Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Ajutoare financiare pentru fermierii afectați de importurile de cereale din Ucraina

Cultivatorii de cereale vrânceni pot depune cereri la APIA pentru a primi un ajutor financiar de la stat care să acopere o parte din pierderile provocate de scăderea prețurilor în urma importurilor masive din Ucraina. Cererile se transmit prin fax sau e-mail la centrul APIA până la 11 mai 2023, inclusiv. Pentru a fi eligibili la acest program de sprijin, fermierii trebuie să fie înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cu cererea unică de plată 2022 din care se identifică culturile înființate în anul agricol 2021- 2022, precum și suprafețele de teren confirmate în urma tuturor controalelor administrative și pe teren aferente culturii de grâu. Va fi luat în calcul doar grâul depozitat în spații de depozitare pentru produse agricole proprii sau spații de depozitare ale terților la data de 01.02.2023. În acest caz, trebuie să existe un contract de depozit – custodie temporară și prestări servicii, încheiat anterior acestei date.

Potrivit unui comunicat APIA, documentele care trebuie să însoțească cererea de acordare a aceste măsuri de sprijin sunt: „a) în cazul depozitării la terţi, copia contractului de depozit custodie temporară şi prestări servicii, încheiat între deponentul producător agricol şi depozitar, certificată prin semnătură purtând sintagma “conform cu originalul”; b) copie a documentului de coordonate bancare, în condiţiile în care acestea sunt diferite faţă de cele înscrise în cererea unică de plată 2022; copiile documentelor de identificare existente la dosarul cererii unice de plată depuse la APIA pentru anul de cerere 2022, în cazul în care nu sunt modificate, rămân valabile şi pentru acordarea prezentului ajutor; c) declaraţie pe propria răspundere în cazul producătorilor agricoli persoane fizice, prin care se susţine situaţia privind stocul de grâu la data de 1 februarie 2023”. În cazul documentelor transmise în copie, acestea vor fi certificate pentru conformitate cu originalul de către solicitantul sprijinului, însușite prin semnătură și vor purta sintagma “conform cu originalul”.

Valoarea sprijinului financiar care va fi alocat fiecărui fermier urmează să fie stabilită în funcție de cantitățile totale de cereale depozitate și care vor fi eligibile la plată după centralizarea solicitărilor din partea fermierilor.

Reamintim că, doar în Vrancea, au crescut de zece ori importurile din Ucraina pe parcursul anului trecut. O analiză a Biroului Vamal Vrancea arată că

majoritatea celor 1661 camioane din Ucraina care au trecut pe la Vama din Focșani erau încărcate cu cereale, direcționate către sectorul zootehnic, spre crescătorii de animale. Cerealele au venit la prețuri mai mici decât cele existente în România și au creat o presiunea asupra fermierilor care nu au mai avut unde să își vândă produsele obținute.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?