Wacken Open Air, sau W:O:A cum mai este cunoscut acest eveniment anual cu o îndelungată tradiţie şi fani fideli din majoritatea zonelor lumii, se desfăşoară începând din 1990 în primul weekend din august în micuţa aşezare Wacken, cu o populaţie de 1.840 de locuitori, situată în cel mai nordic land din Germania, Schleswig-Holstein, la circa 25 de kilometri de Marea Nordului şi la o oră de mers cu maşina din Hamburg. Pe scenele W:O:A, al căror număr a crescut de-a lungul ediţiilor, urcă în fiecare an formaţii care abordează aproape toate stilurile şi subgenurile rock şi metal, iar spaţiul – de peste 240 de hectare, conform site-ului oficial www.wacken.com – este din ce în ce mai neîncăpător pentru publicul numeros atras de festival, unul dintre cele mai mari de acest gen din lume.
Anul acesta, afişul celei de-a 32-a ediţie W:O:A este condus de legendara trupă britanică Iron Maiden, urmată de alte nume mari de pe scena rock, precum Doro, supranumită „regina heavy metal”, care aniversează 40 de carieră muzicală, Megadeth, Uriah Heep, Helloween, Holy Moses, Amaranthe, Amorphis, Evergrey, Hammerfall, Kreator, Leaves’ Eyes, Delain, dar şi Biohazard, Heaven Shall Burn, Trivium, Jinjer, Battle Beast, Dark Tranquility, Killswitch Engage sau Dog Eat Dog. De asemenea, zeci dintre trupele de pe afiş vor fi prezente pentru prima oară la festivalul de la Wacken în 2023. Printre acestea se numără Dropkick Murphys, Marty Friedman, Vixen, Wardruna, Ad Infinitum, Deicide, Depressive Age, Nervosa sau The Real McKenzies.
După ce durata festivalului a fost până în prezent de trei zile, programul ediţiei W:O:A din acest an va include patru zile de concerte. De asemenea, organizatorii au anunţat că ediţia din 2023 va avea ca temă generală cultura vikingilor, ceea ce se va reflecta în aspectul general al evenimentului, precum şi în spectacolele şi conţinutul programului. La fel ca şi ediţiile anterioare, W:O:A 2023 este sold-out, toate cele peste 80.000 de bilete puse la dispoziţie publicului de către organizatori epuizându-se în doar cinci ore.
Istoria W:O:A a început în anul 1990, după ce doi prieteni, Thomas Jensen, muzician, şi Holger Hübner, DJ, ambii din Wacken, au avut ideea de a organiza un festival rock în aer liber într-o carieră din zona localităţii lor, oferind astfel posibilitatea de campare. Prima ediţie, desfăşurată între 24 şi 25 august 1990, la care au participat doar trupe din Germania, a atras 800 persoane. Anul următor, binecunoscutul logo al W:O:A, craniul de taur, a fost creat de Mark Ramsauer, la ideea celor doi iniţiatori ai festivalului.
La ediţia din 1992 au urcat pe scenă, în faţa unui public de 2.500 de persoane, formaţii din mai multe ţări, Blind Guardian şi Saxon fiind cele mai cunoscute nume, urmând ca în 1993 afişul să includă trupe şi artişti importanţi, precum Fates Warning şi Doro.
Festivalul a crescut în popularitate anii următori, numărul plătitorilor de bilete, cât şi al artiştilor crescând constant, printre aceştia numărându-se Pretty Maids, Tiamat, D-A-D, Angra, Kreator, Böhse Onkelz, Crematory sau The Exploited. Amploarea evenimentului a condus la mutarea concertelor din cariera de pietriş pe un teren din apropiere, mult mai încăpător. Ediţia din 1997, la care numărul scenelor a crescut la trei, a atins pentru prima dată numărul de 10.000 de vizitatori, cifră ce a crescut rapid la 40.000 în 2005 şi peste 62.000 în 2006. Festivalul a fost pentru prima dată sold-out în 2007, iar în 2008 a devenit sold-out de două ori – o dată în primăvară, pentru ediţia din acel an, şi în decembrie, pentru ediţia din 2009. În 2008, publicul plătitor a atins cifra de 65.000.
Potrivit organizatorilor, la ediţia din 2018 au participat vizitatori din peste 80 de ţări, iar în acel an evenimentul a fost numit cel mai bun festival în cadrul European Festival Awards şi Helga! Awards. Toate cele 75.000 de bilete puse în vânzare pentru ediţia W:O:A din 2019 s-au vândut în primele patru zile, evenimentul fiind sold-out pentru a 14-a oară consecutiv. Notorietatea festivalului şi publicul său numeros au determinat multe trupe cunoscute, precum Scorpions, Saxon, Twisted Sister, Helloween, Heaven & Hell, Motörhead, Alice Cooper, Deep Purple, Europe, Judas Priest, Arch Enemy, Epica, Dream Theater say Slayer să îşi înregistreze concertele susţinute pe scenele de la Wacken în faţa mulţimilor de fani entuziaşti. De asemenea, multe dintre ediţii W:O:A au devenit DVD-uri live, iar fenomenul W:O:A a făcut subiectul a mai multe documentare.
Festivalul, care pe lângă concerte oferă numeroase alte atracţii dar are şi un post de radio online – Wacken Radio – organizează, începând din 2002, un turneu de fotbal, la care participă echipe internaţionale alcătuite din fani ai evenimentului. De asemenea, un tren, numit „Metal Train”, circulă între Zurich şi Wacken pentru a-i transporta pe vizitatori, pe lângă numeroasele autobuze dedicate, care aduc mii de persoane din mai multe oraşe din Europa în micuţul oraş din Germania devenit, pentru câteva zile, capitala rockului.
Din păcate, pandemia de COVID-19 a întrerupt parcursul „trenului metalic” timp de două ediţii, în 2020 şi 2021. Însă festivalul a revenit în forţă în 2022, cu 195 de trupe şi peste 83.000 de bilete vândute, la cel mai mare preţ din istoria W:O:A – 239 de euro – în doar 21 de ore. Afişul a inclus artişti şi formaţii cunoscute precum Judas Priest, Slipknot, Powerwolf, Tarja, Arch Enemy, Amon Amarth, As I Lay Dying, Grave Digger, Avantasia, Stratovarius, Dirkschneider, Lordi, Lacuna Coil, Overkill, Clutch sau Tiamat.
Sursa foto: wacken.com