Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Focșani. 20 mii lei, valoarea premiilor pentru cele mai frumoase spații verzi din curtea unităților de învățământ

Unitățile de învățământ din Focșani ar putea fi implicate într-un nou proiect al municipalității, odată cu concursul „Cel mai frumos spațiu verde din jurul școlii”. Momentan, vorbim doar despre un proiect de hotărâre privind aprobarea organizării acestui concurs, propus de primarul Cristi Valentin Misăilă consilierilor locali focșăneni. Potrivit proiectului, urmează a se discuta în cadrul ședinței extraordinare de astăzi a Consiliului Local Focșani despre organizarea concursului, aprobarea regulamentului aferent și, pentru că niciun concurs nu este unul adevărat fără premii, și despre alocarea a 20 de mii de lei din buget. Banii urmează a fi folosiți pentru premierea echipelor câștigătoare, suma fiind prevăzută în bugetul municipiului pe anul în curs.

Potrivit Regulamentului propus, în primul rând, „pentru buna desfășurare a concursului, fiecare unitate școlară va primi, la cerere, din partea Direcției de Dezvoltare și Servicii Publice Focșani material dendrologic”. Organizatorul concursului de amenajare și înfrumusețare a spațiilor verzi din interiorul și din jurul unităților de învățământ din Focșani este primăria, concursul adresându-se tuturor școlilor din municipiu, fie că vorbim de școli generale, licee sau colegii naționale. „Acest proiect își propune să îmbunătățească relațiile dintre elevi și să ofere o alternativă de petrecere a timpului liber în natură, într-un spațiu special amenajat pentru recreerea acestora. În acest scop, este necesară amenajarea unui spațiu destinat recreerii elevilor cu rolul în a-i responsabiliza să păstreze și să se implice în activități de ecologizarea și amenajare. (…) Prin intermediul acestui proiect, elevii vor învăța ce înseamnă să gândești ecologic, să te implici în acțiuni de curățenie a mediului, să plantezi pomi și flori pentru a realiza un spațiu verde. Elevii vor fi antrenați în acțiuni comunitare pentru crearea și menținerea unui climat sănătos, curat și plăcut în școală. (…)

Adevărata educație ecologică își va atinge scopul numai atunci când elevii – cetățenii de mâine – vor fi convinși de necesitatea ocrotirii naturii. Conștientizând frumusețea mediului local, promovând pitorescul zonei în care locuiesc, elevii vor înțelege utilitatea acțiunilor. Totodată, proiectul urmărește responsabilizarea acestora față de importanța protejării mediului înconjurător, conturarea deprinderilor și a atitudinilor de a prețui și respecta mediul prin comportamente civilizate, dar și sensibilizarea cetățenilor privind importanța mediului înconjurător. Intrarea în acest proiect oferă școlilor și elevilor beneficii de ordin intelectual, educativ, moral, afectiv și practic, beneficii care se vor reflecta ulterior asupra atitudinii comunității locale. Implicarea elevilor în viața comunității prin activitățile ecologice ce se vor derula urmărește formarea unui comportament ecoprotectiv, care cu siguranță va folosi în definitivarea personalității și conștiinței viitorilor cetățeni”, se arată în documentația din spatele proiectului de hotărâre.

În teorie, dacă totul decurge conform propunerilor, concursul urmează a se desfășura între 2 mai și 1 iunie. Astfel, până pe 8 mai, școlile care doresc să participe la concurs trebuie să trimită un e-mail de înscriere la presa@focșani.info, e-mail în care să precizeze unitatea de învățământ pentru care concurează, numărul de membri ai echipei (maxim 20 de elevi și 2 profesori coordonatori), precum și persoana de contact – nume, adresă e-mail și număr de telefon. Ulterior, între 10 și 20 mai, școlile înscrise au timp să amenajeze și să îngrijească spațiul verde aferent, iar pe 22 mai, până la ora 23.59, trebuie să trimită un e-mail la aceeași adresă, la care să atașeze 4 poze jpg/ png – două înainte de începerea amenajării spațiului verde și alte două după.

„Începând cu data de 23.05.2023, ora 12.00, toate imaginile înscrise la concurs vor fi afișate pe pagina de Facebook a Primăriei municipiului Focșani, pentru fiecare unitate de învățământ în parte fiind făcută câte o postare cu cele 4 fotografii”, se mai arată în regulamentul propus, cu mențiunea că fotografiile vor rămâne afișate pe pagină până pe 30 mai, timp în care toți utilizatorii rețelei de socializare vor putea vota. Votul se traduce prin like-uri, fiind luate în calcul aprecierile exprimate pentru întreaga postare, și nu pentru fiecare fotografie în parte.

Punctajul urmează a se calcula făcând un total – 50% numărul de like-uri, iar 50% – notele date de juriu. Și dacă tot vorbim de juriu, prin regulament este dezvăluită și identitatea persoanelor propuse să analizeze materialele trimise de concurenți – primarul Cristi Valentin Misăilă, un reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, directorul Salubrizare și Servicii Publice Focșani Adrian Vulpoiu, directorul Direcției de Dezvoltare și Servicii Publice Focșani Costel Dochioiu și, din partea Consiliului Local al Tinerilor Focșani, primarul Bianca Răcoșanu.

Pe 31 mai urmează ca membrii juriului să dezbată și să stabilească un clasament final, iar rezultatul va fi anunțat a doua zi, pe 1 iunie, de Ziua Copilului. Și așa regulamentul a ajuns la premiile propuse: școala clasată pe locul I va primi o excursie de 2 zile, în care sunt incluse cheltuielile cu transportul, cazarea și 3 mese, câștigătorii locului II – o excursie de o zi la Mausoleele Mărășești și Mărăști (este inclus transportul, dar și masa de prânz), iar locul III – acces gratuit la o piesă de teatru pusă în scenă de artiștii Teatrului Municipal „Maior Ghe. Pastia” Focșani. În ceea ce privește condițiile de participare, în proiect se arată că „în cadrul concursului se vor puncta originalitatea și creativitatea”, „câștigătorii concursului nu vor putea solicita contravaloarea în bani a premiului” și că „participarea la concurs este gratuită”.

Sursa foto: Pixabay

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?