Una dintre problemele reale ale sistemului de alimentare cu apă din zonele Adjud și Gugești – Oreavu este prezența fierului în acvifer. La sursă, apa este limpede și incoloră, fiindcă fierul feros este complet dizolvat. Când fierul feros dizolvat în apă intră în contact cu oxigenul (în cursul proceselor de captare – înmagazinare) sau cu un dezinfectant (clorul), introdus în apă pentru tratare, acesta se oxidează, devenind fier feric, adică trece în formă insolubilă.
Așa cum se poate observa…precipită. Același lucru se întâmplă și pe conducte. În situațiile în care se produc șocuri hidraulice pe conducte – cauzate de căderi de tensiune, modificări de debite, vârfuri ale consumurilor de apă (consumuri mari dimineața și seara), șocuri mecanice (cauzate de intervenții pe rețelele de distribuție) – peliculele de fier se desprind de pe conducte, fiind antrenate odată cu apa; la conductele noi, care au o rugozitate mică, desprinderea peliculei se realizează chiar mai ușor.
Rezolvarea acestei situații se va face numai dacă utilizatorii, prin Asociațiile de Proprietari, vor schimba instalațiile interioare vechi din blocurile de locuințe (de la contorul de branșament până la robinet), iar operatorul CUP Focșani va finaliza lucrările la Stația de Tratare a apei potabile (deferizare).
Sursa text și foto: Facebook/Compania de Utilitati Publice SA Focsani