Schimbări în regulamentul privind ocuparea domeniului public/ privat al Municipiului Focșani, în vederea amplasării și funcționării teraselor sezoniere, schimbări aduse ieri prin votul final al consilierilor locali. Votul unanim vine după ce regulamentul în cauză a fost supus dezbaterii publice, astfel că, de acum, inclusiv deținătorii de terase care au aviz de funcționare pe anul trecut trebuie să respecte noile prevederi. Despre una dintre modificările aduse a vorbit ieri, în cadrul ședinței de CL, primarul Cristi Valentin Misăilă, care a fost și inițiatorul proiectului de hotărâre. Astfel, edilul municipiului a punctat că, din acest an, toate umbrelele care „apără” terasele din Focșani vor avea același model și aceeași culoare.
„Sper că ați remarcat modificările ce au fost aduse în urma acestui proiect de hotărâre. Și aș vrea să fac o scurtă precizare, în premieră în municipiul Focșani, așa cum am văzut și în alte orașe mari din țară, terasele acoperite cu umbrele realizate din materiale impermeabile vor fi de un singur model. Umbrelele vor avea aceeași formă, vor avea modelul agreat de Primăria municipiului Focșani. Nu vor fi agreate alte modele, vor fi doar de culoare alb sau crem, inscripționate cu logo-ul municipiului Focșani și nu vor depăși limita autorizată. Umbrelele și copertinele vor trebui să excludă inscripționările stridente, în favoarea unora pastelate. Așa cum am văzut și în alte localități. Eu aș propune aici, așa cum am văzut și în alte localități, să ne gândim și la un motto”, a spus primarul Misăilă, propunând „Focșani, orașul Unirii”.
De altfel, tot în regulament se arată că umbrelele trebuie să fie din materiale impermeabile rezistente la intemperii și că „se va utiliza mobilier urban de același fel, din material de lemn, metal sau material composite care imită lemnul, în concordanță cu restul elementelor ce alcătuiesc terasa”. Reguli sunt și în ceea ce privește iluminatul, care trebuie să fie de culoare unitară, în cromatică albă sau galbenă, dar și alte aspecte. Astfel, pe terase pot fi puse jardiniere mobile, însă agenții economici trebuie să să le întrețină corespunzător și să mențină curățenia, iar vitrinele frigorifice, precum și aparatele de cafea, nu au ce căuta afară. „Este permisă amplasarea de sisteme mobile de încălzire sau răcire. Sistemele de încălzire sau răcire pot fi amplasate doar pe suprafața ocupată de terasă. Este interzisă direcționarea sistemelor de încălzire sau răcire în direcția trotuarului liber sau a carosabilului”, se precizează în document.
E bine de știut și că, potrivit regulamentului, suprafața pe care o ocupă fiecare terasă sezonieră nu ar trebui să depășească frontul unității de alimentație publică, „doar acolo unde lățimea trotuarului este mai mare de 2,4 m, păstrând pentru circulația pietonilor o porțiune de trotuar de minimum 1 m pentru zonele aglomerate și intens circulate”. Totodată, terasele nu pot fi amplasate pe carosabil, parcări sau în zone verzi, la o distanță mai mică de 5 m de intersecții și în locuri care blochează accesul în incinte. Comercianții plătesc fiecare metru pătrat ocupat o taxă stabilită anual de CL Focșani, taxă care este calculată pentru întreaga suprafață ocupată de terasă.
Foto cu rol ilustrativ, sursa: Pixabay