vrânceni: „dragi colegi, vă mulțumesc fiecăruia în parte pentru puținul timp pe care-l petrecem aici și ne facem această meserie nobilă așa cum ne-am dorit și cum ne-am propus când am pornit pe acest drum al vieții. De multe ori nu este ușor, nu este simplu, dar sunt convinsă că fiecare în parte aveți grijă de ceea ce înseamnă cei dragi ai noștri‟.
Bucuroasă că este înconjurată de colegi, dr. Diana Stoica se consideră „o norocoasă prin prisma compartimetnului pe care-l coordonez. De ce? Pentru că vă cunosc pe toți mai bine, indiferent de secție. Ne cunoaștem atât la bine, cât și la mai puțin bine dar, până la urmă, împreună le scoatem la capăt. Consider că ar trebui să fie fiecare zi, o zi a asistenutului medical‟.
De peste 27 de ani, dr. Doina Carteleanu face parte din echipa Spitalului Județean Focșani și are cuvinte de laudă atât la adresa conducerii, cât și a colegilor: „uitându-mă în jurul meu ce fețe frumoase și luminoase și ce colectiv frumos este în acest spital, mă bucur foarte mult că am fost invitată ca să vă văd în grupul acesta minunat. Lucrez de 27 de ani în acest spital și în întreaga mea carieră mi-am dat seama că în actul medical dacă nu este o strânsă legătură între medic, asistent și infiermieri, nu putem realiza ceea ce ne dorim. Avem un colectiv frumos în acest spital județean și niște cadre minunate‟.
Cristina Moisă le-a mulțumit colegilor pentru sprijin și încredere și a spus că-și dorește să fie în continuare de ajutor. „Mulțumesc întregii echipe. La mulți ani! Să fiți fericiți, să ne facem cu toții datoria cu toată dedicarea acolo unde suntem‟, a mai adăugat șefa OAMGMAMR Vrancea. Copleșit de emoții, Claudiu Grosu nu a putut vorbi la microfon, însă, și-a adunat gândurile și cuvintele astfel încât să scoată în evidență frumusețea asistentelor medicale. Profitând de acest moment, liderul Sanitas Vrancea i-a rugat pe cei prezenți să țină un moment de reculegere pentru victimele pandemiei de COVID-19. Ulterior, acesta a mulțumit cadrelor medicale, asistenților medicali și conducerii Spitalului Județean Focșani pentru toate sacrificiile făcute în decursul timpului.
O carieră de „37 de ani la Spitalul Județean Focșani‟
La Spitalul Județean de Urgență Focșani activează aproximativ 720 de asistenți medicali. Mulți dintre asistenții medicali își petrec mare parte din viață la patul bolnavului. Au învățat cum să-și gestioneze emoțiile, au dobândit putere de muncă, tărie de caracter și dorința de a face bine. Vine însă o vreme când unii dintre asistenții medicali ajung la vârsta pensionării, vârstă la care-și doresc să-și dedice timpul familiei. Este și cazul Silviei Enache, asistentă șefă la Bloc Operator Focșani.
„Este ultima mea lună la Spitalul Județean Focșani și ultima zi în care sărbătoresc ziua asistentului medical aici. Vă mulțumesc pentru tot! Vă doresc și vouă să ajungeți în acest moment al vieții în care să luați această decizie. Puteam să mai stau. Am fost rugată să mai stau, și pentru asta le mulțumesc. Asta înseamnă că mă cunosc și mă respectă. Dar, după 45 de ani de muncă, din care cred că vreo 37 sunt în acest spital, este momentul să-mi fac propriul program alături de familie. Mi-am dedicat viața spitalului. Sunt una dintre persoanele care și-a petrecut mai bine din jumătate din viață aici, în spital(…)‟, a spus, emoționată, Silvia Enache.
Ulterior, rând pe rând, reprezentanții fiecărei secții au primit diplome de onoare și câte un cadou din partea conducerii Spitalului Județean Focșani. Diplome au primit și asistenții medicali de la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Vrancea și de la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea.
Le dorim la mulți ani și putere de muncă tuturor asistenților medicali!
Dar asistentele de la medicii de familie de ce nu au fost chemate ai ele???? Au cumva ciuma , scame în sânge???? De noi nu se menționează niciodată nicăieri. Dar când e vorba de cotizație suntem și băgate în seama 5 minute și gata . RUSINE SA VA FIE AM FACUT ACEEASI SCOALA CA SI ASISTENTELE DIN SPITAL . Nu avem nevoie de diplome și prăjituri Dar cred ca e timpul sa va aduceți aminte va existam și noi.